10 km.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Hektoreczek3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pytanie do doświadczonych biegaczy.
Obecnie mam 23 lata i zacząłem biegać. Może za dużo powiedziane "biegać" ale próbuje coś w tym kierunku. Mianowicie od miesiąca zacząłem biegac tak 5 razy w tygodniu, wcześniej jedynie trenowałem piłkę nożną. Ale chciałem zacząć biegać ponieważ piłka to jednak bardzo podatny na kontuzje sport. Do czego zmierzam - własnie po miesiącu biegania pojechałem na pierwsze zawody aby sobie przebiec 10 km. Ku mojemu zdziwieniu nabiegałem czas 39:30 ;) moje pytanie brzmi jakie są realne postępy biorąc od uwage ze mam juz 23 lata i jak sie ten czas ma do ludzi którzy trenują po kilka lat ;) z góry dziękuje za odpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Aherus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:46
Życiówka w maratonie: 4:08:20

Nieprzeczytany post

Patrząc już na średnie tempo na całej trasie i porównując je do Testu Coopera widać, że jest super mega bardzo dobrze ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Juannita
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Hektoreczek3 pisze:Witam. Mam pytanie do doświadczonych biegaczy.
Obecnie mam 23 lata i zacząłem biegać. Może za dużo powiedziane "biegać" ale próbuje coś w tym kierunku. Mianowicie od miesiąca zacząłem biegac tak 5 razy w tygodniu, wcześniej jedynie trenowałem piłkę nożną. Ale chciałem zacząć biegać ponieważ piłka to jednak bardzo podatny na kontuzje sport. Do czego zmierzam - własnie po miesiącu biegania pojechałem na pierwsze zawody aby sobie przebiec 10 km. Ku mojemu zdziwieniu nabiegałem czas 39:30 ;) moje pytanie brzmi jakie są realne postępy biorąc od uwage ze mam juz 23 lata i jak sie ten czas ma do ludzi którzy trenują po kilka lat ;) z góry dziękuje za odpowiedzi.
W sensie, czy masz szansę na jakąś profesjonalną karierę? Sprawdź rekordy Polski ;)
Hektoreczek3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sensie czy jest szansa poprawiac sie np. zakładam o minute, dwie lub trzy na rok :)
Pytam bo jestem zielony w tym temacie ;)
StrawberryTart
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

Ludzie, ktorzy trenuja kilka lat robia Twoim tempem 20km przy tetnie 130.
Jak na pierwsza dyche czas rewelacyjny.
Co do testu 12 minut jest on miarodajny tylko dla poczatkujacych.
Jest co poprawiac bo za kazda urwana minuta zblizajaca do 30 minut nie jest juz tak latwo. Do trzydziestu lat (moze nawet powyzej) mozesz poprawiac.
Hektoreczek3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jaki powinienem teraz przyjąc plan treningowy? 10 maja biegnę na kolejnych zawodach na 10 km i bede sie starać pobić ten czas ;))
StrawberryTart
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

Moze ten? http://bieganie.pl/?cat=19&id=151&show=1. Na bank zlamiesz jakas minute dwie. Wazne aby byla forma bo mozna w nia nei trafic :( No i lepiej pierwsza polowe wolniej ale to chyba juz wiesz :)

Tak na marginesie to widywalem takich, ktorzy dopiero po 3 latach biegania lamali 60 minut.
Hektoreczek3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spróbuje podjąć ten trening ;) A jak sie to ma przed startem? np ten tydzień w którym mam start, ma być luźniej troche?
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zanim podejmiesz trening, KONIECZNIE zmień tempa w interwałach, bo trening jest rozpisany dla osób, które będą mogły niebawem te 35 minut złamać, dla Ciebie to jeszcze trochę pracy.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Hektoreczek3
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ostatnio własnie próbowałem biegać interwały. Kilometr biegłem około 3:20 nastepnie 5 minut truchtu. powtarzałem to 4 razy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ