Spadek kondycji
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam! Chciałbym wrócić po ponad rocznej przerwie do biegania, a nawet napiszę że już wróciłem bo mam za sobą dwa treningi. Tylko podczas biegania zacząłem się martwić o swoją kondycję, na pewno nie będzie jak przed dwoma latami, ale zacząłem się martwić bo jest bardzo słaba. Wcześniej, tak około 1,5 roku temu, zwykłe rozbieganie robiłem po 4:30-5:00 minut na kilometr, biegnąc 8-10 km, miałem zadowalające wyniki, ale dzisiaj chciałem zrobić dłuższe rozbieganie i po 3 kilometrze, już nie dałem rady biec, biegałem po 5:40 na kilometr. Czy to jest normalna sprawa, że po tak długiej przerwie mogę mieć taki spadek kondycji? Przez te 1,5 roku praktycznie nic nie robiłem, poza chodzeniem, graniem w piłkę(raz w miesiącu). Dziękuje za każdą odpowiedź, niestety mam nadzieję że to tylko atak paniki ,a nie nic poważnego.
-
- Dyskutant
Wydaje mi się że po 1,5r można się nieźle zastać nic nie robiąc. Ale ja bym się nie martwił. Powrót do formy powinien być w miarę szybki, na pewno dużo szybszy niż u zupełnie początkującego biegacza. Polecam zacząć spokojnie wprowadzać się do aktywność, treningi dostosować do aktualnych możliwości a nie kierować się wynikami z przed lat. Forma wróci szybciej niż myślisz ale daj organizmowi trochę czasu żeby mógł przystosować się znów do biegania.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Po tak długiej przewie w zasadzie zaczynasz od zera. Trzeba czasu żeby sie wdrożyć w trening. Forma z czasem sama przyjdzie. Polecam zasadę małych kroczków. Zapomnij o tym co było, jakim tempem i ile biegałeś bo znowu jesteś początkującym biegaczem. Nie szarżuj bo się zajedziesz. Za 3 miesiące będzie już całkiem dobrze. Na przyszłość nie rób takich drastycznie długich przerw.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Rozgrzewający Się
Zapomniałem dodać że w tym czasie przytyłem 12kg :/, wiem że strasznie się zaniedbałem, brzuch urósł, niestety.... ale to jest dla mnie takie dziwne uczucie więc dlatego napisałem ten post, biegając wcześniej 17 km w dobrym tempie muszę nagle zaczynać od nowa, dziękuje za informację. Mam nadzieję że wrócę do starej formy, a nawet jeszcze lepszej