bóle łydek

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
januszek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszytkich

Mam do Was prośbę , choć pewnie powtarzam się ze swoim problemem .Postanowiłem powrócić do biegania .Zacząłem ambitnie .Rozpocząłem biegać codziennie w parku - średnim tempem -takim jakim mogłem . Na poczatku jedno kółko , ale po kilku dniach zacząłem zwiekszać po 50 do 100 m po kazdym dniu . Przed każdym bieganie próbowałem sie rozciągać i delikatnie rozgrzać mięśnie. Po takim bieganie szedłem jeszcze na mini siłownię w parku - gdzie robiłem brzuszki, cwiczenia na klatkę oraz na uda- bardzo delikatne
Tor w parku był zróżnicowany bo były podbiegi w górę i delikatne spadki w dół . Po 3 tygodniach pojawił się niesamowity
bół w łydkach . Odczuwałem łydki nawet podczas chodzenia .Po pewnym czasie ból zniknął , ale jak grałem w piłkę na Orliku pojawił się tak niesamowity ból ,że musiałem zejśc z boiska po 15 minutach . Wydawało mi sie że to wina ,że wystepowałem w korkach więc spróbowałem tydzień później na hali - problem pojawił się po 10 minutach .
Zaznaczam że mam 42 lata - i raczej nie mam duzej nadwagi .Biegałem w zwykłych trampkach , ale alejki były z tartaru - podobne do ścieżek w lesie - nie asfalt.
Zapewne zrobiłem wiele błedów, proszę o radę - bo zostanie mi tylko piłeczka raz w tygodniu :(
przepraszam za błedy w pisowni.

januszek :)
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Januszek, po bieganiu, przede wszystkim rozciąganie.
Solidne rozciąganie wszystkich partii mięśni nóg.
A dopiero potem siłowe ewentualnie.

Rozciąganie przed możesz sobie spokojnie odpuścić, rozciągaj mięśnie po biegu przez kilkanaście minut, żeby zapobiegać ich kurczeniu się i spinaniu.

Obejrzyj materiały dostępne na głównej stronie portalu, są tam ćwiczenia rozciągające.
Ewentualnie po każdym bieganiu od razu do domu, włączasz komputer i robisz to:
http://www.youtube.com/watch?v=2Hf_u0AGdEA
Wiem że mężczyźni nie przepadają za takimi wygibasami, ale ten układ jest genialny po prostu.
Tylko na początku rób go przed jakimś dużym lustrem i koryguj swoje wykonanie . To naprawdę nie jest łatwe, człowiekowi się wydaje że śmiga jak sama prowadząca albo i lepiej, a zerk w lustro i... złudzenia przepadają, zostaje koślawa rzeczywistość. :)))

Może też skorzystaj z usług jakiegoś masażysty. Zapisz się na ze 3 wizyty w odstępie 2-3 dni .
Rozmasuje mięśnie, to powinno bardzo pomóc.

Na przyszłość, jak już ogarniesz te bóle, proponuję skakankę na wzmocnienie mięśni łydek.
Nie ma chyba nic lepszego na łydki jak sobie ze 3 razy w tygodniu poskakać na skakance, boso, albo w bardzo miękkich, nie przekombinowanych butach.
Tylko na początku też ostrożnie, skakanka na początku masakruje łydki bardziej niż bieganie, ale z czasem wzmacnia je rewelacyjnie.
amatuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co ty na orliku robisz? Szkolisz sie :niewiem: Stare konie won na zwykle boiska, kiedys dzieciaki graly calymi dniami w pilke a teraz maja orliki na ktorych czesta graja staruchy, wstyd.
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

a- biegam gdzie chce , dosc ustepowania drogi dzieciekom, oni i tak maja nas g.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ