Buty minimalistyczne

Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Jak można je mieć za 300 PLN? Jeśli masz dostęp, to poproszę nr 44 (czarne oraz coffee&cream). U mnie wyświetlają się po 630 PLN, w przedsprzedaży za 500.

Kiedyś w TKmaxx widziałem buty NB, model sprzed wielu lat, przecenione z ceny o ponad 150 PLN wyższej, niż kosztowały jako nowość w sklepach NB.
http://www.lemsshoes.com/Mens-Nine2five ... _p_94.html, ok. w regularnej cenie są za 125$ (nie zauważyłem że cena była w funtach), ale w necie spokojnie znajdziesz kody zniżkowe na 10-20% na produkty Lems, no i warto poczekać na jakieś obniżki. 125$ to i tak nie jest dużo jak na skórzane buty, jeszcze dodatko niszowe (a kupując w USA od producenta masz gwarancję wysokiej jakości obsługi w przypadku uszkodzenia - najczęściej wymiana na nowe bez konieczności przesyłania wadliwej pary do USA).
PKO
toga
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Codziennie jeden maraton w minimalach. Caluśki rok. No i jeszcze wiek słuszny.

Sprzęt widać w 1min 50sek.

http://www.youtube.com/watch?v=3b0PFML9JKs
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

toga pisze:Codziennie jeden maraton w minimalach. Caluśki rok. No i jeszcze wiek słuszny.

Sprzęt widać w 1min 50sek.

http://www.youtube.com/watch?v=3b0PFML9JKs
Jak ma się "za oknem" taką pogodę, stały dochód z emerytury, a i zdrowie dopisuje to tylko biegać :ble:
Choć 5palczaki w miom zdaniem to nie najlepszy wybór.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Co za różnica, ostatnio właśnie macałem różne modele VFF i na moje oko większość twardością i stopniem ochrony nie odbiega od Merrelli Trail Glove.
The faster you are, the slower life goes by.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie odnosiłem się do podeszwy (vibram), sam biegam w vapor glove Merrell'a (włącznie z maratonami).

Chodzi mi o to sztuczne "rozcapierzenie" palcy co z minimalizmem (czyli szeroko rozumianym powrotem do natury) raczej nie ma nic współnego, a jest tylko gadżetem.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Acha, no w takim razie zgoda, też mi się to specjalnie nie podoba. Ale podejrzewam, że to jest tylko kwestia przyzwyczajenia. Sam zauważyłem podczas biegania boso, że palce rozkładam dość szeroko.
The faster you are, the slower life goes by.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Palce przy kontakcie z podłożem mogą się lekko "rozbiegać" (choć nie u wszystkich), ale to będzie jedyny moment w całym cyklu ruchu.
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poleci ktoś tanie buty minimalistyczne z konkretnym bieżnikiem w teren? Używam teraz New Balance mt330, które są dobre i tanie, ale strasznie się ślizgają w błocie.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

tanie i minimalistyczne to są dwa sprzeczne ze sobą pojęcia :hahaha:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rusolis pisze:Poleci ktoś tanie buty minimalistyczne z konkretnym bieżnikiem w teren? Używam teraz New Balance mt330, które są dobre i tanie, ale strasznie się ślizgają w błocie.
Rozważ Nike Zoom Terra Kiger
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie istnieją tanie i minimalistyczne jak ten New Balance, o którym napisałem, który kosztuje 220zł na allegro. Nie chcę wydawać więcej niż 300zł na kolejne buty, najwyżej się trochę poślizgam i dobiegnę 20 minut później na jakimś maratonie :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No dobra, powiem tak Nike Terra Kiger to nie są buty minimalistyczne wg kryteriów minimalistów, ale można je kupić dość tanio jakby nie mieli twojego numeru to możesz jeszcze już drożej ale nadal w rozsądnej cenie kupić Nike Wildhorsy.
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozmiarowo dało by radę. Czy podeszwa jest typowo na biegi typu Rzeźnik? Bo czegoś takiego szukam.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie mam pojęcia, zacytuję za to recenzenta:
Ale konkluzja zasadnicza jest taka, że to jednak tylko półtrailówka, dobra na podwarszawski las, ale niewystarczająca na góry w trudnych warunkach.
źródło
Wiesz buty "minimalistyczne" na prawdziwe błocko to produkuje chyba tylko Inov-8. Ale ich buty są horrendalnie drogie. Jeśli zrezygnujesz z minimalizmu na rzecz dobrych butów na błoto to możesz poszukać: ADIDAS adiZERO XT 4, które można było do niedawna kupić bez problemu na przecenach w necie za 250 zł.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W miarę tanie i z przyzwoitą podeszwą są New Balance MT110 - tylko że nigdy nie były dostępne w Polsce, najlepiej je w UK kupować. Moje do mnie przyleciały za 35 funktów. :hej: Z tym, że nie wiem, czy to jest taka ilość amortyzacji, jakiej szukasz na Rzeźnika. O i jeszcze mi się przypomniało - może Puma Faas 300 TR? Też można znaleźć tanio.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ