Wiadomo,same wolne biegi to człowieka cieszą tempa przebieżek.

Moderator: infernal
Odkąd biegam niemal tylko BSy, każdy trening kończę przebieżkami. Fajna rzecz, zwłaszcza rano, odmula, pobudza nogi do żywszego rytmu i faktycznie, wydaje mi się, że biegnę je "dobrze", tj. sylwetka wyprostowana (a przy longach potrafię strasznie się garbić), krok luźny, spojrzenie orła bielikaKrzychu M pisze:Wiadomo,same wolne biegi to człowieka cieszą tempa przebieżek.
Leonberger.Poprzedni jak był dorosły ważył 80kg.Ten ma jednak lepszą kondycje.grim80 pisze:Krzychu, poka-poka zdjęcie tego "szczeniaka"Mastiff czy bernardyn Ci się trafił?
Siłe mięśniową ćwiczę 4-5 razy w tygodniu na siłce lub w domu.Przebieżki absolutnie nie mają służyć poprawie szybkości.kszor pisze:Co do pomiaru tempa przebieżek ,to pełna zgoda.Ja biegam je na 90-95%
Zawsze po miękkiej nawierzchni(trawa),zawsze!!!po solidnej rozgrzewce.Nigdy!!!,nic sobie nie naciągnąłem,a raczej byłem podatny na urazy.Uważam,że po tych treningach moje mięśnie są duuużo mocniejsze.Adaptacja mięśniowa.
Mam wrażenie,że bieganie przebieżek w takim tempie jak je Krzysiek biega może poprawiać tylko jego samopoczucie.Równie dobrze mógłby je biegać w tempie 4'00'',wystarczy tylko "trzymać"sylwetkę.Więc,po co biegać szybciej?Z tym pobudzeniem nie do końca się zgodzę.Równie dobrze można by strzelić sobie z płaskiego w twarz
,też by pobudziło.
Osobiście uważam,że amatorzy biegający według Danielsa,cały czas biegają dość wolno,monotonnie(mięśniowo).Motorycznie to jest ciągle i to samo.
Karol
Karol, nie zgodzę się z Tobą. Są wręcz za szybkie. Z moich wyników, z kalkulatorów, itp, powinienem biegać BS koło 6:25, tymczasem, żeby to zrobić w I zakresie, biegam 6:50. Interwałów nie biegałem ostatnio, ale podejrzewam, że może być tak samokszor pisze:Biegam 15-16 sec(100m),przeważnie 10 sztuk.
Siła o jakiej piszesz to jednak zupełnie co innego.Widzisz,właśnie o to mi chodzi!U Danielsa,przelicznik prędkości odcinka,w tabelkach dla amatorów biegających w naszym tempie są do bani!!One się sprawdzają dla kogoś kto biega 32 na dychacza.Są za wolne(repetitions itd)!!!Wy skupiacie się na kilometrażu,biegach ciągłych i przelatanych godzinach.To moim zdaniem błąd.