http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... ie_na.html

Właśnie nie do końcamaratończyk pisze:Tydzień przerwy po maratonie przyniesie mi więcej korzyści niż miałbym już rozpocząć ostre bieganie. Wielu z was popełnia błądrzucając się w wir biegania na drugi dzień, bo czuje, że nie jest zmęczona . Nie tędy droga do pełnej regeneracji potrzeba więcej czasu niż się wam wydaje.

A ten znowuż swojeAdrian26 pisze:Właśnie nie do końcamaratończyk pisze:Tydzień przerwy po maratonie przyniesie mi więcej korzyści niż miałbym już rozpocząć ostre bieganie. Wielu z was popełnia błądrzucając się w wir biegania na drugi dzień, bo czuje, że nie jest zmęczona . Nie tędy droga do pełnej regeneracji potrzeba więcej czasu niż się wam wydaje.
Wiele badań sugeruje, że regeneracji powysiłkowej sprzyja...kolejna porcja wysiłku, ale oczywiście bardzo delikatnego
Zawodowcy bardzo często po zawodach jeszcze tego samego dnia wieczorem idą na delikatne rozbieganie. Oczywiście dla nas amatorów byłaby to już raczej przesada, ale jeżeli chodzi o mnie to trening następnego dnia po zawodach jest obowiązkowy, nieważne czy jest to dystans 10 km czy maraton
Oczywiście o żadnym szybkim biegu nie może być mowy, ot takie zwyczajne wolniutkie rozbieganie, które poprawi krążenie krwi i pozwoli na szybszą regenerację mięśni

Nie ma nic na temat różnic jakie rzekomo w tych badaniach wyszłymaratończyk pisze:
"Pierwszy tydzień po maratonie
Odpowiedź na pytanie o celowość biegania w okresie bezpośrednio po maratonie brzmi – nie tylko w niczym to nie pomaga, ale wręcz szkodzi. Naukowcy z Ohio University przeprowadzili badanie, w czasie którego jedna grupa maratończyków truchtała przez pięć kolejnych dni po maratonie (20 do 45 minut) podczas gdy druga grupa nie robiła kompletnie nic. Generalnie przyjmuje się, że treningi biegowe (jak i inne o charakterze tlenowym) zaczynać należy nie wcześniej niż 7 dni po biegu."