Rozpoczynam bieganie w wieku 57 lat

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
hprs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wczoraj był ten WIELKI DZIEŃ!!!!! Pierwszy cel: 30 min. (a nawet trochę więcej) ciągłego biegu został osiągnięty!!! Po 10 tygodniach treningów w końcu się udało. Co prawda tempo "bardzo umiarkowane" - 5 km w 36 min ale nie jest to na dzień dzisiejszy najważniejsze.
Chciałbym wszystkim podziękować za słowa otuchy i cenne rady.
Pozdrawiam: :ble:
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
ptomek69
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam 45 lat a zacząłęm 2 lata temu.
Przebiegłem ok. 1900 km ale bardzo powoli idzie mi przyśpieszanie tzn. progres.
Moge biec ponad godzinę w tempie ok. 8 min/km; jak próbuje przyśpieszyć to moje tentno zaczyna być > 155 a to trochę za dużo.

Chciałbym przebiec 5 km w takim czasie jak ty.
Powoli i nie przyspieszaj. Z początku nie ma problemów ze ścięgnami i najlepiej żebyś ich nie miał (problemów a nie ścięgien).

Tu masz link z bardzo dobrze wyjaśnonymi ćwiczeniami rozciągającymi : http://www.bieganie.pl/?cat=280
Bardzo ładnie zaprezentowane ćwiczenia. Polecam.

Znowu idzie lato najgordzy czas dla mnie do biegania, w zimę nie mam problemu, latem pot zalewa mi twarz - może stąd wysokie tentno.

Do czytania polecam dwie książki:
1. Urodzeni biegacze - MacDougall Christopher
2. Ostatni maraton - Piotr Kuryło

Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

Tomek a ciśnienie masz jakie??
hprs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

[quote="ptomek69"]Moge biec ponad godzinę w tempie ok. 8 min/km; jak próbuje przyśpieszyć to moje tentno zaczyna być > 155 a to trochę za dużo.
Chciałbym przebiec 5 km w takim czasie jak ty.
Powoli i nie przyspieszaj. Z początku nie ma problemów ze ścięgnami i najlepiej żebyś ich nie miał (problemów a nie ścięgien).

Moje średnie tętno w trakcie biegania to ok. 142 (75% HRmax wyliczone wg różnych wzorów dla mnie to ok. 144). Oczywiście czasami (zwłaszcza przy podbiegach) dochodzi do 157 ale wydaje mi się, że chwilowe podniesienie tętna powyżej 75% HRmax nawet w moim wieku i mojej kondycji nie jest zbyt groźne.
Jak na razie nie mam żadnych problemów z układem mięśniowym (w tym ze ścięgnami). Oczywiście, że staram się wykonywać ćwiczenia zarówno przed biegiem (rozciągające) jak i po nim (rozluźniające).
Pozdrawiam :hahaha:
Obrazek
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Marku, świetnie, że udało Ci się rzucić palenie. To OGROMNY SUKCES!
A do tego jeszcze wspaniale realizujesz swoje plany biegowe. Trzymaj tak dalej. Jesteś niesamowity. Powoli, ale wciąż do przodu. Po prostu pięknie!
hprs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za te słowa. O rzuceniu palenia myślałem już wcześniej, jednak ostateczna decyzja została przypieczętowana podczas B I E G A N I A, kiedy to z powodu palenia nie mogłem złapać oddechu, a po biegu nękał mnie ustawiczny kaszel (no cóż te 30 parę lat palenia zrobiło swoje). Podziękowanie należy się szczególnie moim latoroślom, które mobilizowały mnie do biegania i razem ze mną "dreptały" na treningach (chociaż w tym samym czasie mogły biegać "z wiatrem na zawody") :taktak:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ