Komentarz do artykułu Czy ten zegarek zawojuje rynek? Polar V800 z GPS

michalp
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

i ostatnie pytanie: czytałem w tym wątku że w podsumowaniu auto lapa jest średnia prędkość z całego biegu a nie lapa. Jest to nadal aktualne ?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michalp pisze:
LukaszKoziny pisze: Można samemu zdefiniować strefy tętna, a później wrócić do domyślnych wyliczonych przez Polara .
Chodzi mi o to, że poprzednio mogłem w zegarku ustawić swoje własne, ale jak robiłem synchronizacje planu to one automatycznie były zamazywane przez te polara. Czy tu też tak jest?
Jak ustawisz własne, to takie zostaną. Koledze chodziło pewnie, że zawsze masz możliwość powrotu do stref polara.
Obrazek
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

michalp pisze:i ostatnie pytanie: czytałem w tym wątku że w podsumowaniu auto lapa jest średnia prędkość z całego biegu a nie lapa. Jest to nadal aktualne ?
To nieprawda. W podsumowaniu autolapa zawsze pokazywane jest i było średnie tempo i tętno z tego autolapa.
Średnie tempo z całego treningu jest wyświetlane jako średnie tempo okrążenia tylko w trakcie treningu, jeśli nie złapiemy żadnego okrążenia ręcznie. To znaczy autolap nie wpływa na wyświetlanie średniego tempa okrążenia w trakcie treningu.
Po treningu są dwa oddzielne podsumowania okrążeń: manualnych i automatycznych.
smoła pisze:
michalp pisze:
LukaszKoziny pisze: Można samemu zdefiniować strefy tętna, a później wrócić do domyślnych wyliczonych przez Polara .
Chodzi mi o to, że poprzednio mogłem w zegarku ustawić swoje własne, ale jak robiłem synchronizacje planu to one automatycznie były zamazywane przez te polara. Czy tu też tak jest?
Jak ustawisz własne, to takie zostaną. Koledze chodziło pewnie, że zawsze masz możliwość powrotu do stref polara.
W V800 w każdym sporcie można mieć inne, własne strefy tętna. Planowanie treningów nie wpływa na te strefy. Ten błąd był obecny w modelu RCX5.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nowe zmiany we Flow dotyczą również eksportu danych do .tcx (sensor mocy, okrążenia):
http://updates.polar.com/2014/12/improv ... e-in-flow/
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

SportKonsulting pisze:
michalp pisze:i ostatnie pytanie: czytałem w tym wątku że w podsumowaniu auto lapa jest średnia prędkość z całego biegu a nie lapa. Jest to nadal aktualne ?
To nieprawda. W podsumowaniu autolapa zawsze pokazywane jest i było średnie tempo i tętno z tego autolapa.
Średnie tempo z całego treningu jest wyświetlane jako średnie tempo okrążenia tylko w trakcie treningu, jeśli nie złapiemy żadnego okrążenia ręcznie. To znaczy autolap nie wpływa na wyświetlanie średniego tempa okrążenia w trakcie treningu.
Po treningu są dwa oddzielne podsumowania okrążeń: manualnych i automatycznych.

Poproszę łopatologicznie. Ustawiłem sobie auto lap na 1km, nie łapię ręcznie okrążeń. Biegnę 1km tempem 6m/km. Po 1km na zegarku pojawia mi się podsumowanie okrążenia z tempem 6m/km. Następnie biegnę w tempie 4m/km. Po 2km na zegarku pojawia się ekranik informujący o moim tempie a) 4m/km czy b) 5m/km ?

Kwestia co po treningu mnie nie interesuje.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michalp podsumowanie okrazenia a ekrany z danymi okrazenia to dwie zupelnie oddzielne sprawy. Podsumowanie okrazenia pokazuje sie po kazdym okrazeniu czy to automatycznym czy lapanym recznie i bedzie tam tempo srednie okrazenia, w przykladzie ktory podales bedzie to tempo drugiego km czyli 4min/km. Tyle ze te dane znikaja po chwili, ale sa ekrany (niezalezne od podsumowan) pokazujace dane okrazenia i one dzialaja w oparciu o recznie lapane okrazenia, co w przypadku nie uzywania recznych miedzyczasow powoduje te srednio tempo calej trasy itp
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:michalp podsumowanie okrazenia a ekrany z danymi okrazenia to dwie zupelnie oddzielne sprawy. Podsumowanie okrazenia pokazuje sie po kazdym okrazeniu czy to automatycznym czy lapanym recznie i bedzie tam tempo srednie okrazenia, w przykladzie ktory podales bedzie to tempo drugiego km czyli 4min/km. Tyle ze te dane znikaja po chwili, ale sa ekrany (niezalezne od podsumowan) pokazujace dane okrazenia i one dzialaja w oparciu o recznie lapane okrazenia, co w przypadku nie uzywania recznych miedzyczasow powoduje te srednio tempo calej trasy itp

a widzisz, to sporo wyjaśnia. Czyli jak przegapię ekranik z podsumowaniem auto lapa i wywołam podsumowanie ostatniego okrążenia (można przez heart touch?) to dostanę średnią z całego biegu a nie okrążenia. Trochę słabo :/
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie, no raczej z ostatniego okrążenia
touch.JPG
Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po dzisiejszych zmianach nie mogę zaimportować .tcx do Navime a Endomondo nie widzi kalorii.

Trzeba przyznać, że synchronizacja trwa zdecydowanie szybciej.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W czwartej strefie tempa jest babol czy tylko ja tak mam, że co bym nie wpisał w strefie piątej dolnego limitu, to w górnym limicie strefy czwartej wychodzi mi po przecinku 99 ?
strefy.JPG
Obrazek
Awatar użytkownika
div
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

smoła pisze:W czwartej strefie tempa jest babol czy tylko ja tak mam, że co bym nie wpisał w strefie piątej dolnego limitu, to w górnym limicie strefy czwartej wychodzi mi po przecinku 99 ?
Ja miałem tak samo, a jak sobie już ustawiłem tak jak mnie to interesowało to mi wyskoczył błąd że różnica powinna być co najmniej 2min/km. Trenuję tempami Danielsa i chciałem sobie zrobić strefa3 = 4:05-4:40 (tu chciałem mieć t. maratońskie (4:10-15) strefa4 3:40-4:05 (progowe 3:55) no i pewnie ta strefa 4 byłą za wąska.
36:20 1:19:45 2:53:10
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wprowadzenie tych 5 stref z minimalną różnicą 2min na strefę zakrawa o blamaż. A może ja po prostu nie rozumiem co autor projektu miał na myśli :smutek: . Nie tak to sobie wyobrażałem :ojnie:
Obrazek
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Czekałem na ten update wprowadzający interwały z prawdziwego zdarzenia przez długie miesiące (miał być już koło października). Pewnie poprawią te bzdury z 2 min różnicy, ale jak można wypuszczać tak spieprzoną poprawkę na produkcję? Czy Polar nie ma jakiegoś środowiska testowego gdzie sprawdza to co chce wypuścić? (tak samo było z jesiennym updatem, który rozłożył GPS).
I jeszcze najważniejsze. Czy ktoś już robił trening i może potwierdzić, że wyniki automatycznie zmienianych faz interwałów są później normlanie widoczne w flow po treningu?
Obrazek
Jarek72
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:24
Życiówka w maratonie: 3:21

Nieprzeczytany post

Fakt, te strefy tempa są porażką. Prosimy o zmiany.

Natomiast w basenie są widoczne poprawki. Wczoraj byłem na treningu i mimo niekontrolowanych przerw lub zmianie tempa w połowie długości nie widział tego jako nawrót
co miało miejsce wcześniej. Wszystkie długości zliczył tak jak było.
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powtórzę z wątku obok (M400): sprawdziliśmy to i błędny jest komunikat. Różnica pomiędzy strefami musi wynosić 2 km/h a nie 2 min/km.
ODPOWIEDZ