Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620

Awatar użytkownika
iChomik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jestem nowy na forum więc witam Wszystkich,
z zaciekawieniem przeczytałem artykuł o 620'tce, tym bardziej że od miesiąca użytkuje ten sprzęt,

po części się zgadzam z autorem, a po części nie,

w bieganiu siedzę dopiero od roku i jest to mój pierwszy zegarek, więc nie mogę go porównywać z innymi, również zaawansowanych opcji na tą chwilę nie potrafię ocenić,

urządzenie samo w sobie działa dobrze, od początku zrobiłem upgrade, więc nie zauważyłem problemów z szybkością wyszukiwania satelit,
na ogół działa to od 5 s do 30 s, fakt że ścieżka nie jest idealna z rzeczywistym przebiegiem, czasami jak by przesunięta z 4-5 m,

sieć Wi-Fi od początku działa ok, tzn. przesyłanie danych z zegarka do Garmin Connect, po prostu po przyjściu do domu, zanim się przebiorę już dane są wgrane, wszystko automat, super sprawa.

Bluetooth'a tylko raz testował z iphonem, ogólnie telefon (aplikacja Connect) szybko wykryła zegarek, nie używam tego dłużej więc nie mogę powiedzieć o samym działaniu, kiedyś się tym pobawię,

Autor napisał że wygląda jak plastikowa zabawka :), fakt jest z plastiku, lecz jest to bardzo dobrze wykona zabawka, jakość plastiku jest ok, a jego główną zaletą jest waga!!! i to uważam za super plus, zegarka prawie nie czuć na ręku i chyba o to chodzi, do tej pory denerwowało mnie bieganie z telefonem na ramieniu, teraz to jest lux :)

Zgodzę się że zegarek jest drogi, trochę za dużo kosztuję, w tej cenie mogli by użyć jeszcze lepszych materiałów, wyświetlacz uważam za taki sobie, w reklamach kolory są wyraźne, w rzeczywistości są to jakieś odcienie pseudo kolorów, zielony to nie zielony, a niebieski to jakis wyblakły i szary :) to jest kpina że Garmin wypuszcza reklamę gdzie pokazuje super kolory i zachwala kolorowy wyświetlacz, a finalnie całkiem co innego :ojnie:

Pasek pomiaru tętna jest bardzo wygodny, tutaj nic złego się nie dzieje,
natomiast pasek od zegarka mógł by być nieco dłuższy, ja z tym nie mam problemu i nawet na dwie bluzy wchodzi lecz już na styk, więc jak ktoś ma duuużą łapę to będzie miał problem :)

opcje VO2 i asystent odpoczynku bardzo fajne, jedynie symulacje wyścigu im dłuższy bieg tym mnie realne,
5 km ok, 10 ok, pół maraton - trochę zbyt optymistycznie, a maraton w takim czasie jak zegarek pokazuje to może za dwa lata przebiegnę :)

ogólnie jestem zadowolony z zakupu, lecz mały niedosyt jest, mogło by być trochę lepiej, zwłaszcza za tą cenę...
PKO
Leon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak czytam te wszystkie opisy i opinie o nowych super modelach to cieszę się z mojego 305. Chyba w złą stronę idzie to wszystko skoro w zegarkach jest coraz mniej funkcji. Są natomiast w mojej opinii zupełnie niepotrzebne, które dodali chyba po to aby sprostać dzisiejszemu społeczeństwu. A ja wcale nie uważam, że mój zegarek jest duży, brzydki, i że powinien mieć kolorowy wyświetlacz, dotykowy ekran, wifi, bluetooth czy łączność ze smartfonem. Jednego czego oczekuję od nowych modeli to dokładniejszy GPS i wsparcie innymi technologiami, które zwiększą dokładność danych. To jest najważniejsze a dodawanie treningów przez stronę internetową jest porażką skoro tylko jeden trening możemy zapisać, a nie zawsze mam internet jak jestem na obozie. Poza tym dzięki temu, że jest duży to mam 4 spore, czytelne ekrany które na pewno lepiej można przełączyć w zimie w rękawiczkach niż na dodatkowym ekranie. Ja czasem po rozgrzewce decyduje się co będę biegać w zależności od samopoczucia i szybko to ustawiam. Korzystam tylko z treningów zaawansowanych bo pozostałe są zbyteczne skoro wszystko mogę sam ustawić i zapisać na stałe a nie zmieniać na każdym treningu. Jeśli chodzi o awaryjność to też nie narzekam. Poprzednio kupiłem używanego 205 (chyba za ok 400- 500 zł) i miałem go 4 lata i żadnej awarii.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, to akurat nieporozumienie.
Do pamięci mozemy zapisać dużo wykonanych treningów.
Natomiast ja pisałem, że można wgrać DO zegarka tylko jeden planowany trening, ale jak któryś kolega napisał u niego mozna wgrac całą listę.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

W moim modelu mam wygrane: 10 własnych treningów oraz 3 miesięczny plan z 4-5 treningami w miesiącu.
Jak widać nieodpowiednia osoba opiniująca stworzyła zły przekaz, stąd tyle niedomówień które musi co krok prostować.

W moim stoperze 12 sekund trwa 12 sekund, nie 15. Tempo chwilowe na radykalną zmianę potrzebuje nie 12 a 6 sekund.
Jak widać modele się od siebie różnią.
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

Zgadzam się co do tego, że każdy użytkownik to inna opinia. Czasami problemy związane są z konkretnym egzemplarzem, czasami z małym zaangażowaniem i chęcią dogłębnego poznania oferowanych funkcji, czasami nasz obiektywizm przesłania przywiązanie do starego, dobrego i wysłużonego modelu. Ja używałem 610 ( ekspozycyjna ) przez ponad rok, od miesiąca korzystam z 310 ( ekspozycyjna ) a w tej chwili zaczynam korzystać z 620-tki ( jeszcze z nią nie biegałem ). Nie będę miał zbyt wiele czasu na analizę dodatkowych danych, które można uzyskać dzięki HRM Run ale jestem ciekaw jak się sprawdzi w praktyce! Moim zdaniem jest to urządzenie dla profesjonalistów a jestem tylko amatorem biegów ( 3 połówki i 1 maraton ) więc nie powinienem się chyba nim zawieść?!
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Trochę mi w testach, niestety we wszystkich które napotkałem, brakuje porównania odległości zmierzonej przez GPS do jakiejś dokładnie wymierzonej fizycznie a nie gdzieś palcem na mapie.
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od końca grudnia biegam w Forerunner 620 i ciągle go testuję. Po tym weekendzie przeczytacie moją recenzję tego zegarka - będzie trochę inna niż recenzja Adama.
Po raz kolejny nie rozumiem zarzutów Adama pod kątem testowanych zegarków w kontekście funkcjonalności - mam na myśli np. zarządzenia treningami, tworzenie kalendarza treningów, komunikacja z wifi. To wszystko jest i działa bez problemów. Wystarczy przysiąść i trochę się zagłębić/zainteresować.

Skoro na forum przyznajesz, że jednak np. można wgrać większą ilość treningów to popraw to proszę w tekście. Ktoś kto czyta recenzję i nie ma ochoty czytać 20 stron na forum może zostać wprowadzony w błąd.
hyzop pisze:Trochę mi w testach, niestety we wszystkich które napotkałem, brakuje porównania odległości zmierzonej przez GPS do jakiejś dokładnie wymierzonej fizycznie a nie gdzieś palcem na mapie.
Pytanie na ile trasa Chomiczówki ma 15 km to będziesz miał odpowiedź po weekendzie :)
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

zapa pisze:..........komunikacja z wifi. To wszystko jest i działa bez problemów. Wystarczy przysiąść i trochę się zagłębić/zainteresować.

Skoro na forum przyznajesz, że jednak np. można wgrać większą ilość treningów to popraw to proszę w tekście. Ktoś kto czyta recenzję i nie ma ochoty czytać 20 stron na forum może zostać wprowadzony w błąd.
No sorry, ale w kwestii WiFi nie tylko na naszym forum ale i na forum Garmina było dużo narzekań, na stronie garmina powstał nawet chyba największy wątek pod tytułem: Forerunner 620 Wi-Fi Troubleshooting Assistance, więc nie mów, że wszystko działa bez problemów, mi na początku też nie chciało.

Co do wgrywania treningów - ja nie przyznaję, że można, ja tylko przyznaję, że wam wierzę bo jeśli się przyjrzysz jak to wyglądało u mnie (akurat to nagrałem) to można było wnioskować, że nie można.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie chciałbym być "okrutny" - bo naprawdę Garmin robi świetne zegarki, uważam, że ma sprawny serwis i jestem pewien, że 620 po kilku fixach będzie bardzo dobry ale proponuję poczytać co się dzieje u ludzi po ostatnim fixie wypuszczonym 12 stycznia:
https://forums.garmin.com/showthread.ph ... -12nd-2013

Więc do kolegów, którzy uważają, że wszystko aktualnie jest świetnie (pewnie u nich jest, ale jak widać nie wszędzie) prosiłbym o nie zarzucanie mi, że próbując wiarygodnie przedstawić aktualną sytuację, zegarek nie jest w mojej recenzji opisany laurkowo. Od laurek to Zapa jesteś Ty. :)

Tak jak doradcy finansowi dają rekomendacje: BUY, SELL lub HOLD - ja daję po prostu HOLD. :)
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Więc do kolegów, którzy uważają, że wszystko aktualnie jest świetnie (pewnie u nich jest, ale jak widać nie wszędzie) prosiłbym o nie zarzucanie mi, że próbując wiarygodnie przedstawić aktualną sytuację, zegarek nie jest w mojej recenzji opisany laurkowo. Od laurek to Zapa jesteś Ty. :)
Adamie, nie piszę laurek, staram się pisać rzetelne recenzje w miarę mojej wiedzy i doświadczenia.
Zegarek nie jest idealny i ma swoje minusy i wady, jeśli jednak okazuje się, że coś można, coś jednak działa to warto poprawić/skorygować tekst recenzji :)
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
iChomik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wczoraj odnotowałem tak naprawdę pierwsze problemy z 620'tką, z pracą gps'u

zaczęło się od wyszukania satelity, trwało to dobrą minutę i nie chciał odnaleźć (wcześniej takiego problemu nie miałem),
więc zrobiłem reset on / off, po ponownym uruchomieniu, satelity załapał w ciągu 10/15 s, :)

w domu krótka analiza w Garmin Connect i zdziwienie jak biegałem :)
bieg ul. Świętojańską slalomem, a bulwar nadmorski w morzu :hahaha:

jestem trochę zdziwiony gdyż, wcześniej na tej samej trasie zegarek spisywał się dobrze,
coś ten system nie jest stabilny, bo widać że wariuje, nie wiem czy przypadkiem 12.01 nie pobrałem upgrade'u oprogramowania, bo chyba coś było,
to wszystko działo się w wersji oprogramowania 2.30 i gps 2.90

tutaj trasa przebiegu: http://connect.garmin.com/activity/431025679

liczę że jutro nie będzie takich problemów...
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Na dodatek min wysokość masz -141m
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

A ciekawy jestem, czy jeśli zupełnie wyłączycie zegarek (620 czy 220) to nadal pobiera energię? Bo w moim 220 tak jest. I nie wiem teraz czy to cecha obydwu zegarków czy tylko 220 czy tylko mojego egzemplarza 220.
Najłatwiej to sprawdzić - naładować na noc, zupełnie wyłączyć i spróbować odpalić następnegpo dnia, powiedzmy po południu.
Awatar użytkownika
supczinskib
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak się zastanamiam. Czy problem z GPS'em w tym modelu może być spowodowany faktem wbudowania anteny bezpośrednio w bryłę zegarka? W 610 antena była poniżej, w części paska i podczas biegu była ustawiona mniej więcej równolegle do nieboskłonu.

GARMIN Forerunner 610
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zakładam, że wiedzieli co robią. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ