Miesiąc do pierwszego półmaratonu. Jak się przygotowwać?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42.20
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam Was serdecznie,

Pewnie będę się powtarzać za co z góry przepraszam, ale potrzebuję co najmniej kilku rad, a gdzie jeśli nie tutaj czerpać wiedzę o treningach biegowych? Zatem do rzeczy.

Biegam ponad trzy lata z przerwami. Do tej pory raczej rekreacyjnie i dla siebie niż dla "życiówek" etc. Ale sami najlepiej wiecie z autopsji, że po jakimś czasie takie bieganie już nie wystarcza. Biegam długo, biegam często, trenuję solidnie i regularnie, najwyższa pora sprawdzić efekty na starcie.

Jestem zapisana na trzy biegi w październiku, które są absolutnie w zasięgu moich obecnych możliwości oraz półmaraton na początku listopada. O ile zawody na 10 i 14 km nie budzą moich wątpliwości, to już start 3.10. w półmaratonie jak najbardziej. Kilka zdań o mojej obecnej formie.

Biegam 5-6 razy w tygodniu; dwie sesje interwałowe 35 minut (tempo spoczynkowe 10.1km/h, przyspieszenie na minutę do 16.1km/h w sześciu seriach, plus dwa podbiegi przy nachyleniu bieżni do 15.0%). Do tego 3-4 treningi na zewnątrz, w czasie około 1h40min, kiedy pokonuję mniej więcej 14-16 km.

Poza tym jeszcze uprawiam raz w tygodniu jogę, pilates, ćwiczenia na mięśnie brzucha, rozciąganie etc. Jeśli chodzi o moją wagę, to nic mnie nie obciąża, żaden tłuszczyk, bo straciłam sporo kilogramów.

Dzisiaj jest 3.10 czyli do startu w półmaratonie został miesiąc. Wierzę, że dam radę pokonać 21 km, ale to wymaga pracy i treningów innych niż do tej pory. Stąd moja WIELKA PROŚBA do Was byście udzielili mi kilku wskazówek. Jak dobrze przepracować ten czas żeby ukończyć bez problemu pierwszy w życiu półmaraton? Może znacie jakieś dobre strony internetowe z planem dla zaawansowanych? Albo po prostu podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami i poradami.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;)
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

pobiegnij na zawodach ,dasz rede poniewaz na treningu biegasz 16km to juz wystarczy.
teraz dobierz odpowiednia taktyke i przed zawodami ostatni tydzien biegaj mniej i lekko,,pozdrawiam :hahaha:
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:pobiegnij na zawodach ,dasz rede poniewaz na treningu biegasz 16km to juz wystarczy.
teraz dobierz odpowiednia taktyke i przed zawodami ostatni tydzien biegaj mniej i lekko,,pozdrawiam :hahaha:
Serio? To mnie podbudowałeś... ;D Nie mam pulsometru. Myślisz, że warto zainwestowac przed zawodami?
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak ,tylko przed zawodami trzeba sie nauczyc na tym sprzecie biegac i obslugi .
zainwestuj oczywiscie w cos dobrego bo pozniej szkoda wydawac dwa razy pieniadze.

ja mam natomiast wrazenie ,ze po uzytkowaniu przez 3 lata pulsometru chyba go zostawie ,tylko jeste juz bardzo do tego sprzetu przyzwyczajony,bieganie na samopoczucie chyba mi najbardziej odpowiada, w dobrym sprzecie masz duzo danych do analizy na poczatek fajnie bylo miec teraz juz troche mniej :hej:
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:tak ,tylko przed zawodami trzeba sie nauczyc na tym sprzecie biegac i obslugi .
zainwestuj oczywiscie w cos dobrego bo pozniej szkoda wydawac dwa razy pieniadze.

ja mam natomiast wrazenie ,ze po uzytkowaniu przez 3 lata pulsometru chyba go zostawie ,tylko jeste juz bardzo do tego sprzetu przyzwyczajony,bieganie na samopoczucie chyba mi najbardziej odpowiada, w dobrym sprzecie masz duzo danych do analizy na poczatek fajnie bylo miec teraz juz troche mniej :hej:
A jaki w takim razie polecasz? Bo w sieci można znaleźć sporo "rankingów", ale ciężko odróżnić reklamę od faktycznie najlepszego wyboru....
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w moim uzytkowaniu jest garmin forerunner 305 ,ale mozna polecic z pelna odpowiedzialnoscia polara.
model wzaleznosci od posiadania zlociszy
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:w moim uzytkowaniu jest garmin forerunner 305 ,ale mozna polecic z pelna odpowiedzialnoscia polara.
model wzaleznosci od posiadania zlociszy
Mogę na ten cel wygospodarować około 400 zł Starczy?
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeśli do tej pory radziłaś sobie bez pulsometru, to nie widzę sensu kupować go tuż przed zawodami - zanim go ogarniesz, będziesz miała tylko mętlik w głowie :grr: A z treningu, który do tej pory zrobiłaś, możesz pobiec półmaraton choćby jutro :taktak: Naprawdę jesteś dobrze przygotowana i nie musisz nic kombinować. Radzę tylko zmniejszyć obciążenia w ostatnim tygodniu przed zawodami, żeby się odpowiednio zregenerować.
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:Jeśli do tej pory radziłaś sobie bez pulsometru, to nie widzę sensu kupować go tuż przed zawodami - zanim go ogarniesz, będziesz miała tylko mętlik w głowie :grr: A z treningu, który do tej pory zrobiłaś, możesz pobiec półmaraton choćby jutro :taktak: Naprawdę jesteś dobrze przygotowana i nie musisz nic kombinować. Radzę tylko zmniejszyć obciążenia w ostatnim tygodniu przed zawodami, żeby się odpowiednio zregenerować.
Z tym pulsometrem to jest tak, że chce go nabyć do przyszłych przygotowań do maratonu. Do krótszych startów nie jest mi aż tak potrzebny. Poza tym bardziej niż na kontroli pulsu samego w sobie, zależy mi na dokładnym mierzeniu trasy. Jeśli chodzi o modele, to waham się pomiędzy tymi dwoma...

http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/gar ... r_10_gps_1
lub
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/polar_rs300x

Który lepszy? A może żaden się nie nadaje?
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Polecam OnMove 700 LINK
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
Awatar użytkownika
Kuniksira
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

ja rozpoczynam przygotowania do maratonu, może ktoś udzieli jakiś cennych rad? :)
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

400zl tak to juz sporo ja za swojego fr 305 dalem550zl.

mysle ,ze dobrze jest kupic i troche z takim sprzetem pobiegac.
to,ze kupisz swiadczy o tym ,ze sie rozwijasz czegos chcesz, cos szukasz nowego i sie oczywiscie uczysz
Awatar użytkownika
MadameRose
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:400zl tak to juz sporo ja za swojego fr 305 dalem550zl.

mysle ,ze dobrze jest kupic i troche z takim sprzetem pobiegac.
to,ze kupisz swiadczy o tym ,ze sie rozwijasz czegos chcesz, cos szukasz nowego i sie oczywiscie uczysz
Poleć mi coś, bo dzisiaj byłam w Intersporcie i nie dość, że ceny wyższe o kilkadziesiąt złotych niż w sklepach internetowych, to jeszcze same dziadostwo w asortymencie :D:P
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie powiem ci ,zebys kupila ten czy taki ,ale podpowiem Ci !

w decathlonie byl polar za ok 340zl i jesli tam nic nie znajdziesz to wtedy napisze Ci wprost ,ale bedzie to garmin i przekroczy 400zl o 150zl ,,pozdrawiam :hejhej: :hahaha:
Awatar użytkownika
Aherus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:46
Życiówka w maratonie: 4:08:20

Nieprzeczytany post

Z tego co piszesz na początku, to jesteś lepiej przygotowana niż ja przed swoim pierwszym startem w półmaratonie, więc obawy odrzuciłbym spokojnie na bok. :) Biegam bez pulsometru i wydaje mi się, że wyczucie i słuchanie swojego organizmu to priorytet, ale każdy ma na ten temat inne zdanie, więc ważne, abyś trenowała po swojemu. Życzę powodzenia w startach i czekam na wyniki. :)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ