Początki biegania z pulsometrem.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
YOT
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50.00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sprawiłem sobie pulsometr (Garmin 220 HR) i zaczynam "przygodę" z bieganiem z pulsometrem.
mam kilka pytań do bardziej doświadczonych biegaczy.
Jestem po lekturze wielu artykułów, wypowiedzi, itd. i oczywiście im dalej tym więcej pytań...

Dane wyjściowe:
- 40 lat
- 105 żywej wagi (od roku, bo wcześniej jeszcze więcej było...)
- chłopisko
biegam od roku, przebyłem jakieś 800 km.
Oprócz tego jeżdżę rowerem (1500 km/rok)

Żeby zadać pytania to najpierw muszę ustalić puls maksymalny. Tak wiem, wszędzie o tym piszą, lecz wszędzie dane się różnią. Nawet tutaj na "bieganie.pl" w moim przypadku rozstrzał jest spory, bo od 178 do prawie 192
http://bieganie.pl/?cat=15&id=411&show=1

Wzór 1:
HRmax = 210 - 0.5 ● wiek - 0.022 ● waga + 4 = 191,69

Wzór 2:
HRmax = 220 - wiek = 180

Wzór 3
HRmax = 205.8 - (0.685 * wiek) = 178,4

Wzór 4
HRmax = 206.3 - (0.711 * wiek) = 177,86

Wzór 5
HRmax = 217 - (0.85 * wiek) = 183

oczywiście na innych portalach jeszcze inne dane.
mam to teraz uśrednić? Skrajne odrzucić? :-)
Czy po prostu przyjąć 180 i nie cackać się na tym etapie?
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
PKO
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Idź na zawody na 5km, na finiszu pobiegnij na maksa i zobacz później, jakie miałeś tętno. Będzie to najprawdopodobniej Twoje tętno maksymalne.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przebiegnij pierwszy kilometr truchtem, drugi trochę szybciej, trzeci w tempie maratonskim, czwarty tak na 80 % a piąty biegnij na maxa az się pożygasz...
Sprawdź jaki miałeś max puls i to będzie prawdopodobnie Twój max
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

YOT pisze:mam to teraz uśrednić? Skrajne odrzucić? :-)
Jak już przedmówcy napisali - żadne z powyższych. Wzory na tętno maksymalne to są kompletne śmieci. Nie masz na nie patrzyć w ogóle, tylko wyjść w plener i sobie je zmierzyć jeśli chcesz z takiego parametru korzystać. Równie dobrze Ci może wyjść 210 albo 170. Ja mam 40 lat i tętno maksymalne 202.
Wagę też sobie wyznaczałeś ze wzoru czy się po prostu zważyłeś?
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja proponuję sprawdzić tętno w czasie ćwiczeń HIIT/Tabata. Zrób sobie ćwiczenia z tego linku http://www.youtube.com/watch?v=s3zAG4zvVpc aż do minuty 27, czyli po serii tzw. burpee. Burpee, to jedne z najbardziej wymagających ćwiczeń cardio. Jak je wykonujesz maksymalnie szybko, to serce wyskakuje z klaty :oczko:
kiss of life (retired)
YOT
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

co do wagi to - niestety - zważyłem się :-)

No to pozostaje mi trochę sobie pobiegać kilka razy z pulsometrem i znaleźć HR max.
Miejmy nadzieję, że obędzie się bez "ży...nia".
postaram się nieco przycisnąć końcóweczki biegów i odczytać to co trzeba.
Jak już poznam tę magiczną liczbę to wrócę z pytaniami, które chcę zadać.
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

YOT pisze:postaram się nieco przycisnąć końcóweczki biegów
Nie ma "postaram się". Jak chcesz znać swoje HRmax, to końcówkę po prostu musisz pobiec na maxa, jak to mawiają " trupa" :)

Staranie się nie ma tu nic do rzeczy. I na treningu nic z tego nie osiągniesz - mogę po sobie potwierdzić. Na treningu nie udało mi się nigdy przekroczyć 193 (a też starałem się na maksa i wydawało mi się, że ciut szybciej i płuca wypluję). Ze wzorów - bałagan jak u Ciebie, a z zawodów już 2 razy 204 odnotowałem.
biegam ultra i w górach :)
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

@YOT...jak masz mozliwość pobiegnięcia końcówki pod górkę, to masz szansę złapać coś bliskiego HRMax...a z tym "rzyganiem" to ogólnie jest na poważnie, choćniekoniecznie musisz tak robić...jeszcze w podstawówce biegając na "długie" (czyli 1000m ;-) nie raz widzialem, jak ludzie za metą rzygali jak koty...po prostu tak reaguje organizm, jak faktycznie "dasz z siebie wszystko"...a niestety organizm sam z siebie będzie Cie próbował zwalniać jak dochodzisz do maxa, dlatego najlepszy na "wyciśnięcie" sił do końca jest albo mocny finisz ramię w ramię z kimś (bo wtedy organizm bardziej chce wygrać niż mysli o "oszczędzaniu się" ;-), lub własnie nagły bieg pod górkę (oczywiście jak najszybciej).

P.S. A wzory są do d**y ;-)
--
Axe
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To ja dla odmiany zaproponuję inne podejście, bez konieczności wyznaczania HRmax: http://www.innespacery.pl/zapowiedzi/30 ... etrem.html

To, że 2 osoby mają takie samo HRmax wcale nie znaczy, że powinny trenować w tych samych przedziałach tętna. Wyjaśnienie w książce :)

PS.
axe pisze: P.S. A wzory są do d**y ;-)
Jasne, i dlatego wszyscy jak już wyznaczą HRmax (lub tak im się wydaje) podstawiają to do wzoru 75% * HRmax i idą robić "wybiegania"... :lalala:
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

smopi pisze:
Jasne, i dlatego wszyscy jak już wyznaczą HRmax (lub tak im się wydaje) podstawiają to do wzoru 75% * HRmax i idą robić "wybiegania"... :lalala:
Nie załapałeś ze względu na "skrót myślowy", więc pełnym zdaniem "wzory na wyznaczanie HRMax są do d**y" ;-)))

Pozostale kalkulatory jak najbardziej ok.

Btw ja wolę bieganie na podstwie tętna wyznaczonego na podstawie % VO2Max (konkretnie %HRR)...zakresy tętna wychodzą mi bardziej "realnie" niz na podstawie gołego HRMax (bo brane jest jeszcze HRRest...które mam dośc niskie jak na początkującego...chyba... ;-))))

--
Axe
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

YOT pisze:Sprawiłem sobie pulsometr (Garmin 220 HR) i zaczynam "przygodę" z bieganiem z pulsometrem.
mam kilka pytań do bardziej doświadczonych biegaczy.
Jestem po lekturze wielu artykułów, wypowiedzi, itd. i oczywiście im dalej tym więcej pytań...

Dane wyjściowe:
- 40 lat
- 105 żywej wagi (od roku, bo wcześniej jeszcze więcej było...)
- chłopisko
biegam od roku, przebyłem jakieś 800 km.
Oprócz tego jeżdżę rowerem (1500 km/rok)

Żeby zadać pytania to najpierw muszę ustalić puls maksymalny. Tak wiem, wszędzie o tym piszą, lecz wszędzie dane się różnią. Nawet tutaj na "bieganie.pl" w moim przypadku rozstrzał jest spory, bo od 178 do prawie 192
http://bieganie.pl/?cat=15&id=411&show=1

Wzór 1:
HRmax = 210 - 0.5 ● wiek - 0.022 ● waga + 4 = 191,69

Wzór 2:
HRmax = 220 - wiek = 180

Wzór 3
HRmax = 205.8 - (0.685 * wiek) = 178,4

Wzór 4
HRmax = 206.3 - (0.711 * wiek) = 177,86

Wzór 5
HRmax = 217 - (0.85 * wiek) = 183

oczywiście na innych portalach jeszcze inne dane.
mam to teraz uśrednić? Skrajne odrzucić? :-)
Czy po prostu przyjąć 180 i nie cackać się na tym etapie?
będąc w formie wystartuj z pulsometrem w biegu na 5 km . zapisz plik z danymi zapodaj to ci powiem co i jak z tobą. A wzorami sie nawet nie zajmuj szkoda czasu.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

axe pisze:
smopi pisze:
Nie załapałeś ze względu na "skrót myślowy", więc pełnym zdaniem "wzory na wyznaczanie HRMax są do d**y" ;-)))

Pozostale kalkulatory jak najbardziej ok.

--
Axe
Załapałem, załapałem.... problem w tym, że Ty nie rozumiesz dlaczego "pozostałe kalkulatory" też są do d**y :taktak:

Jeśli ktoś chce się bawić w trening oparty na "strefach" to jedyna pewna metoda to wyznaczenie ich w oparciu o testy laboratoryjne. Ewentualnie można próbować wyznaczać je w teście półgodzinnym (Friel - strefy tętna) lub w oparciu o wynik z zawodów (Daniels - strefy tempa).
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Artykuł w sam raz dla Ciebie. Powinien Ci przybliżyć ten temat.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hrmax najlepiej wyznaczyć bezpośrednią metodą, czyli nie na żadnym wzorze (obarczone dużymi odchyleniami od reczywistości), tylko podczas zawodów, lub treningu. O zawodach koledzy już pisali, ja podam prosty tzw Test 5-minutowy
Składa się on z dwóch etapów:
1. łagodna rozgrzewka (np. 8-12 min truchtu), ok 5min ćwiczeń rozciągających (najlepiej dynamicznie, nie statycznie), ok 3-5 szybkich ok 100m przebierzek i chwila do uspokojenia oddechu
2. Test jak nazwa wskazuje trwa 5min. i składa się z 3odcinków szybkiego 1minutowego biegu przeplatanego 1minutowymi odpoczynkami w truchcie.

Zakłada się że po zakończeniu 3odcinka 1minutowego szybkiego biegu tętno powinno wskazywać niemal maksymalną częstotliwość , na jakie je stać.

Ja wyznaczałem tą metodą swoje HRmax i osobiście polecam. Pozdrawiam
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
YOT
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za porady i opinie, w najbliższym tygodniu postaram się sprawdzić pod kątem HRmaxa...
pozdrówko
YOT

10km - 50min
1/2M - 1h57min
30km - 2h58min
M - w 2015...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ