ITBS - moje boje

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
oldsoul
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

8 lipca mam egzaminy sprawnościowe, od 2 tygodni borykam się z ITBS, jest jakiś sposób żeby te egzaminy przejść bez bólu ?
PKO
Awatar użytkownika
Kaśka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 01:08:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

luki2011 pisze:wszelkie objawy na to wskazują, a skoro ani ortopeda a ni chirurg się nic nie dopatrzył a po ćwiczeniach rozlużniająco-wzmacniającyhc jest lepiej to przypuszczam że to ITBS
- to ciekawe, bo jeśli to ITBS ortopeda powinien zauważyć od razu. Zresztą można to zauważyć/wyczuć samemu - u mnie staw był tak napięty, że pod skórą bez problemu wyczuć można było coś jakby drewnianą deskę.
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kaśka pisze:
luki2011 pisze:wszelkie objawy na to wskazują, a skoro ani ortopeda a ni chirurg się nic nie dopatrzył a po ćwiczeniach rozlużniająco-wzmacniającyhc jest lepiej to przypuszczam że to ITBS
- to ciekawe, bo jeśli to ITBS ortopeda powinien zauważyć od razu. Zresztą można to zauważyć/wyczuć samemu - u mnie staw był tak napięty, że pod skórą bez problemu wyczuć można było coś jakby drewnianą deskę.
Orotpeda popatrzał i stwierdził że jak niema obrzęku i wylewu podskórnego to jest to przeciażenie - także wizytę uważam za odbębnioną.
dwele
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

U mnie za ból po zewnętrznej stronie kolana odpowiada staw biodrowy. Ortopeda postawił diagnozę (po 5 minutowej wizycie), że to ITBS i zalecił odpoczynek oraz basen :) Natomiast fizjoterapeuta po wstępnych badaniach uznał, że to właśnie staw biodrowy. Cytuję jego słowa: "za miesiąc doprowadzę cię do stanu używalności" :) Trzymam go za słowo.

Owocnej walki, panie i panowie.
Uncas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:27:40

Nieprzeczytany post

U mnie ortopeda stwierdził, że przyczyną bólu jest entezopatia kolana (jak się potem dowiedziałem, nie jest to zbyt precyzyjna diagnoza) czyli przeciążenie przyczepu więzadeł/ścięgien do kości. Zalecił brać kolagen w płynie przez 30 dni, smarować żelem przeciwzapalnym i udać się na serię 10 zabiegów fonoforezy(ultrawdźwięki+żel) i laserem punktowym. Zalecił odstawienie aktywności powodującej ból w kolanie. Fizjoterapeuta zalecił mi również ćwiczenia rozciągające i wzmacniające jak przy ITBS, powiedział też, że nie zaszkodzi potraktować kolano od czasu do czasu lodem. Od 2 tygodni nie biegam, jestem po serii 6 zabiegów i stosowania się do zaleceń i ból w kolanie praktycznie zniknął, nawet przy uciskaniu zewnętrznej strony kolana palcami. Mam nadzieję, że przepisane ćwiczenia pozwolą mi zapomnieć o tej kontuzji i nie wracać do niej w przyszłości. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kaśka
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dwele pisze:U mnie za ból po zewnętrznej stronie kolana odpowiada staw biodrowy. Ortopeda postawił diagnozę (po 5 minutowej wizycie), że to ITBS i zalecił odpoczynek oraz basen :) Natomiast fizjoterapeuta po wstępnych badaniach uznał, że to właśnie staw biodrowy.
- ITBS to nic innego jak zapalenie stawu biodrowego... (biodrowo-piszczelowego dokładnie)
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Staw biodrowy jest w rzucie pachwiny a nie z boku. Z boku jest krętarz duzy i kaletka i to po nim najczesiej przeskakuje pasmo biodroweo-piszczelowe. Nie ma stawu biodrowo-piszczelowego!!!!:):):) To tak w celu uporzadkowania nomenklatury. Czesto z tego powodu rozmawiacie niby o tym samym ale macie zupełnie inne kontuzje.... ITBS to nie zapalenie stawu biodrowego!!:):). Problem dotyczy pasma biodrowo piszczelowego ale bóle miec rózne przyczyny w zalezności od miesca bólu ( blizej stawu kolanowego lub blizej krętarza dużego kosci udowej).

Pozdrawiam

Edek
Uncas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:27:40

Nieprzeczytany post

hehe, konia z rzędem temu kto mi pokaże staw biodrowo-piszczelowy :D To gdzieś koło Czarnego Stawu?
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przecież wiadomo że chodzi o staw barkowo-piszczelowy leży zaraz pomiędzy krętarzem dużym...ale wiadomo że pomaga tylko kinesiotaping tylko trzeba zakleić na przebiegu stawu żuchwowo-piętowego. Przygarniał kocioł garnkowi staw biodrowo-piszczelowy leży w tej samej kategorii rzeczy nieistniejących zaraz obok krętarza dużego ale lekarz ma zawsze rację!
Awatar użytkownika
Kaśka
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wystarczy napisać "staw" zamiast "pasmo", żeby dać tylu osobom tyle radości. Cieszę się.
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

u mnie ból minął po wałkowaniu pasma na butelce, lecz ciągle czuję przejeżdzając po nim ręką że jest twardy (a może opuchnięty?) czy macie jakieś sprawdzone sposoby na to?
Staszek555
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim, ból w bocznej stronie kolana pojawił się u mnie na początku stycznia, wtedy nie zdawałem sobie sprawy co to może być. Do lekarza udałem się dopiero na początku marca, oczywiście jak to w naszej służbie zdrowia chcieli mnie już kłaść na stół i operować łąkotki ... ;p Jednak postanowiłem udać się do dobrego specjalisty i zrobić u niego USG, oczywiście wykazało 'zespół pasma biodrowo piszczelowego'. Zacząłem wykonywać różne ćwiczenia, masować bolące miejsce, okładać lodem. Ból minął do tego stopnia, że kolana w 95% dnia nie czuje, aczkolwiek kiedy idę pobiegać, zaczynają się schody po 10 minutach biegu. Byłem u ortopedy, który chciał mi wstrzyknąć jakiś lek - blokada - nie zgodziłem się. Od tego czasu minął ponad miesiąc, a nic się nie zmienia. Co sądzicie o blokadach stawu kolanowego ?? Czy to pomaga, czy jest sens godzić się na coś takiego ??

Pozdrawiam

Ps. Orientujecie się ile kosztuje badanie biomechaniki podczas biegu ?!
Rahvean
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:50:15

Nieprzeczytany post

janior pisze:Może ktoś polecić dobrego ortopedę, najlepiej sportowego, w Łodzi ? Myślałem, że już mam to za sobą, a tu po wczorajszym brodzeniu w kopnym śniegu odezwały się oba kolana i z lekka jestem zdołowany. Da się to cholerstwo raz na zawsze wyplenić ?
Udało Ci się może znaleźć jakiegoś którego mógłbyś polecić?
Grzesiekbu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Blokada fajna sprawa bo nie boli tylko w żaden sposób nie rozwiązuje problemy tylko go chowa na jakiś czas. Szkoda pieniędzy. Lepiej znaleźć dobrego fizjo i zapisać się na reh. Oczywiście plus ćwiczenia.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ