Która trasa maratonu łatwiejsza. Wrocław czy warszawa?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:przynajmniej teoretycznie, powinno być zimniej.
podobno w całej historii maratonu warszawskiego tylko ze dwa czy trzy razy nie było gorąco w dniu biegu
taka karma
:hej:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
PKO
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 50:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a macie jakieś doświadczenie z wrockiem?:) jakieś statystyi? w końcu tam odbyło się 30 startów:) 4 mniej niż w wawie

edit; zauważyłem, że limity te same. 8000 człowieków:)
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciągle to porównuję w necie, i chyba jednak padnie na wrocław. Bliżej, szybciej, bardziej płasko, taniej bliżej urodzin, jedyny minus mniejszy prestiż biegu. Jednak warszawski to ten najważniejszy w kraju. No i w zeszłym roku był bardzo ładny medal. jak dla mnie piękny;) po taki warto biegać:) hehe
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze: jedyny minus mniejszy prestiż biegu. Jednak warszawski to ten najważniejszy w kraju. No i w zeszłym roku był bardzo ładny medal. jak dla mnie piękny;) po taki warto biegać:) hehe

Wg mnie to żaden minus. Nigdy nie uważałem maratonu w WWA za bardziej prestiżowy niż biegi w KRK, POZ, WRO czy nawet Dębnie. A w zasadzie to prestiż największy powinno mieć chyba Dębno ze względu na to, że o ile się nie mylę to najstarszy maraton w Polsce. Zresztą dla mnie te 5 imprez to ta sama ranga jeżeli mówimy o prestiżu imprezy (bo organizacyjnie już nie do końca).
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

podejrzewam, że organizacyjnie chyba warszawski stoi na najwyższym poziomie tak?
choć we wrocku również oznaczenie trasy co 1km, punkty odżywcze itd. więc nie powinno być źle;)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mikus1987 pisze:podejrzewam, że organizacyjnie chyba warszawski stoi na najwyższym poziomie tak?
choć we wrocku również oznaczenie trasy co 1km, punkty odżywcze itd. więc nie powinno być źle;)
Szczerze? Ja byłem zawiedziony organizacją w WWA, mają w pamięci start w Poznaniu (co prawda w półmaratonie, ale podejrzewam, że podobnie wyglądało to w przypadku maratonu). Zabrakło mi w stolicy kilku rzeczy, ale nie ma sensu już do tego teraz wracać, bo to szmat czasu temu było :)
Bombcat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja biegłem w 2012 we Wrocku, ale w Warszawie nie miałem okazji. Od strony organizacyjnej było świetnie. Trasa też w fajnej lokalizacji - okolice Stadionu Olimpijskiego dzielnica Sępolno.
węże zbrojone + dobre buty = sukces
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak oceniasz trasę? w sensie jej ukształtowanie? są jakieś chamskie podbiegi na ostatnich 10km?
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wrocław jest dwa tygodnie wcześniej, większa szansa, że trafisz na upał.
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też nie czuje tego, aby warszawski maraton miał większy prestiż - ma jedynie najliczniejszą grupę uczestników :)

Na pierwszy maraton wybrałbym ten bliżej - w czerwcu we wrocku jest pierwsza 1/2 którą warto pobiec, bo trasa częściowo pokrywa się z maratonem. Zobaczysz czy ci odpowiada i w dodatku będziesz się pewniej czuł na maratonie, bo już częściowo "opatrzysz" się z trasą - to bardzo pomaga!

Niestety nie biegłem we Wrocławiu, ale byłem teraz na OWM gdzie trasa podobna jest do WM i szczerze mówiąc byłem zawiedziony. Trasa jest w dużej mierze odsłonięta(wiatr!), mało ciekawa, na peryferiach miasta (brak kibiców) i w dodatku same długie proste odcinki. Wrocław wygląda ciekawiej, nie ma tylu prostych, wygląda też na bardziej osłonięty od wiatru, który może dać w kość bardziej, niż 2,3 podbiegi..

Nie przejmuj się tak tymi podbiegami - raz w tygodniu po 10x100m podbiegów powinno cię przygotować na lekkie górki - a na trochę większych skracasz krok, trochę zwalniasz i po problemie ;)
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ogólnie teren po którym biegam jest bardzo pofalowany, wraz ze znacznymi przewyższeniami, więc aż tak bardzo się ich nie boję, martwię natomiast bo znaczna ich ilość pewnie mnie mocno wykończy:) ale do września jeszcze kilka ładnych miesięcy powinno być dobrze:)
połówkę biegnę 12 maja (sielsia) a ta trasa jest męcząca, jedna z bardziej męczących.
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to wydaje mi się, że nie będziesz miał problemów - na tyle ile znam Wrocław, to nie ma tam jakiś mocnych wzniesień ;)

tu masz fajną stronę, wykreśli ci profil trasy
http://www.geocontext.org/publ/2010/04/ ... 0231483390
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
mikus1987
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

profil mojej trasy treningowej. Zazwyczaj robie takie dłuże wybiegania. Czasem lekko skrama, czasem ją wydłużam:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Biegłem rok temu we Wro (choć biegłem to za duże słowo :hahaha: )

Organizacja perfekcyjna. Na trasie co 5km a w dalszej części trasy chyba nawet częściej punkty żywieniowe (banany, cukier, woda, izotoniki). Oznaczenie co 1km. Start z AWF i tam też meta. Trasa po całym Wrocku praktycznie, również wokół nowego stadionu, przez Rynek i Ostrów Tumski. Dla mnie bomba. Pakiet odebrałem dzień przed startem, żadnych kolejek. Duży parking na terenie AWF-u.

Co do podbiegów. Płaska trasa i jeden mocny ale dość krótki podbieg był chyba w okolicy 12-14km za stadionem. Nie wiadomo czy nie zmienią trasy w tym roku (chyba, że już jest opublikowana). Dwa lata wcześniej była Gądowianka już na dalszych kilometrach co w połączeniu z potężnym upałem (chyba coś 32 C) spowodowało, że sporo osób odpadło w tym miejscu. Rok temu powyżej 20 stopni, ale start w przyjemnym chłodzie był.

Jeśli więc upał nie da się we znaki to można polecić :oczko:
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

We Wrocławiu organizacja bardzo dobra. Trasa też nadaje się do szybkiego biegania.
Co do upałów to we wrześniu możesz trafić różnie. Niby prawdopodobieństwo wiekszego upału jest we Wrocku, ale za to w Warszawie masz prawie pewny mocny wiatr. No i jeśli we Wrocławiu będzie zła pogoda, zawsze możesz przebiec sobie połówkę czy nawet mniej treningowo i za dwa tygodnie pojechać po wynik do stolicy.
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ