Dylemat - jak biegać i jakie buty?

Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TomoM pisze:Nie zastanawiaj się teraz czy mogłaś uniknąć czegoś robiąc to inaczej bez spróbowania zrobić tego inaczej. Tak jak dziś mówiłem - weź buty, które Ci najbardziej pasują - wygodne, lżejsze, ładne i w budżecie, nie wyrzucaj starych Hurricaneów i wdrażaj się. Albo się wdrożysz albo nie. To będzie wymagało trochę pracy. Buty, które mają Ci w tym pomóc muszą być "cieńsze" i trochę mniej do walenia piętą niż te co masz teraz. Naprawdę, to wszystko jest prostsze niż się wydaje. Jedynie przemnożone przez ilość opinii w internecie robi się skomplikowane.
Inov8 zrobił bardzo fajną instrukcję dla tych, którzy chcą spróbować. Została nawet przetłumaczona na polski. O, tu

T.
Dzięki :) Tak właśnie zrobię.
PKO
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Inov-8 robi chyba lepsze buty niż instrukcje ;) Wiele tam słusznych rzeczy, ale też sformułowań w sumie słusznych, lecz które osobę mniej obeznaną mogą potencjalnie wprowadzić w lekkie maliny (uproszczenie, skrót myślowy...). Przykład 1. z brzegu: czytając i oglądają sylwetki i zdjęcia można powziąć przeświadczenie, że bieganie "ze śródstopia" to bieganie na palcach - a to chyba na dłuższą metę pomysł dość nienajlepszy, o czym nasze łydki szybko nas powiadomią.

Dużo kombinujesz (co rozumiem, mam to samo ;)) - w tym sensie, że chciałabyś mieć najlepsze z dwóch światów, i to szybko. Szukasz butów, w których na zmianę pobiegniesz super z pięty i świetnie "ze śródstopia". Masz dylemat, zakładasz 2 wątki: jeden w sekcji buty, drugi w testach... Mieszasz cele strategiczne, długofalowe (poprawa techniki biegu) z doraźnymi (zbliżający się półmaraton).... Moje skromne zdanie jest generalnie takie, jakie Qby. Resztę dopisałem w tym drugim wątku. Powodzenia w połówce :)
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Przecież za 450zł możesz sobie kupić 2 pary przecenionych butów. Jedne z lekką amortyzacją drugie całkiem mini i zobaczysz co ci pasuje ,jak ci się biga itd. Kup jednak takie buty w których będziesz mogła chodzić na co dzień. Jak z biegania w nich nic nie wyjdzie wykorzystasz je do chodzenia
5km-16:48
10km - 35:46
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niezłe sugestie poprzednika/czki. Wiele osób zresztą z zamysłem stosuje butowy płodozmian w zal. od sytuacji, zastosowania, terenu, typu treningu, widzimisię danego dnia, kolorystyczne zgranie z akurat czystą koszulką..... ;)
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A buty, w których obecnie biegasz rozpadły się, czy jeszcze dają radę?

Jeżeli nadal możesz w nich biegać, to nie zawracaj sobie głowy bieganiem naturalnym, czy śródstopiem, tylko biegaj w nich i spokojnie przygotuj się w nich do swojego startu w półmaratonie. Skoro tyle już przebiegłaś, to pewnie te kolejne 100km nie zrobi różnicy, a 2 km niepoprawnie technicznego biegu naturalnego, boso może załatwić tobie łydkę, Achillesa, rozcięgno podeszwowe stopy i twój start się rypnie.

Jak już będziesz miała tą imprezę za sobą, to odgrzej temat, na spokojnie i bez presji czasu i wyniku.

Nie kombinuj, bo za mało masz czasu na to by zmienić technikę biegu, i pewnie też za mało by rozbiegać nowe buty. Manipulowanie techniką biegu na 2 tygodnie przed startem to nie jest dobry pomysł, bo ta zabawa może skończyć się bezsensowną kontuzją.

PS. Na marginesie, buty z jakimkolwiek podniesionym obcasem reklamowane jako buty "do biegania naturalnego" są jak ciepłe lody...
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

malvina-pe.pl pisze:Cenowo chciałabym się zamknąć w 450 zł.
nie jestem w stanie kupić teraz dwóch par butów - jednych z dropem dajmy na to 4mm do nauki nowej techniki biegu, a drugich lepiej amortyzowanych do długich wybiegań i codziennych treningów. Tak więc muszę wybrać coś pomiędzy.
Coś mi się tu nie zgadza :zero:
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartosz_ pisze:
malvina-pe.pl pisze:Cenowo chciałabym się zamknąć w 450 zł.
nie jestem w stanie kupić teraz dwóch par butów - jednych z dropem dajmy na to 4mm do nauki nowej techniki biegu, a drugich lepiej amortyzowanych do długich wybiegań i codziennych treningów. Tak więc muszę wybrać coś pomiędzy.
Coś mi się tu nie zgadza :zero:

Znajdź mi dwie pary dobrych butów za 450 złotych. Takich, żeby jeszcze pasowały i leżały, jak trzeba ;) Uwierz, szukałam tańszych opcji, ale w 450 się nie mieszczę :P
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No nie wiem, może inaczej rozumiemy pojęcie dobrego buta albo mamy inne wymagania :oczko: Inna sprawa, że każdy ma inną nogę i niektóre buty które ja mogę uważać za bardzo dobre, Tobie nie będą pasować. Jedyna uwaga, to że nie wydaje mi się żeby istniała taka ścisła zależność pomiędzy ceną butów a wygodą (raczej między ceną a marką, jakością materiałów itp.) ale nie miałem ich tak wiele żeby się wykłócać. Powodzenia w szukaniu tej jedynej pary :uuusmiech:
Ma_tika
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

malvina-pe.pl pisze:Znajdź mi dwie pary dobrych butów za 450 złotych. Takich, żeby jeszcze pasowały i leżały, jak trzeba ;) Uwierz, szukałam tańszych opcji, ale w 450 się nie mieszczę :P
da się. kwestia samozaparcia i poszukiwań, także w sklepach zagranicznych. ale najpierw trzeba wiedzieć czego szukasz, a potem dopiero szukać taniej. wychodzisz od tego, że rezygnujesz z topowych, tegorocznych modeli i szukasz poprzednich wersji (które z reguły niewiele róznią się od tych topowych). przeglądasz sklepy zagraniczne (tu trzeba dodać róznice kursowe + oplatę za przelew + za przesyłkę - zalezy od rachunku i formy płatności, czasami faktycznie może się to okazać nieopłacalne). oczywiście należy się liczyć z tym, że przy tego typu zakupach jest trudniej, nie ma pełnej rozmiarówki, czasem wersja kolorystyczna ci nie podpasuje - kwestia wyboru i ewentualnych ustępstw. ale ja w ten sposób, po kilkudniowych frustrujących poszukiwaniach, kupiłam Nike Lunarspidery 200 zł taniej niż cena katalogowa producenta, i to - uwaga uwaga - na zalando.pl :hahaha: portalu gdzie w życiu bym nie zajrzała w poszukiwaniu butów biegowych ;). a w UK znalazłam je nawet jeszcze taniej, tylko w wersji z zeszłego roku (49 funtów).
przeglądam sobie też aktualny katalog NB i całkiem fajne buty mają w cenie katalogowej 250-280 zł
Obrazek
mcube
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3.08

Nieprzeczytany post

Czołem,
Genetyka zafundowała mi halluksa w lewej stopie . Duża sztuka . Biegamy razem już kilkanaście lat , ostatnio ok. 4tys. rocznie.
Na codzień w lunarglidach . Wiele lat temu konsultowałem to cholerstwo z ortopedą w przychodni sportowej , twierdził że konieczna jest operacja i najlepiej nie biegać. Nie zdecydowałem się na operację. Przez kilkanaście następnych lat bieganie dało mi sporo radości a halluks jaki był taki został. Czasami pobolewa ale częściej w niewygodnych pantoflach niż butach do biegania. Zdarzyło mi się trafić na buty biegowe , w których po dłuższym dystansie coś tam czułem ale nie tak żeby przerywać trening . Takich butów nie wkładałem na dłuższe wybiegania. Mam kilku znajomych z takim felerem jednej lub dwóch stóp . Nikt z nich nie operował halluksa.
Malvina - znajdź wygodne buty , nie szukaj wynalazków i nie daj się zwieść ideologii
Z pozdrowieniami
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w dupę kopnąć tych wszystkich ortopedów, ciekawe ilu normalnych zdolnych biegać ludzi wysłali w kosmos bo nie chciało im się trochę pomyśleć i zaangażować.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

malvina, testowałaś virrata albo kinvara ze stajni saucony?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Mortimer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Popieram Ma_tikę - warto poniuchać i w sieci, i w realu w poszukiwaniu promocji, bo takowe się trafiają i to niekoniecznie bardzo rzadko, a i kwoty ścinek bywają okazałe. Sam swego czasu wyszarpałem na wyprzedaży w Decathlonie Nike Vomero za jakieś 160 czy 170 zeta (tyle tylko, że jeszcze ich nie założyłem na nogi, bo ciagle za fajnie biega mi się w starych Lunarglide'ach ;-P). W TKMaxx wielokrotnie widywałem fajne pepegi (kiedyś regularnie trafiały na półkę starsze modele New Balance, kilka tygodni temu stały sobie Pumy Faas w bodajże dwóch wariantach) za kwoty rzędu 150-200 peelenów, tyle tylko, że tam to niestety trzeba liczyć na spory łut szczęścia, bo z racji przyjętego modelu działalności nie mają niczego w ciągłej sprzedaży...

BTW I podobnie jak Klanger sądzę, że okres bezpośrednio przedstartowy to nie jest dobra chwila na rewolucje w obuwiu, o stylu biegania nawet nie wspominając. Langsam, langsam, aber sicher...
Sent from my ENIAC
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Bardziej w temacie jak biegać niż jakie buty. Otóż mam wrażenie, że istnieje technika pomiędzy "waleniem z pięty", a biegiem na "śródstopiu/palcach", czyli lądowanie stopą pod linią bioder. Zapewne kadencja ma wpływ na technikę, może się pojawi sama pod wpływem wybieganych km (tak twierdzi m.in. Piotr Kuryło).
Przy szybkościach do 4:30/km spokojnie się da, a im wolniej tym łatwiej. Buty do tego też mogą być dowolne, biegam w modelach z dropem 12, 8, 4, i krok zawsze podobny. Dla mnie to jest definicja naturalnego biegania, bo naturalnie się czuję z tym.
Widzę często biegających tylko na palcach, bez dotykania piętą podłoża, i sądzę, że to zbyt wymagająca dla łydek/stawów technika.
- we love run -
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

robertza pisze:Bardziej w temacie jak biegać niż jakie buty. Otóż mam wrażenie, że istnieje technika pomiędzy "waleniem z pięty", a biegiem na "śródstopiu/palcach", czyli lądowanie stopą pod linią bioder. Zapewne kadencja ma wpływ na technikę, może się pojawi sama pod wpływem wybieganych km (tak twierdzi m.in. Piotr Kuryło).
Przy szybkościach do 4:30/km spokojnie się da, a im wolniej tym łatwiej. Buty do tego też mogą być dowolne, biegam w modelach z dropem 12, 8, 4, i krok zawsze podobny. Dla mnie to jest definicja naturalnego biegania, bo naturalnie się czuję z tym.
Widzę często biegających tylko na palcach, bez dotykania piętą podłoża, i sądzę, że to zbyt wymagająca dla łydek/stawów technika.
To, co Ty nazywasz techniką pośrednią inni nazywają właśnie bieganiem ze śródstopia: w fazie pełnego podparcia ciało równo na całej stopie pi razy oko pod środkiem ciężkości/równowagi. I nie należy tego utożsamiać z bieganiem na palcach, co wg mnie słusznie określasz jako zbyt wymagające (a i to delikatne określenie).

Ale niestety buty nie za bardzo MSZ mogą być do tego dowolne, bo czyjeś poczucie, że biegnie mu się "naturalnie" nie za bardzo oznacza, że biegnie naturalnie. Tak naprawdę ktoś sensu stricto biegnie naturalnie, jeśli naturalnie mu się biegnie bez butów :) Podwyższenie pięty, usztywnienia i grube słoniny nie tylko ustawiają stopę i wymuszają jej ruch w sposób inny niż miałoby to miejsce bez butów (czyli biomechanika), ale też zmniejszają czucie i interakcję ciała z podłożem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ