Kontuzja - Przed,Po,W trakcie, Leczenie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
piotrek172
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A więc tak przygodę z bieganiem zacząłem około 2 lata temu początkowo niezbyt regularnie i ciągle te same trasy ale z czasem się to zmieniło. Nigdy nie złapałem żadnej poważnej kontuzji.. ale nigdy nie mów nigdy. Codziennie biegałem, dodatkowo jeździłem 14km rowerem (7km w jedną stronę do szkoły). Do biegania prowadziłem 3-4 min rozgrzewkę + początkowy bieg traktowany jako rozgrzewka. No i pewnego dnia się obudziłem z bólem kolana. Pojawiał się podczas zginania kolana. Początkowo dalej kontynuowałem jazde do szkoły, lekko zlekceważyłem. Ból się nasilał. Wiec zrobiłem przerwę na kilka dni. Teraz w miarę swobodnie jeździć rowerem problem pojawia się podczas biegania. Dzisiaj przebiegłem jakieś 1km i od razu ból wrócił. Nie moglem wchodzić po schodach chwile po biegu. Teraz już powoli puszcza. Nie biegam już około 2 tygodnie, lato się zbliża trzeba zadbać o kondycje i posturę. Jak myślcie długo jeszcze będę musiał sobie darować bieganie, jak to leczyć? Oprócz maści i naświetlania czy stosować jakieś rozgrzewki kolana i powoli wracać do biegania lekko zwiększając dystans zaczynając praktycznie od zera?? Czy po prostu zrobić sobie bardzoo długą przerwę?
PKO
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Za mało wiemy o Twojej kontuzji.

Czy kucając słyszysz trzeszczenia w kolanie? Gdzie dokładnie jest ból (wew/zew strona kolana, pod rzepką, w środku)?
Ból może wynikać ze złej techniki biegowej. Przeciążasz tkanki miękkie/staw i stąd ból, ale to tylko wstępna hipoteza!
piotrek172
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

fizjo.biega pisze:Za mało wiemy o Twojej kontuzji.

Czy kucając słyszysz trzeszczenia w kolanie? Gdzie dokładnie jest ból (wew/zew strona kolana, pod rzepką, w środku)?
Ból może wynikać ze złej techniki biegowej. Przeciążasz tkanki miękkie/staw i stąd ból, ale to tylko wstępna hipoteza!
Kucają strzyka tak ale mam to właściwie od dziecka, ból nie jest w kolanie tylko tak jakby pod kolanem w stawie lub właśnie w jakieś tkance, mięśniu czy cos tego typu
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tzw grube krepitacje (nieprzyjemne trzeszczenia pojawiające się za każdym razem np podczas robienia przysiadów) świadczą o zużyciu się chrząstki stawowej. Nie mówimy tutaj o pojedynczym trzasku.

Jeżeli to byłoby przyczyną bólu podczas biegania to na pewno musisz wprowadzić intensywny trening mięśniowy + taping kolana.
piotrek172
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

fizjo.biega pisze:Tzw grube krepitacje (nieprzyjemne trzeszczenia pojawiające się za każdym razem np podczas robienia przysiadów) świadczą o zużyciu się chrząstki stawowej. Nie mówimy tutaj o pojedynczym trzasku.

Jeżeli to byłoby przyczyną bólu podczas biegania to na pewno musisz wprowadzić intensywny trening mięśniowy + taping kolana.
Siłownia jest co drugi dzień ale raczej trening nóg pomijam
PS: co z ta kontuzja?? zrobić sobie przerwę od treningu czy powoli zaczynać dalej biegać
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Biegacz nie może omijać treningu nóg na siłowni!
Wiele osób przywiązuję dużą uwagę do stretchingu zapominając o wzmacnianiu!
Biegacz MUSI mieć silne nogi!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ