camelbak co o nim sadzicie?

jbednarek
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:03
Życiówka w maratonie: 4:16:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak to jest z bieganiem z bidonem (bez pasa)? Ostatnio próbowałem i nie jest to zbyt wygodne, a do tego pewien bardziej doświadczony biegacz na trasie postraszył mnie kontuzją. Powiedział, że muszę bardzo często przekładać bidon z ręki do ręki, bo inaczej ten bieg może się dla mnie źle skończyć. A to była jedynie mała buteleczka.
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jbednarek - jest ogromna różnica między bieganiem z samym bidonem a bidonem z koszyczkiem, chociażby takim jak zalinkowałem. sam bidon trzeba trzymać czyli napinać mięśnie, ramiona nie pracują zbyt dobrze, przekładać do drugiej ręki, chlupie to i denerwuje.

bidon w handheldzie trzyma się sam, ręka się nie męczy, nie trzeba przekładać itd. na początku maja zrobiłem wybieganie 55km, podczas których przekładałem bidon może ze 3 razy ale tylko dlatego, że dłoń się trochę poci i chciałem żeby odetchnęła. nic mnie nie bolało, straszenie kontuzją moim zdaniem bezpodstawne. zaznaczam, że mówię o bidonie w handheldowym koszyczku a nie samym bidonie/butelce, co jest faktycznie koszmarnym utrapieniem - też przerabiałem.

gores - chcesz to kup sobie plecak :) wytrenowanie jednak takich umiejętności bardzo pomaga. ja również jeszcze rok-dwa temu potrzebowałem picia na treningach dłuższych niż 1h.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
7arema
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wygodne czy nie - kwestia przyzwyczajenia. Bezpieczne? Raczej tak, sporo ultrasów (zwłaszcza tych zza wielkiej wody) biega z bidonami typu handheld i.. Łapią kontuzje. Zakładam jednak, że powodem nie jest bieganie z butelką w dłoni.
'They saw that the perfect world is a journey, not a place.'
- Terry Pratchett
xonxoff
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:38:32
Życiówka w maratonie: 03:14:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z plecaków z Decathlona sugreuje raczej http://www.decathlon.pl/torba-na-wod-ma ... 16077.html
Bardziej dostosowany do potrzeb biegowych - mam trochę inny model (starszy, chyba ciut większy) i używam prawie że na codzień - gdy biegam do roboty (ok 18km). Mieści się zasadniczo wszystko co potrzeba - portfel, kurtka przeciwdeszczowa, ubrania na zmianę (koszula i bielizna, spodnie grzecznie czekają na miejscu ;) )...

Jeżeli będziesz chciał z tym biegać, to warto też kupić zestaw szczotek do czyszczenia i suszenia - pierwszy bukłak, pomimo używania tylko do wody, złapał chyba glona :/

pozdr
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

xonxoff pisze:Z plecaków z Decathlona sugreuje raczej http://www.decathlon.pl/torba-na-wod-ma ... 16077.html
Fajnie to wyglada ale zastanawiam sie czy na moje 110cm w klatce taki plecak bedzie odpowiedni( chodzi mi o zapiecie,taka jakby kamizelka). :echech:
Obrazek
xonxoff
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:38:32
Życiówka w maratonie: 03:14:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najlepiej niestety przymierzyć. Jest pewna regulacja na paskach bocznych (czyli o ile front da się odsunąć od pleców), ale ile to nie wiem (nie mam go teraz pod ręką). Inna kwestia to taka, że nie może być za luźno (dlatego forma "kamizelki") bo będzie skakał (zwłaszcza z pełnym bukłakiem) i obcierał skórę.

I jeszcze drobna uwaga: przyśpiesza zużycie koszulki (przynajmniej mi) - ale nie wiem czy to od tego ze mam pod spodem pasek HRM (bo dokładnie w tym miejscu, ale zmechacenia są od wierzchu) czy coś nie tak z suwakiem...
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nestety nie mam za bardzo mozliwosci przymierzenia bo w mojej okolicy nie ma sklepu dla biegaczy. najblizszy decathlon to bydgoszcz 110km.
Obrazek
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Na upalne wybiegania czasami zabieram taki bidon: http://allegro.pl/butelka-do-biegania-k ... 88809.html
Ostatnio kupiłem bardzo niewielki plecak w 4f do którego można dokupić camelbak: http://4fsklep.pl/%5Bc4l13-pcr106%5D_pl ... 44009.html
Kupiłem go nie dlatego, że robię jakieś bardzo długie wybiegania a po to aby móc czasem latem dobiec sobie nad jeziorko i popływać a wtedy warto ze sobą wziąć coś do picia czy jedzenia.
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moze sa jakies osoby "wieksze" z dosc duzym brzuchem ktore uzytkuja takie plecaki i moglyby cos polecic. :lalala:
Obrazek
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://allegro.pl/plecak-rowerowy-cross ... tabsAnchor a co powiecie o tym? chyba sie na niego zdecyduje. bedzie to dobry wybor?
Obrazek
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do biegania jednak bardziej przydaje się plecak z pasem biodrowym, a nie tylko samym piersiowym, może za bardzo latać po plecach.
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a wtedy nie podciaga sie koszulka do gory? Jak sobie to wyobraze to wydaje mi sie ze tak moze byc ale moze sie myle. a i z innych opini te pasy biodrowe sa w sumie "pępkowe"
Obrazek
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak, wypadaja te pasy w zasadzie jako pepkowe, u mnie koszulki nie podciagal - przy dobrej regulacji plecak sie w zasadzie nie rusza.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Fajny ten plecak 4f uwzględniając fakt, że sprzedają go za 84 pln z bukłakiem, to tylko brać. Co prawda, Strasb ma oczywiście rację, ale podobny biegowy z bukłakiem to już będzie wydatek ze dwa razy większy.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
gores87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

odwiedzilem dzis cdecathlon i kupilem plecak. bardzo fajny i dobrze lezy, duzo mozliwosci regulacji. jutro zobacze jak sie sprawuje podczas biegu. http://www.decathlon.pl/torba-na-wod-ma ... 16077.html :hejhej:
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ