OTARCIA SUTKÓW
-
- Wyga
Witam,
Mam dość krępujący problem. Od pewnego czasu (od około trzech tygodni) doświadczam podczas biegu krwawych i bolesnych obtarć sutków:( Biegam bardzo regularnie od lutego tego roku, ale jakoś wcześniej nie miałem takiego problemu. Próbowałem plastrów (bez opatrunków), ale szybko się odklejają oraz wazeliny, ale ta przy biegach powyżej 10km już nie pomaga... Realizuję plan przygotowujący do maratonu poniżej 4h (Poznań Maraton 2013) więc mój obecny tygodniowy kilometraż to około 60km.
Biegam w koszulkach Kalenji:
http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki ... 38565.html
oraz
http://www.decathlon.pl/koszulka-krotki ... 39063.html
Zainwestować w inne, droższe koszulki, czy może są inne sposoby?
Bardzo proszę o poradę, ponieważ jest to bardzo uciążliwe. W czasie biegu boli i dekoncentruje, a przed kolejnymi treningami nie zdąży się zagoić:(
Mam dość krępujący problem. Od pewnego czasu (od około trzech tygodni) doświadczam podczas biegu krwawych i bolesnych obtarć sutków:( Biegam bardzo regularnie od lutego tego roku, ale jakoś wcześniej nie miałem takiego problemu. Próbowałem plastrów (bez opatrunków), ale szybko się odklejają oraz wazeliny, ale ta przy biegach powyżej 10km już nie pomaga... Realizuję plan przygotowujący do maratonu poniżej 4h (Poznań Maraton 2013) więc mój obecny tygodniowy kilometraż to około 60km.
oraz
Bardzo proszę o poradę, ponieważ jest to bardzo uciążliwe. W czasie biegu boli i dekoncentruje, a przed kolejnymi treningami nie zdąży się zagoić:(
''Biegnij jeśli możesz, idź jeśli musisz, czołgaj się jeśli nie masz wyboru- tylko nigdy się nie poddawaj!''
10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''
Blog
Komentarze
10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''
Blog
Komentarze
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A jak to się ma do działu BUTY? 

P@weł...
Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte
Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
- wiercipieta
- Wyga
Skóra musi być sucha. Jeśli masz włosy na klatce piersiowej, to zamiast plastra 2,5 cm zastosuj 5-centymetrowej szerokości (np viscoplast). U mnie plastry lepiej się trzymają kiedy naklejam je w kształcie litery V,czyli góra od strony pach, a dół do splotu słonecznego. Za długie odklejają się, za krótkie też, w moim przypadku optymalnie jeśli mają około 15 - 20 cm. Odczekaj kilka minut przed biegiem, żeby klej "złapał" zanim zaczniesz się pocić. Popróbuj. Koszulką fizyki nie oszukasz, tak samo zakrwawisz Kalenji za 19,90 jak markową za stówę albo dwie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- harti
- Zaprawiony W Bojach
No rzeczywiście lekki offtopic
niech admin przeniesie nas do odpowiedniego działu..
A odpowiadajac na pytanie, nie ma nic lepszego od plastrów kinesio, a próbowałem różnych plastrów, wazeliny itp.. te otarcia to była dla mnie zmora, teraz właściwie na stałe mam naklejone kwadraciki (2x2cm) kinesio.. dokladnie kinesio tex gold, i bardzo je wszystkim polecam, trzeba tylko lekko rozciagnać przed naklejeniem, trzymaja aż samemu się ich nie odklei, można się w nich kapać itp. Tylko trochę ciężko je dostać. Oczywiście jeśli się ma bardzo owłosiana okolice sutków to trzeba najpierw cos z tym zrobić..

A odpowiadajac na pytanie, nie ma nic lepszego od plastrów kinesio, a próbowałem różnych plastrów, wazeliny itp.. te otarcia to była dla mnie zmora, teraz właściwie na stałe mam naklejone kwadraciki (2x2cm) kinesio.. dokladnie kinesio tex gold, i bardzo je wszystkim polecam, trzeba tylko lekko rozciagnać przed naklejeniem, trzymaja aż samemu się ich nie odklei, można się w nich kapać itp. Tylko trochę ciężko je dostać. Oczywiście jeśli się ma bardzo owłosiana okolice sutków to trzeba najpierw cos z tym zrobić..
-
- Zaprawiony W Bojach
wiem, że wszyscy chcą dobrze doradzić ale w tej materii nie ma co zbyt wiele kombinować.
mój (mój, jasne, mnóstwo osób tak robi) sposób działa od czterech lat, nigdy plaster mi się nie odkleił, nawet podczas biegów ultra, zaznaczam, że klatę mam owłosioną, niegoloną i jestem z tego dumny.
plaster POLOVIS - zwykły plaster materiałowy bez opatrunku. szerokość obojętna ale lepszy wąski bo się wygodniej rwie.
palcami odsłaniamy sutek, który sam w sobie nie jest owłosiony (poprawcie mnie jeśli się mylę...) i przyklejamy kawałeczek 1cm x 1cm wprost na suchą brodawkę.
powtarzam, sposób sprawdzony dziesiątki razy, ani razu plaster się nie odkleił, ani razu nic nie było obtarte.
mój (mój, jasne, mnóstwo osób tak robi) sposób działa od czterech lat, nigdy plaster mi się nie odkleił, nawet podczas biegów ultra, zaznaczam, że klatę mam owłosioną, niegoloną i jestem z tego dumny.
plaster POLOVIS - zwykły plaster materiałowy bez opatrunku. szerokość obojętna ale lepszy wąski bo się wygodniej rwie.
palcami odsłaniamy sutek, który sam w sobie nie jest owłosiony (poprawcie mnie jeśli się mylę...) i przyklejamy kawałeczek 1cm x 1cm wprost na suchą brodawkę.
powtarzam, sposób sprawdzony dziesiątki razy, ani razu plaster się nie odkleił, ani razu nic nie było obtarte.
- P@weł
- Zaprawiony W Bojach
zastanawiałem się przez moment, bo może pytanie związane było z wysokim wiązaniem butówharti pisze:No rzeczywiście lekki offtopic![]()

ps. zderzyłem się postem z Qbą - jak się okazuje technika jota w jotę ta sama. I działa :D
P@weł...
Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Fotki z życia wzięte
- harti
- Zaprawiony W Bojach
no widzisz, u Ciebie wystarcza zwykły materiałowy Polovis.. zazdroszczę (bo łatwo dostępny i bardzo tani), ja próbowałem go, niestety po nasiąknięciu (potem/deszczem) odpadałQba Krause pisze:

-
- Zaprawiony W Bojach
harti a jak duży kawałek naklejałeś i za przeproszeniem gdzie?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 51:52
Według mnie na dłuższe biegi najlepiej zakładać mocno przylegającą koszulkę. Sam mam dwie z serii Nike Compression. W luźnych koszulkach też miewam otarcia.
- harti
- Zaprawiony W Bojach
kwadraciki wielkości paznokcia.. na sam, za przeproszeniem sutek, i część tzw. otoczki sutkowejQba Krause pisze:harti a jak duży kawałek naklejałeś i za przeproszeniem gdzie?

-
- Zaprawiony W Bojach
to biję się w oplastrowane piersi, pierwszy raz spotkałem się z sytuacją by polovis zawiódł.
-
- Wyga
Ups... Dopiero zaczynam i tak to czasem wychodzi:PP@weł pisze:A jak to się ma do działu BUTY?
''Biegnij jeśli możesz, idź jeśli musisz, czołgaj się jeśli nie masz wyboru- tylko nigdy się nie poddawaj!''
10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''
Blog
Komentarze
10km- 45'40''
21'097km- 1h47'04''
42'195km- 4h15'09''
Blog
Komentarze
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nijak sie to ma do działu butymarkowski86 pisze:Witam,
oraz
Ale - z doswiadczenia decathlon starcza do ok 15 km potemnie daje rady
zmien koszulke, daja rade te z Tchibo i napewno daj rade koszulki adidasa z serii climacool lub climawarm.
Adidasa sa drogie ale kupuje w outlecie jak maja wyprzedaze.
Moze jakies inne tez daja rade ale to co powyzej mam przetestowane.
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)