Komentarz do artykułu Campbell-Brow podejrzana o doping, Kiryu traci rekord

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla Bolta dystans 100m jest niemiarodajny. Do 2007 roku nie biegał tego dystansu wcale, więc duża progresja w krótkim czasie nie jest zaskakująca dla osób orientujących się w treningu sprinterskim.
Lepiej przeanalizować jego progres na 200m- dlatego zrobiłem tak w moim wpisie.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale przy 200m też ma potężny przeskok:

2008 19.30 -0.9 Beijing (National Stadium) 20 AUG
2007 19.75 +0.2 Kingston (NS), JAM 24 JUN

0,45s w rok to naprawdę bardzo dużo.
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Owszem, to dużo.
Ale z drugiej strony patrząc to był skok wynikowy po kilku latach stabilizacji wyników na równym poziomie. Ciężko nazwać progresją poprawienie wyniku z 19,93 na 19,75 w ciągu trzech lat (w wieku od 18 do 21 lat). Z tego, co pamiętam z wywiadu z jego trenerem, w tym czasie Bolt zmagał się z kontuzjami i swoją niechęcią do poważnego treningu.
Nie jestem adwokatem Bolta, ale ciężko jest dostrzec w jego rozwoju nienaturalne skoki.
Ewidentnie widać, że jogo forma osiągnęła szczyt w czasie IO w Pekinie. Moim zdaniem w Berlinie ledwie powtórzył swoje biegi z Pekinu. Uzyskane lepsze wyniki były rezultatem biegania do samej mety. W Pekinie widać było luz i nonszalancję. W Berlinie była walka do ostatnich metrów. W kolejnych latach było już tylko gorzej. Ale i tak to "gorzej" w zupełności wystarczało by wygrywać. Mam wrażenie, że wyniki osiągnięte w Londynie kosztowały Bolta bardzo dużo zdrowia.
Bolt z Londynu i Bolt z Pekinu to dwaj różni zawodnicy: moim zdaniem dzieli ich od siebie ok. 6-10kg masy mięśniowej. A to wszystko nie pozwala na progresję, tylko co najwyżej na podtrzymanie formy.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Veronica Campbell Brown oczyszczona z zarzutówprzez Międzynarodowy Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu. Od 24 lutego znowu może startować w zawodach, a wszystkie jej wcześniejsze wyniki zachowują ważność.

Powodem wycofania się z kary są nieprawidłowości w procesie poporu i transportu próbki. Nikt nie neguje, że w przebadanej krwi znajdowały się diuretyki, ale nie ma pewności czy próbka nie została zanieczyszczona tymi śródkami z zewnątrz.
reuters pisze:"However, it is clear that the reason for the decision was a serious and fundamental breakdown in the manner in which Veronica Campbell-Brown's urine sample was collected and handled in Jamaica on May 4, 2013.

"The integrity of the sample was not maintained and the results of any testing on that sample were therefore unreliable."
Artykuł Reuters

Niestety pewien niesmak pozostaje.
Krzysiek
ODPOWIEDZ