Bieganie po północy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
astutus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy ktos madry moze sie cos wypowiedziec na temat biegania o porze takiej jak w temacie :). Tak sie akurat sklada, ze z kumplem biegamy od 2 tygodni, robimy taki programim dla amatorow z www.bieganie.pl, no ale co drugi tydzien jestesmy zmuszeni biegac dosc pozno (okolo 23ej, 1wszej).. normalnie biegamy o 22ej :>. Czy to jest wskazane? Mozna tak biegac? Bo w sumie po pierwszym tygodniu biegania w sb niezle nam szlo, a teraz po tygodniu biegania pozna pora, biega sie fatalnie... nie wiem czy to jest wina poznej godziny, czy tez ciezko o postepy w kondycji :].
Astutus
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Becia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam
Ostatnio również biegam o północy, ale nie zauwazyłam jakiejś różnicy w kondycji. Myślę, że w Twoim przypadku jest to spowodowane "zmęczeniem materiału" :oczko: . Nie jestem absolutnie żadnym autorytetem w tej dziedzinie, piszę to tylko na podstawie moich własnych doświadczeń, gdy zaczynałam biegać, to po kilku bieganiach zaobserwowałam u siebie spadek formy a nie oczekiwany wzrost, później było już lepiej, niemniej taki swoisty kryzys miał miejsce.
Ciekawa jestem czy ktos jeszcze miał coś takiego ??
Beata
gg 1004350
Awatar użytkownika
martino
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czesc:)
niewiem czy bieganie o północy jest dobre czy zle :(
sam biegalem tak tylko raz i musze powiedziec ze bylo super :)
pozdrawiam
DM
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja najpozniej bieglem okolo 23:30 i dobrze to wspominam - bylo chlodno pusto cicho i moglem sie skupic na tym co robie - a co do tego kryzysu to tez tak mialem i wlasciwie mam dalej tylko w mniejszym stopniu - najlepsze wyniki osiagam kiedy np. biegam caly tydzien zrobie dwa dni przerwy i wtedy pobiegne a w ciagu tego tygodnia biegania to postepow nie widac wrecz przeciwnie
Awatar użytkownika
eol
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegałem w różnych porach doby i uważam, że bez znaczenia jest to o której godzinie - ważne, czy jestem wypoczęty (nie biegam po nieprzespanej poprzedniej nocy)
Mimo wszystko więcej uroku ma bieg rano. Po północy to raczej chyba substytut biegu. Konstrukcja człowieka zakłada poprostu spanie po północy, a nie bieganie.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
kcore
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja biegam czwarty tydzień (z czego większość bez jakiegoś sensownego planu...) i jeszcze nie zdażyło mi się wyjść w tym celu z domku przed północą.

Dzisiaj np. wyszedłem o godz. 3:00 i urządziłem sobie (po raz pierwszy) trening na dystansie ok. 5.5km. Pełen relaks :)
At the night
we're running wild with no hope for tomorrow...
Awatar użytkownika
izirajder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

(Edited by izirajder at 11:17 pm on Sep. 17, 2004)
Awatar użytkownika
izirajder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po północy biega sie świetnie, zimą zdarzało mi się to dość często, bo co to za różnica czy o 17 czy o 24 - tak samo ciemno;)  Po świeżym śniegu, po którym nikt jeszcze nie przeszedł (bo noc przecież) i tak cichutko... Super. Ale potem człowiek wraca o 1, bierze przysznic, je kolację (?) i zanim się połozy jest 3, a rano do roboty albo co. Z tego powodu odradzam. Również dlatego, że w naszym klimacie światło to rzadki luksus i szkoda ganiać po nocy, żeby potem spać w dzień. Przynajmniej ja tak to widzę.
Ale nie to, żebym był w tym względzie jakoś szczególnie konsekwentny:)
Awatar użytkownika
Zico
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zimą biegam właśnie o takich porach, nie widzę żadnych negatywnych wpływów, no może poza rannym wstawaniem - ale to tylko niechęć:).
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from astutus on 12:32 am on June 12, 2004
no ale co drugi tydzien jestesmy zmuszeni biegac dosc pozno (okolo 23ej, 1wszej).. normalnie biegamy o 22ej :>. Czy to jest wskazane? Mozna tak biegac?
Można tak biegać, ale czy aby na pewno jesteście zmuszeni biegać o tak barbarzyńskiej godzinie? A czy nie lepiej położyć się o 22 spać, a wstać odpowiednio wcześniej i pobiegać z rana? Ja swój godzinny trening zaczynam o 5:30. Później czuję się pozytywnie naładowany, tryskający energią przez cały dzień. Nie twierdzę, że jest to jedynie słuszna droga, ale myślę, że powinieneś przynajmniej spróbować i wybrać, co jest dla Ciebie lepsze. :)
Awatar użytkownika
Herbix
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieganie w nocy kończy się zwylke dla mnie poprawą czasu bieganego odcinka - adrenalina!! Ostatnio próbowałem po zmroku biegać po lesie - zapomniałem, że się szybciej ciemno robi - heh odradzam. Miałem problemy z odnalezieniem ścieżki.  Fakt, że czas był niezły. Może jakaś latarka na główkę? Czy ktoś to stosuje?
GG: 977722
haplo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To chyba bardzo indywidualna sprawa. Tak samo jak bieganie rano, niektorym wychodzi a niektorym nie (np. mi :) wstac godzine wczesniej rano zeby pojsc pobiegac to dla mnie tortura). Niektorzy sa rannymi ptaszkami a niektorzy nocnymi markami i tyle...

Ale jezeli chodzi o bieganie w nocy to jednak trzeba uwazac. Dwa tygodnie temu pobieglem sobie tak o 23ciej wokol okolicznych wiosek, i jak mi samochod z naprzeciwka walnal dlugimi po oczach to wpadlem w row i nadwrezylem kostke. No i 2 tyg. z glowy, pierwszy bieg przedwczoraj... Takze ja wiem ze od teraz biegam jak jest jasno ;)

Pozdrowienia
"Real athletes run others just play games"
Awatar użytkownika
izirajder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Herbix, ja próbowałem biegać z czołówką po lesie. Stanowczo nie polecam. Reflektor samochodowy to to przecież nie jest, światło raczej słabe, widoczność (zasięg) jest wystarczający do CHODZENIA po lesie, ale kiedy zaczynasz biec, to okazuje się, że bez przerwy znienacka atakują cię gałęzie i inne takie tam.
Awatar użytkownika
Herbix
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hehe... ale adrenalina kopnęła mnie z moich 5.15m/km na 4:37 /km :D

(Edited by Herbix at 1:26 pm on Sep. 20, 2004)
GG: 977722
ODPOWIEDZ