Buty do biegania na początek potrzebuje fachowej porady

Promek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy !!! Zaczynam przygodę z bieganiem jak na razie biegam po 5 lub 6 km 4 razy w tygodniu, biegam w starych pumach które już się za bardzo nie nadają chciał bym kupić buty w tym przedziale ale chciał bym usłyszeć fachową opinię na temat takich butów aby nie wtopić :/ Na oku mam takie oto buty: JOMA FLASH 209 -> koszt 129 zł kolejna para to JOMA SPEED 309 -> koszt 100 zł, Trzecia opcja to buty ASICS PATRIOT 5 najbardziej znana z tych trzech. Patrząc na buty firmy Joma to mają sporo technologii typu: TACOS, FLEXO, SILICON, STABILIS. Chciał bym usłyszeć opinie czy te Jomy i ich technologie to pic na wodę i jak się ma do nich ASICS PATRIOT 5 ??? :)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2013, 13:54 przez Promek, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Niestety z butami jak z samochodami- ile wydasz tyle pojezdzisz!!
Nie mowiac o komforcie -ja wybrabym ASICSA
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Większość technologi to pic na wodę. Dotyczy to nie tylko, ani nie przede wszystkim Jomy. W gruncie rzeczy polega to na tym, że producent gdzieś przyklei kawałek bieżnika o innym kolorze, albo przyklei kawałek plastiku do podeszwy i już mamy kolejną "technologię". A już absolutnym hitem są naklejki Asicsa z napisem "Gel", które mają jakoby zapewniać amortyzację :hahaha:
adam1adam pisze:Niestety z butami jak z samochodami- ile wydasz tyle pojezdzisz!!
Kolega wydał 60 PLN i pobiegał około 2k w jednej parze, w tym jednorazowo max 100km.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

adam1adam radę dałeś że hoho. Gwarantuje że zwykłe znane ekidden50 wytrzymają więcej niż 70% markowych butów biegowych ( a raczej drogich) . Cena działa po części na psychikę człowieka- zapłaciłem to teraz będę latał wręcz a nie biegał:) Na początek nie wartko kupować drogich butów , bo wiele osób rezygnuje po jakimś czasie - a jak człowiek pobiega trochę to sam wie czego potrzebuje.
StudioDobregoStylu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też uważam, że wydatek na sam początek nie ma sensu. Nie to, żeby kogoś zniechęcać, ale bywa tak, że ludzie wydają mnóstwo pieniędzy na sprzęt, a potem leży on w szafie. Dotyczy to różnych sportów, w tym biegania. Na początek lepiej jest zainwestować w coś tańszego, a jeśli bieganie stanie się naszym nawykiem - wówczas można pomyśleć o czymś lepszym :)
robbal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
ja biegam/biegałem sporadycznie; głównie w zwykłych halówkach w których grałem wcześniej w piłkę/siatkę, ale ze względu na ogromny dyskomfort, a przy dłuższym biegu lub po dłuższej przerwie w treningu wręcz ból, w stawach kolanowych i kostkach postanowiłem - mając na celu uregulowanie (czytaj: częstsze bieganie) swoich wysiłków fizycznych- postanowiłem kupić na początek niedrogie, ale dobre buty do biegania. byłem zdecydowany na Joma Hispalis 108 ze wzhlędu na atrakcyjną cenę - 120 zł - ale nie znalazłem ich w sklepie lecz w necie - a zawsze lepiej buta przymierzyć i poczuć zanim się go kupi. więc wybrałem się do decathlonu i od dziś posiadam Kalenji kapteren 200 m4. za 150zł. teraz czytam na forach różnych różne opinie i uważam że wybór dobry, na nodze ogromna wygoda - zobaczę co będzie dziś po bieganiu wieczornym.
inwestycja w drogie buty nie zawsze ozxnacza dobry wydatek - nawet dla osób biegających miesięcznie ponad 300km. ktoś pisał że w zwykłych kalenji za 100 przebiegł o wiele więcej km niż w asicsach za 400zł.
a poza tym mój kolega z pracy kupił za 400zł salomony super hiper mega extra na wszystkie możłiwe tereny i po górach, żeby też częściej biegać- zwłaszcza teraz pojechał na mazury. i co? dzwonię wczoraj jak u niego - a on że jego dziewczyna poszła właśnie biegać w zwykłych butach a on siedzi na leżaku obok butów za 400zł i raczej się nie wybierze po pije sobie właśnie piwko. także biegać można nawet boso jeśli się ma samozaparcie, a drogie buty same nie pobiegną.
trzeba zrobić to czego mnie uczył mój były szef - zawsze rozważyć stosunek ceny do jakości, użyteczności i praktycznego zastosowania.
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ