Coraz bardziej sztywniejące mięśnie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć

Biegam od początku roku, od kwietnia regularnie 3-4 razy w tygodniu. W ostatnich 3 miesiącach mój tygodniowy kilometraż, to ~70 - 75km, Pobiegłem też pierwszy maraton 15 sierpnia.
Po maratonie troszkę mniej biegam, ale z treningu na trening czuję że moje mięsnie są coraz sztywniejsze. Rozciągam się zawsze po treningu, często też w trakcie. Po treningu stosuję zimny prysznic.
Ale efekt sztywniejących mięśni nie mija, boję sie, że coś sobie w końcu zerwę. Zesztywniały czuję się także w niebiegowe dni.. Może ktoś ma/miał podobnie? Największą sztywność czuję przy wyprostowywaniu nogi i próbie dotknięcia palców z wyprostowanymi nogami na stojąco :zero:

BTW: jestem nowy, to mój pierwszy post, Witam wszystkich na forum!
PKO
philll
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja też biegam od lutego, i wydaje mi się że jak na początki biegania, masz za duży kilometraż tygodniowy. Do tego jeszcze ten przebiegnięty maraton- gratuluję przebiegnięcia, ale ja bym się jeszcze nie odważył. Kilka dni odpoczynku będzie dobrym lekarstwem
Obrazek
Steve2105
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mnie do tej pory wydawało się, że powinno się stosować ciepłą kąpiel, w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych i poprawy krążenia w przemęczonych mięśniach. Nie słyszałem natomiast o zaleceniu zimnej kąpieli - mógłby ktoś przybliżyć ten temat?
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Steve2105 pisze:Mnie do tej pory wydawało się, że powinno się stosować ciepłą kąpiel, w celu rozszerzenia naczyń krwionośnych i poprawy krążenia w przemęczonych mięśniach. Nie słyszałem natomiast o zaleceniu zimnej kąpieli - mógłby ktoś przybliżyć ten temat?
W wielu artykułach na bieganie.pl wyczytałem, że należy mięśnie schładzać po treningu - słchodzenie wywołuje początkowo odpływ krwi, ale potem - przekrwienie - i mięśnie lepiej się nam odżywiają podczas regeneracji.
philll pisze:ja też biegam od lutego, i wydaje mi się że jak na początki biegania, masz za duży kilometraż tygodniowy. Do tego jeszcze ten przebiegnięty maraton- gratuluję przebiegnięcia, ale ja bym się jeszcze nie odważył. Kilka dni odpoczynku będzie dobrym lekarstwem
Kilometraż zwiększałem faktycznie dość szybko, ale:
1. ) Zawsze uprawiałem jakieś sporty, byłem lepiej ( mięśniowo i stawowo ) przygotowany do biegania niż statystyczny polak.
2. ) Podczas najbardziej rozbieganych tygodni nie czułem się tak jak teraz dzień po przetruchtaniu kilkunastu kilometrów.
Guziec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54 min

Nieprzeczytany post

cześć,
Według mnie też za ostro wystartowałeś. Ja z kolei biegam od marca ok 40 km tygodniowo i dokładnie teraz czuję największe zmęczenie. Na ostatnim długim wybieganiu (25k) przez pierwsze 8 km przeszedłem przez wszystkie stadia piekła:) Tępy ból łydek promieniował na całe nogi. Ale teraz jak spojrzę wstecz na zapis samopoczucia w dzienniczku treningowym to widzę, że organizm sygnalizował to od około miesiąca.

To mój pierwszy post, więc również witam wszystkich:)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

a jaką gimnastykę rozciągająca wykonujesz ?

W sumie te kilka - kilkanaście minut po treningu jest zawsze obowiązkowe... ale jak czujesz braki w rozciągnięciu to może warto
też zrobić sobie raz w tygodniu taką sesję typowo na rozciąganie i przelecieć przez wszystkie ćwiczenia Marszałka... albo nawet dołożyć coś z jogi.

(ja np. walczyłem trochę z rozcięgnem podeszfowym i teraz obowiązkowo zawsze dokładam rozciąganie łydki bardzo dokładne + podeszwy właśnie
+ biodra (z przodu uda) )

ogólnie zanim pomyślisz o zimnej i ciepłej wodzie - skoncentrował bym się na rozciąganiu i ew. nawet treningu siłowym - bo to też może być jakaś przyczyna przykurczy...
(słaby mięsień)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rozciągam łydki, czworogłowe, zginacz biodra, proste uda, czasem podczas rozgrzewki dodaję jeszcze wymachy w przód i w tył, czasem rozciąganie do szpagatu (nie potrafię go wykonać)
Po treningu podobnie. Ale najgorsze jest własnie to, że po rozciąganiu, kapieli i uspokojeniu się, mięśnie zaczynają znów robić się sztywne:|
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zimna-ciepła woda to raczej w przypadku kontuzji i to miejscowo (np. na bolącą łydkę). Jak masz jakąś dolegliwość bólową (stan zapalny) to taka procedura przyspiesza wychodzenie z kontuzji.

Po treningu zdecydowanie lekkie rozciąganie i ciepła kąpiel. Zwróć jeszcze uwagę na dietę - zbyt niska ilość węglowodanów (zwłaszcza w posiłku po treningowym) może istotnie zaburzyć proces regeneracji.

//EDIT
Jeszcze jedno: zauważyłem, że po treningu dobrze mi robi jak się trochę poruszam. Wyjście z domu (nawet na zakupy czy krótki spacer) też istotnie pomaga.
fagalto pisze:W wielu artykułach na bieganie.pl wyczytałem, że należy mięśnie schładzać po treningu
A nie chodziło o "schłodzenie" w sensie obniżenia intensywności pod koniec treningu? Ja po rozbieganiu zawsze obowiązkowo wykonuję jeszcze 5-10 minut marszu właśnie po to aby wyrównać oddech, uspokoić tętno i schłodzić mięśnie.
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No własnie ostatnie 5 minut treningu zawsze już tylko idę, nie biegnę.
Może to ten posiłek po trningu.. w sumie nie skupiałem się nigdy, co po nim zjeść, zawsze jem to co pod ręką. Wypróbuję tę radę
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sztywnienie zdaje się mijać - może to była jeszcze maratonowa regeneracja. A może też szybsza regenracja, bo w ostatnich dniach trochę wiecej ryżu pojawiło się na talerzu :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ