Vibram oszukiwał biegaczy? Zapłaci 3,75 miliona dolarów

fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
fantom pisze: Czyli jak ktoś wymyśli buty samobiegajace to się na nie przerzucisz ?
Fantom, do rzeczy. nie bajki o butach siedmiomilowych, czy nawet samobiegających. oraz garnuszkach.
Morał z tej bajki jest taki ze czasem lepiej spróbować w życiu czegoś niewygodnego aby potem czerpać wygodę jeszcze większą niż ta pozornie wygodna na początku. A żeby było prościej lepiej iść do szkoły i mieć wybór czy chcesz pracować i się usamodzielnic czy zostać u mamusi na garnuszku.
PKO
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

fantom pisze: Morał z tej bajki jest taki ze czasem lepiej spróbować w życiu czegoś niewygodnego aby potem czerpać wygodę jeszcze większą niż ta pozornie wygodna na początku. A żeby było prościej lepiej iść do szkoły i mieć wybór czy chcesz pracować i się usamodzielnic czy zostać u mamusi na garnuszku.
czyli nie będzie konkretów?
może ktoś inny, bo Fantom nie ma pomysłu?
Go Hard Or Go Home
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze: czyli nie będzie konkretów?
może ktoś inny, bo Fantom nie ma pomysłu?
Sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga i czytaj między wierszami...
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra. będę sięgał.
ale jakby coś konkretnego komuś przyszło jednak do głowy, to proszę o info - chociażby na PW.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Czyli biegam w butach mini bo jest mi w nich o wiele wygodniej a czemu i w czym biegają inni mnie nie interesuje.
przepraszam. nie zauważyłem w natłoku informacji o butach samobiegających. to jest interesująca odpowiedź.
ale nie zaprzeczasz, że komuś może świetnie biegać się w butach cięższych? takich powiedzmy ok. 250 gram? i że zupełnie nie przeszkadza mu to, co przeszkadza Tobie? i że generalnie ma gdzieś, w czym Ty biegasz?
Go Hard Or Go Home
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:dobra. będę sięgał.
ale jakby coś konkretnego komuś przyszło jednak do głowy, to proszę o info - chociażby na PW.
Nie da się komuś wytłumaczyć po co mu znajomosc liczb zespolonych skoro on twierdzi ze wygodnie mu się liczy tylko na rzeczywistych...
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prosiłem - bez trollowania matmą:
http://www.forum.math.edu.pl/
Go Hard Or Go Home
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
bjj pisze:Czyli biegam w butach mini bo jest mi w nich o wiele wygodniej a czemu i w czym biegają inni mnie nie interesuje.
przepraszam. nie zauważyłem w natłoku informacji o butach samobiegających. to jest interesująca odpowiedź.
ale nie zaprzeczasz, że komuś może świetnie biegać się w butach cięższych? takich powiedzmy ok. 250 gram? i że zupełnie nie przeszkadza mu to, co przeszkadza Tobie? i że generalnie ma gdzieś, w czym Ty biegasz?
Możesz sobie biegać nawet w kaloszach jak ci wygodnie i na prawdę wcale mnie to nie interesuje. Byłbym nawet pełen podziwu ,że dajesz w tym radę walnąć np. półmaraton.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2014, 23:08 przez bjj, łącznie zmieniany 1 raz.
5km-16:48
10km - 35:46
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie mam pytan - mam podobne zdanie na temat butow
Go Hard Or Go Home
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:nie mam pytan - mam podobne zdanie na temat butow
Wszyscy tu maja takie samo zdanie na temat butow tylko tobie i zoltarowi cos sie uroilo, ze jest na forum jakas misja nawrocenia na jedynie sluszne buty minimalistyczne. Tyle ze jak sie pojawia temat poczatkujacego o buty to od razu leca w ruch same zelazka a jak ktos niewinnie wrzuci, ze moze warto by zaczac od butow mniej amortyzowanych to natychmiast dostaje po lbie ze namawia do niszczenia sobie kolan mimo, ze na to tez nie ma dowodow. Reasumujac Wojtku nie interesuje mnie w czym biegasz i jakie sa twoje cele biegowe, mozesz sobie siedziec w swojej stagnacji i nic nikomu do tego ale pamietaj, ze nawet papier toaletowy sie rozwija...
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba pisze:wolałbym podyskutować o artykule-teście Michała
Moim zdaniem FiveFingersy to świetne obuwie minimalistyczne. Początkowo byłem dosyć sceptyczny do samej idei osobnych komór na każdy palec, ale w praktyce okazało się to dla mnie całkiem wygodne, chociaż mam świadomość, że nie każdemu takie rozwiązanie może odpowiadać. Co więcej, nastręcza ono sporych problemów z dopasowaniem rozmiaru. Ja dobierałem rozmiar przez neta i udało się, ale oczywiście najlepiej przymierzyć przed zakupem. Niestety, nie tak łatwo dopaść VFF na żywca ;) W odróżnieniu od zwykłych butów nie można tutaj zakładać sobie odrobiny luzu, ja FiveFingersy muszą być ściśle dopasowane.

Biegam w modelu Spyridon LS - dzięki świetnemu dopasowaniu i bieżnikowi jest to jeden z moim ulubionych modeli w teren, w którym czuję się bardzo stabilnie i mam poczucie pełnej kontroli nad biegiem. Z jednej strony "czuję" ścieżkę, a z drugiej mam konkretny bieżnik. jeżeli ktoś ma ochotę poczytać więcej to TUTAJ rozpisywałem się na ich temat ;)

No i przy okazji udało mi się chyba też zaspokoić potrzebę informacji WojtkaM:
WojtekM pisze:ale chyba mi uciekło. napisz jeszcze raz - z podaniem jakichkolwiek konkretów. albo czegoś ogólnie akceptowalnego. czegoś, co można przyjąć, z czym można się zgodzić.
pomogę - np. biegam w butach XXX bo jest mi w nich wygodnie i dobrze się w nich biega, co nie oznacza, że innym też musi dobrze biegać się w XXX.
z czymś takim bym się zgodził i nie dyskutował.
I proszę sobie nie wmawiać, że ktoś kogoś na siłę stara się na coś nawracać. Zwróćcie uwagę proszę na fakt, że używam takich słów jak "dla mnie", "moim zdaniem" itp. itd. Staram się nie pisać prawd objawionych i nie wchodzić w sfery jedynie słusznych rozwiązań.

Pozdrawiam

HeavyPaul
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, 08:20 przez HeavyPaul, łącznie zmieniany 2 razy.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fantom pisze:Wszyscy tu maja takie samo zdanie na temat butow [...] nie interesuje mnie w czym biegasz
myślałem z początku, że doszliśmy do porozumienia po przeczytaniu powyższego. ale jednak nie - Fantom, ty łobuzie ;)
fantom pisze:mozesz sobie siedziec w swojej stagnacji i nic nikomu do tego ale pamietaj, ze nawet papier toaletowy sie rozwija...
co więc mam robić? jak wybierać buty i dlaczego? żeby być jak ten papier ... bo rozumiem masz na to prostą receptę, jedynie słuszną.
fantom pisze: tylko tobie i zoltarowi cos sie uroilo, ze jest na forum jakas misja nawrocenia na jedynie sluszne buty minimalistyczne.
no, uderz w stół ...., kiedy o jakiejś misji pisałem?
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
dirtybutclean
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie tylko im mi też się uroilo.. Z Kubą już nie tylko jeden raz dyskutowałem. A wasza postawa ewnangelistów minimalizmu wkurza większość ludzi właśnie dlatego że nie dopuszczacie alternatywy. Przychodzi koleś na forum waży ponad stówe a wy wyjezdzacie mu ze five fingers i jeszcze nie dopuszczacie żeby wysłuchał alternatywy. Przecież to żałosne.. I smieszno i straszno jak mawiają bracia Rosjanie.. Zanim zacznie biegac juz się zniechęci jak wyjdzie w tym gównie na pierwszy trening. Nie ma dowodów na nic. Ani na szkodliwość zelazek ani minimalizmu. Jest za to zdrowy rozsądek i tego życzę nam wszystkim.
Przypomnę sobie i wam jak najnowsze badania niedawno zabranialy jedzenia masła i jajek bo to zuo i kazali nam wpieprzac margarynę pełna rakotwórczych i niezdrowych tłuszczy trans. Młodsi mogą nie pamiętać. I te najnowsze badania naukowców mówią nam teraz ze bieganie w butach amortyzowanych jest be a minimalach cacy.. Wszystkie mody są kreowane przez pieniądze producentów i tyle..
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dirtybutclean pisze: Przychodzi koleś na forum waży ponad stówe a wy wyjezdzacie mu ze five fingers i jeszcze nie dopuszczacie żeby wysłuchał alternatywy. Przecież to żałosne.
Konfabulujesz...
Pytanie dlaczego taki koles MUSI zaczynac od zelazek ? Podaj dowod ze zelazka beda lepsze od butow mini ? Tylko jak mawia Wojtek - konkrety.

Przychodzac na forum wazylem jakies 109kg, nikt mnie nie namawial do butow mini w wrecz naczytalem sie od razu ze powinienem miec buty dobrze amortyzowane. Kupilem. Czy uchronilo mnie to przez kontuzjami ? Ni !@#$%. Czy biegalo mi sie w nich wygodnie ? Ni !@#$%. Owszem po zalozeniu byly to super mieciutkie kapcie ale zadnej specjalnej wygody podczas biegania nie zauwazylem. Parafrazujac "W czym biegac panie premierze ?"

Inny przyklad. Panuje powszechna opinia ze biegacz powinien robic tzw sile biegowa czyli podbiegi i cwiczenia. Probowalem. Czy mi to cos dalo ? Ni !@#$%. Okazalo sie, ze to nie sila jest moim ograniczeniem a problem lezy w zupelnie innym miejscu wiec podbiegow nie robie. Bedziesz mnie namawial do robienia podbiegow i dasz mi dowod, ze ta dodatkowa sila mi cos da ?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014, 08:39 przez fantom, łącznie zmieniany 2 razy.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Jak zaczynałem biegać ważyłem 96 kg. W sklepie biegacza zaproponowali mi mocno amortyzowane NIKE VOMERO. Super wygodne buty. Po miesiącu biegania w NIKE zaczeły boleć mnie kolana. Następnie kupiłem SAUCONY KINVARA 4, prawie bez amortyzacji i z małym dropem. Ból kolan przeszedł praktycznie z dnia na dzień.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ