Monitory pracy serca
- Kazig
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Oczywiście mam znów parę pytań.
Po pierwsze, w jaki sposób monitorek zlicza tętno na minutę, jeśli już po kilku sekundach odpowiada napytanie jakie mamy tetno, to znaczy, że nie sumuje wszystkich uderzeń z ostatniej minuty, tylko szacuje na podstawie jakiegoś krótszego okresu, jeśli tak to jakiego. Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś to wyjasnił
Po drugie, jak rozumiem nadajnik pracuje wtedy kiedy mierzy tętno, a nie wtedy kiedy mam go na sobie. To głupie pytanie, ale dla potwierdzenia zadam.
Po trzecie, mierzenie tętna maxymalnego jest sprawą prostą, ćwiczymy na maxa i odczytujemy z monitora. Ja chce zapytac jak się mierzy tętno spoczynkowe. Może już to gdzieś zostało napisane, albo po prostu jest na stronie (odeslijcie mnie). Dzisiaj o 2 w nocy mierzyłem sobie w wyrku moje spoczynkowe. Mierzyłem przez 4 minuty co minutę naciskając międzyczas. Średnia z całości wyszła 52, ale zwróciłem uwagę, że jeśli oddycham minimalnie, nie żeby w ogóle, po prostu leże na wyrku z minimalną wentylacją jak przy śnie to tętno spadało czasami jednorazowo do 46.
Pytanie: Jak się liczy tętno spoczynkowe, jest to jakaś średnia w czasie (jesli tak to w jakim), czy może najniższa wartość (nie sądzę).
Pozdrawiam.
Po pierwsze, w jaki sposób monitorek zlicza tętno na minutę, jeśli już po kilku sekundach odpowiada napytanie jakie mamy tetno, to znaczy, że nie sumuje wszystkich uderzeń z ostatniej minuty, tylko szacuje na podstawie jakiegoś krótszego okresu, jeśli tak to jakiego. Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś to wyjasnił
Po drugie, jak rozumiem nadajnik pracuje wtedy kiedy mierzy tętno, a nie wtedy kiedy mam go na sobie. To głupie pytanie, ale dla potwierdzenia zadam.
Po trzecie, mierzenie tętna maxymalnego jest sprawą prostą, ćwiczymy na maxa i odczytujemy z monitora. Ja chce zapytac jak się mierzy tętno spoczynkowe. Może już to gdzieś zostało napisane, albo po prostu jest na stronie (odeslijcie mnie). Dzisiaj o 2 w nocy mierzyłem sobie w wyrku moje spoczynkowe. Mierzyłem przez 4 minuty co minutę naciskając międzyczas. Średnia z całości wyszła 52, ale zwróciłem uwagę, że jeśli oddycham minimalnie, nie żeby w ogóle, po prostu leże na wyrku z minimalną wentylacją jak przy śnie to tętno spadało czasami jednorazowo do 46.
Pytanie: Jak się liczy tętno spoczynkowe, jest to jakaś średnia w czasie (jesli tak to w jakim), czy może najniższa wartość (nie sądzę).
Pozdrawiam.
- Quasim
- Wyga
Znam odpowiedź na drugie pytnie
Nadajnik pracuje kiedy ma możliwość przewodzenia prądu czyli np. jak jest mokry lub dotyka skóry.
Wystarczy przyłożyć dwa palce po dwóch stronach nadajnika, żeby zaczął działać.
Nadajnik pracuje kiedy ma możliwość przewodzenia prądu czyli np. jak jest mokry lub dotyka skóry.
Wystarczy przyłożyć dwa palce po dwóch stronach nadajnika, żeby zaczął działać.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Od 1 września 2002 firma Polar udziela 2 letniej gwarancji na wszystkie swoje produkty.
R.
R.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Tego modelu już nie ma w ofercie.
R.
R.
- fpawel
- Dyskutant
Wiem, ale mam możliwość zakupu...... i tu powstaje pytanie czy to stary model - użytkownik twierdzi że jest to model z przed pół roku.... czy to jest prawda ? i czy warty jest sumy 235 zł....... Jeżeli to nie jest problem to proszę o odpowiedź. Dziękuje
- katowicepunktde
- Wyga
na pytanie jaki jest odpowiedni Polar dla biegacza jest tylko jedna odpowiedz:
Polar S710 ergonomiczny przemyslany w doborze funcji, z kalendarzem
reszta to zabawki godne Museum
acha rysiu nie zapomnij powiedziec ile kosztuje wymiana Baterie na Roku........w pasku i monitorze
mam racje Rysiu
Polar S710 ergonomiczny przemyslany w doborze funcji, z kalendarzem
reszta to zabawki godne Museum
acha rysiu nie zapomnij powiedziec ile kosztuje wymiana Baterie na Roku........w pasku i monitorze

mam racje Rysiu
katowice.de
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
fpawel,
jeżeli chcesz to wyślij do mnie Polara do sprawdzenia. Ważny jest poziom napięcia w baterii nadajnika. Jeżeli jest za niski to nowy nadajnik kosztuje 120 zł i wtedy 235 zł za odbiornik to b. dużo.
Sprawdź pierwszą cyfrę po literze F na tylnej stronie odbiornika. Jest to ostatnia cyfra roku, w którym wyprodukowano odbiornik.
R.
jeżeli chcesz to wyślij do mnie Polara do sprawdzenia. Ważny jest poziom napięcia w baterii nadajnika. Jeżeli jest za niski to nowy nadajnik kosztuje 120 zł i wtedy 235 zł za odbiornik to b. dużo.
Sprawdź pierwszą cyfrę po literze F na tylnej stronie odbiornika. Jest to ostatnia cyfra roku, w którym wyprodukowano odbiornik.
R.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Mam kilka nowych Polarów (starsze modele) w cenie od 100 do kilkuset złotych.
Czy jesteście zainteresowani?
R.
Czy jesteście zainteresowani?
R.
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
Wpadnij między 9 a 10 30 lub zadzwoń to się umówimy.
R.
R.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Proszę Państwa, ja w kwestii Polaru mam dwa pytania do zorientowanych (bo opisy funkcji na stronach są dość oszczędne).
Czy maja one (to znaczy te zegarki) dwie funkcje:
1. Zapamiętywanie czasów kolejnych okrążeń, jeśli tak to ilu (na stronie sportprofil jest informacja, ze miedzyczasy są - tylko czy sa tylko wyświetlane czy zapamiętywane a jesli tak to ile?)
2. Timer, czyli że na przykład mam sygnał co 18 sekund (albo co tam sobie ustawię)?
Z poważaniem, FREDZIO
Czy maja one (to znaczy te zegarki) dwie funkcje:
1. Zapamiętywanie czasów kolejnych okrążeń, jeśli tak to ilu (na stronie sportprofil jest informacja, ze miedzyczasy są - tylko czy sa tylko wyświetlane czy zapamiętywane a jesli tak to ile?)
2. Timer, czyli że na przykład mam sygnał co 18 sekund (albo co tam sobie ustawię)?
Z poważaniem, FREDZIO
-
- Ekspert/Fizjologia
- Kontakt:
S-seria zapamiętuje międzyczasy np.
S-120 60 międzyczasów
S-150 50 międzyczasów
Wyższe modele mają międzyczasów więcej.
Zmiana timeru sygnalizowana jest dźwiękiem, przekroczenie limitów tętna w zaprogramowanych timerach również sygnalizowane jest dźwiękiem.
Można zaprogramować trening np.:
20 minut z limitem 110 do 120,
5' z limitem 140 do 150
przerwa aż do spadku tętna do 120
(to razy np. 5)
roztruchtanie 20' od 120 do 125
R.
S-120 60 międzyczasów
S-150 50 międzyczasów
Wyższe modele mają międzyczasów więcej.
Zmiana timeru sygnalizowana jest dźwiękiem, przekroczenie limitów tętna w zaprogramowanych timerach również sygnalizowane jest dźwiękiem.
Można zaprogramować trening np.:
20 minut z limitem 110 do 120,
5' z limitem 140 do 150
przerwa aż do spadku tętna do 120
(to razy np. 5)
roztruchtanie 20' od 120 do 125
R.
-
- Rozgrzewający Się
Cześć wszystkim. Zastanawiam się nad zakupem S-210 lub S410, bo ceny są zbliżone. Proszę użytkowników tych modeli o kilka wskazówek dzięki którym dokonam wyboru. Pozdrawiam
np