Zdzieram czubki

badzi0r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Zamierzam kupic nowe buty i potrzebuje porady.
Biegam tylko w miescie po chodnikach i asfalcie, stopa neutral, dotychczas biegam w asics gel kinsei 3 i - to najwazniejsze - najbardziej zdarte sa czubki butow, cala reszta wyglada jeszcze calkiem malo zdarta. Pytalem ludzi i nikt nie ma pojecia dlaczego zdzieram czubki. Kupilem ostatnio Nike Free + i tez juz powoli widac ze czubki sa lekko przytarte. Ktos sie spotkal z czyms podobnym i moze poradzic w jakim kierunku szukac butow?
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jacku, czy sądzisz, że jak się walnie drugą parę od tyłu to jeszcze i pięty będą chronione przed ścieraniem? :hej:

Na poważniej do ojca-założyciela wątku: co to znaczy "czubki"? Same czubki czy cały przód buta? Jeśli to drugie to znaczy, że możesz biegać dobrze, a wręcz (jeśli nic nie starta pięta) za dobrze: zbytnio na palcach nie stawiając pięty na ziemi. Nie bolą Cię łydki? Jeśli to pierwsze to tym bardziej, znaczy, że chyba uprawiasz balet :)
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ja właśnie oblukałem swoje buty i chyba nie jest dobrze.

Zużycie podeszwy butów w moim przypadku wygląda tak:
zewnętrzna część pięty - zużycie bardzo wysokie, zewnętrzna część podeszwy i środek podeszwy na wysokości palców zużycie wysokie. Jednak najbardziej teraz zaczęło mnie martwić że but lewy jest znaczenie bardziej zużyty niż prawy a jestem praworęczny i raczej prawonożny. Czyli coś z techniką biegu u mnie nie tak? Na co zwrócić uwagę podczas biegu?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na co zwrócić uwagę podczas biegu?
Na Coriolisa
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
Na co zwrócić uwagę podczas biegu?
Na Coriolisa
Hmm no nie, chyba o siłę bezwładności chodzi - i patrz nie brałem tego pod uwagę - pytanie czy jeśli pętla po której biegam ma 5km to czy może mieć aż taki wpływ na ścieranie butów - fakt że biegam w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara więc teoretycznie mogłoby wpływać jednak to pętla 5km więc przy godzinnym bieganiu i dwóch pętlach raptem 4 łuki. Jesteś z Poznania a ja biegam wokół malty może znasz lokalizację - czy przy tak dużych pętlach to może mieć znaczenie.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może. Prawie cała pętla na Malcie jest pochylona w stronę jeziora, miejscami nawet dość znacznie (np. na łukach przy termach, od strony mety.
Przez to biegniesz zawsze "mocniej" na nodze bliższej wody.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Jest na to rada - przenieś się na terenowe ścieżki za Maltą :). Zawsze się dziwię dlaczego tylu biegaczy śmiga na tym nudnym asfalciku, mając takie fajne tereny 100m dalej :).
The faster you are, the slower life goes by.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Jest na to rada - przenieś się na terenowe ścieżki za Maltą :). Zawsze się dziwię dlaczego tylu biegaczy śmiga na tym nudnym asfalciku, mając takie fajne tereny 100m dalej :).
Znam te tereny i w ciągu dnia wolę biegać w miarę pustymi ścieżkami biegowymi wokół innego jeziorka z drugiej strony zoo - niestety po ciemku dwa razy podchodziłem do biegu i strach czy za chwilę mi coś z krzaków nie wyskoczy odbiera mi całą przyjemność. Może zainwestuję w jakąś czołówkę - biegasz tam i czujesz się bezpiecznie?
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No faktycznie, po zmroku inna sprawa. Biegać nie biegałem, ale jeździłem rowerem w nocy - tam nie ma zbyt wielu zwierząt, bo lasek jest prawie całkowicie otoczony terenem zabudowanym, no ale pewnie na dzika można trafić. Co prawda nigdy nie widziałem tam zwierzaka, ale nie wykluczam. Natomiast samą plątaninę ścieżek jaka tam jest uważam za znacznie ciekawszą niż asfalcik nad Maltą, jedynym plusem jest to że asfalcik jest wymierzony co 250m :).
badzi0r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Na poważniej do ojca-założyciela wątku: co to znaczy "czubki"? Same czubki czy cały przód buta? Jeśli to drugie to znaczy, że możesz biegać dobrze, a wręcz (jeśli nic nie starta pięta) za dobrze: zbytnio na palcach nie stawiając pięty na ziemi. Nie bolą Cię łydki? Jeśli to pierwsze to tym bardziej, znaczy, że chyba uprawiasz balet :)
Zalaczam linki do zdjec tego samego buta, tyl i przod. Strzalka wskazuje miejsce gdzie cala warstwa czerwonej gumy jest zdarta. Czy na podstawie takiego zuzycia mozna zasugerowac jakies konkretne buty? Twardsze, z mniejszym spadkiem albo co? Moze konkretna marke?

http://img24.imageshack.us/img24/843/20 ... ag0630.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/1876 ... ag0629.jpg

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 19:31 przez badzi0r, łącznie zmieniany 2 razy.
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Linki źle Ci się wkleiły zostały automatycznie przeedytowane i wielokropek zamiast części treści więc nie da zobaczyć zdjęć.
badzi0r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

axell pisze:Linki źle Ci się wkleiły zostały automatycznie przeedytowane i wielokropek zamiast części treści więc nie da zobaczyć zdjęć.
Juz poprawilem.
Dzieki.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Interesujące, tak zniszczony przód przy małym zdarciu śródstopia i pięty. Jakbyś na palcach biegał.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ