Buty do biegania po asfalcie dla cieższego gościa ;)

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nic nie szkodzi, to się tu dzieje co chwilę.

nie chodzi mi o to, że podeszwa się zetrze, tylko głęboki bieżnik słabo trzyma na skale, jest mała powierzchnia styku.

sa buty, które mają różnicowany bieżnik z myślą o powyższym.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

na kamienne szlaki, takie jak w tatrach najlepszy jest bieżnik płytki, ale gęsty gdzie powierzchnia styku jest duża. Doceni się to zwłaszcza wtedy kiedy granitowe stopnie są mokre. Szczerze to nie znam (w mojej opinii) gorszej nawierzchni niż mokre granitowe stopnie- na lodzie się mniej ślizgam :bum:

głeboki i rzadki bieżnik przydaje się w PL warunkach albo w zimie, albo gdy lało w górach co najmniej tydzień. Tak naprawdę x-talona 212 mam od 3 lat i używam dość sporadycznie, w suchych warunkach nie wyobrażam sobie biegać na tych kołkach, jak lekko popada to też bez sensu bo nawet taki Terra Kiger się dobrze trzyma, co akurat nie jest niczym specjalnym z racji tego, że ten but po zrobieniu 200-250 km bieżnik to ma, ale tylko na przodzie :hahaha: , nie zmienia to faktu, że to jeden z najwygodniejszych butów trailowych (taka miękkość i sprężystość rzadko się zdarza).

dobry bieżnik dość uniwersalny ma seria Sense od Salomona, jest na tyle gęsty, że trzyma się kamieni, a i na lekkim błocie daje radę.

IMO ten sezon nie jest zbyt dobry dla recenzowania butów trailowych z racji małych ilości błota :D

w 2012 się działo pod tym względem
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: nie chodzi mi o to, że podeszwa się zetrze, tylko głęboki bieżnik słabo trzyma na skale, jest mała powierzchnia styku.
sa buty, które mają różnicowany bieżnik z myślą o powyższym.
Hmmm... o tym w ogóle nie pomyślałem, a przecież fizyki nie oszukam. Na szczęście zakup butów, planuję najwcześniej za miesiąc, więc mam jeszcze trochę czasu na zgłębienie tematu. Dzięki za praktyczne porady :)
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
Sanctus82
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam podobne wymiary i kupiłem teraz Nimbus 16 http://apetytnasport.pl/asics-nimbus-16/

Wychodza nieco drożej, ale jestem z nich bardzo zadowolony. Zakup pod maraton i biegi po asfalcie właśnie.
Jeśli oddychasz, jesz i myślisz to nie znaczy, że jest w Tobie życie!!
www.apetytnasport.pl
Awatar użytkownika
Jaszczur
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:31
Życiówka w maratonie: 3:28:05

Nieprzeczytany post

W kategorii miękkości, chyba większych "kapci" niż Nimbusy czy Vomero nie ma.
Ale jak to jest z dynamiką? Czy amator taki jak ja poczuje różnice w dynamice, gdy przesiądzie się na bardzo dobrze amortyzujące buty?
Czy byłoby to widać np. w pogorszeniu czasu w maratonie?
"Wszystko można co nie można byle z wolna i z ostrożna".
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ