Jak trenować: nie zamieniaj codziennego treningu w wyścig
- jb212
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:13
- Życiówka w maratonie: brak
Święte słowa! Artykuł można też odnieść do objętości treningu (chociaż jest to w jakimś sensie też intensywność) Jestem teraz w okresie budowania bazy i staram się stopniowo zwiększać kilometraż. Kiedy jestem już zmęczony tygodniowym kilometrażem, to robię lekki tydzień
Czasami potrzebuję więcej niż tydzień żeby się porządnie zregenerować. Warto pamiętać słowa Lydiarda: "Train don`t strain".

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Pod tym względem wkurza mnie endomondo, bo pokazują te ich: "Personal Best" jest jak stworzone do ciągłego poprawiania.
Początkujący biegacz nie zdaje sobie sprawy, że "Personal best" powinno się robić w sposób zaplanowany, co jakiś czas a nie przy okazji każdego treningu.
Początkujący biegacz nie zdaje sobie sprawy, że "Personal best" powinno się robić w sposób zaplanowany, co jakiś czas a nie przy okazji każdego treningu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Bardzo prosty tekst, ale jakże prawdziwy.
Natomiast ja chciałbym dopowiedzieć jedną rzecz na temat kilometrażu.
Wszystkie facebook-owe biegowe fanpage pod koniec tygodnia pytają mnie o kilometraż, a ludzie prześcigają się liczbami.
Działa to podobnie do ścigania się ze sobą.
Dla sporej części biegaczy ta liczba kilometrów to jedyny cel.
Wszystkie facebook-owe biegowe fanpage pod koniec tygodnia pytają mnie o kilometraż, a ludzie prześcigają się liczbami.
- Laufer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55.13,---
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:38
- Życiówka w maratonie: 03:20:32
Niestety sam tego doświadczyłem
,zbyt szybkie bieganie na treningach i zwiększanie kilometrażu doprowadziło do kontuzji (przerwa trzy miesięczna)
Mądry polak po szkodzie
.
Jak to ktoś mądrze powiedział ponad 90% początkujących biegaczy biega za szybko

Mądry polak po szkodzie

Jak to ktoś mądrze powiedział ponad 90% początkujących biegaczy biega za szybko
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:06
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Jasne, że prawda.
Ja do tego stopnia nie sugeruję się wskazaniami Endomondo, że wczoraj na zwyczajnym, trochę tylko szybszym, wybieganiu poprawiłem ilość kilometrów "w godzinę". :D
To prawda, że początkujący biegają za szybko, zdecydowanie za szybko. Niedawno na temat tego zjawiska się wypowiadałem, nawet dość obszernie - narzekałem, że po powrocie do biegania (miesiąc wymuszonej przerwy) i znacznym zwolnieniu tempa wyprzedzają mnie prawie wszyscy, mimo że na zawodach wyprzedzam raczej ja.
Najlepsze jest to, że teraz, po pełnym już powrocie do formy i przyspieszeniu wybiegań, nadal należę na Krakowskich Błoniach do tych nieszczególnie szybkich. Zdecydowanie najbardziej mnie rozwalają osoby biegnące marszobiegiem: niejednokrotnie jestem przerażony, że jakaś osoba na trenującego od dawna nie wyglądająca popyla po 5:10, 5:15, 5:20 czy czymś w tym stylu... Sprawa się wyjaśnia, kiedy czas biegu się kończy i nadchodzi czas marszu - "no tak, wszystko jasne". To przecież nie dla takich osób jest przeznaczony marszobieg! Gdyby one tak zwolniły do 6:15 czy 6:20, bez trudu leciałyby przez te 0,5-1 h. No ale nie. Marszobieg, byleby biec szybko! No i wychodzą z tego interwały tempowe, a może i interwały VO2max. A wystarczyło dostosować tempo do możliwości...
Ja do tego stopnia nie sugeruję się wskazaniami Endomondo, że wczoraj na zwyczajnym, trochę tylko szybszym, wybieganiu poprawiłem ilość kilometrów "w godzinę". :D
To prawda, że początkujący biegają za szybko, zdecydowanie za szybko. Niedawno na temat tego zjawiska się wypowiadałem, nawet dość obszernie - narzekałem, że po powrocie do biegania (miesiąc wymuszonej przerwy) i znacznym zwolnieniu tempa wyprzedzają mnie prawie wszyscy, mimo że na zawodach wyprzedzam raczej ja.
Najlepsze jest to, że teraz, po pełnym już powrocie do formy i przyspieszeniu wybiegań, nadal należę na Krakowskich Błoniach do tych nieszczególnie szybkich. Zdecydowanie najbardziej mnie rozwalają osoby biegnące marszobiegiem: niejednokrotnie jestem przerażony, że jakaś osoba na trenującego od dawna nie wyglądająca popyla po 5:10, 5:15, 5:20 czy czymś w tym stylu... Sprawa się wyjaśnia, kiedy czas biegu się kończy i nadchodzi czas marszu - "no tak, wszystko jasne". To przecież nie dla takich osób jest przeznaczony marszobieg! Gdyby one tak zwolniły do 6:15 czy 6:20, bez trudu leciałyby przez te 0,5-1 h. No ale nie. Marszobieg, byleby biec szybko! No i wychodzą z tego interwały tempowe, a może i interwały VO2max. A wystarczyło dostosować tempo do możliwości...
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Bardzo dobrze, że zwraca się na to uwagę i przypomina.
Dla mnie od początku biegania było jasne, że dzień odpoczynku po treningu należy mi się,
i że nie należy się forsować na każdym treningu.
Po 4 latach widzę tego efekty
Dla mnie od początku biegania było jasne, że dzień odpoczynku po treningu należy mi się,
i że nie należy się forsować na każdym treningu.
Po 4 latach widzę tego efekty

- Piotr-Fit
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:00:56
- Kontakt:
Oj, pytanie o czas na zawodach także jest popularne.Wojtek87 pisze:Bardzo prosty tekst, ale jakże prawdziwy.
A potem komentowanie tylko na podstawie tej odp. o czas.
ech :D
- lebki
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44:02
- Życiówka w maratonie: 3:50:51
Pięknie i prosto opisane. Sam tak robiłem na początku, a szatańskie endomondo tylko podkręcało. No bo jak to tak, biegać wolniej niż na poprzednim treningu
A potem przyszedł regres i na finałowych zawodach sezonu zrobiłem czas gorszy o 4 minuty niż wykręcany na najlepszych treningach
Na szczęście człowiek uczy się na własnych błędach i już mogę powiedzieć, że od roku biegam z głową 

Moje treningi http://www.endomondo.com/embed/user/workouts?id=2228429
http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler
http://connect.garmin.com/modern/profil ... Lebkichler
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Już nie ma co demonizować Endomondo. Mnie tam bardzo przyjemnie jak wchodzę i widzę 3000m na kuperze, bo teraz bym tyle na pewno nie nabiegał
.
A początkujący biją rekordy nie przez programy motywacyjne, tylko dlatego że są początkujący
. Każdy przez to przechodzi w okresie szybkiego postępu.

A początkujący biją rekordy nie przez programy motywacyjne, tylko dlatego że są początkujący

The faster you are, the slower life goes by.
- mariuszbugajniak
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37.29
- Życiówka w maratonie: 2.59.02
z swoich obserwacji widze, że największego kopa dostałem, gdy znacząco obniżyłem prędkości treningów... ciężko to zrobić, człowiek myśli, że się opyla... ale to się opłaca na dłuższą mete