Aldona pisze:Leemonco, dobrze Ci idzie, dużo ruchu, spadek wagi - brawo
A możesz napisać, jak zmodyfikowałaś swoją dietę, że zaczęłaś chudnąć ??
Aldona,
swoją dietę zmieniłam o 360 stopni. Po prostu zmieniłam tryb życia.
Mój dziennik diety, tam prawie codziennie zapisuję co zjadłam.
http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/ ... id/1959001
W skrócie:
Dietę otrzymałam od dietetyczki. Od niedawna nie zaglądam do porad dietetyczki
Nauczyłam się sama komponować posiłki
To jest ok 1400 kcal - 1600 kcal dziennie.
Podstawa to warzywa, drób, nabiał i pełnoziarniste produkty. Czyli zdrowa żywność. Jedzenie o w miarę stałych porach.
Nie podjadam, słodycze jadam sporadycznie,najczęściej w niedzielę. Bardzo ograniczyłam cukier (teraz są to max. 3 łyżeczki brązowego cukru dziennie), ograniczyłam sól (to przyszło samo) i staram się pić min 2 l dziennie ( z tym mam największy problem)
Przykładowe dzienne menu:
śn: 2 kromki chleba razowego (ok 80 gm) z sałatą, serem, wędliną, i warzywami (pomidor, ogórek) i zioła (koperek, pietruszka, bazylia), herbata i sok z pomarańczy i grejpfruta lub owsianka
II śn: jogurt z połową banana, jabłkiem (tartym) cynamonem lub owsianka na zimno z owocami
ob: pierś indyka lub kurczaka grillowana w przyprawach+ sałatka a 'la grecka
lub curry z kurczaka z brązowym ryżem lub zupa na udku kurczaka (pomidorowa, ogórkowa,rosół) lub żurek z jajkiem i kiełbasą
Prz: mus owocowy lub jogurt nat z owocami
k: sałatka z sałat z pomidorem ogórkiem jajem i wędliną lub twarożek wiejski z rzodkiewką
W każdym razie nie rezygnuję z prawie niczego (jak trzeba zjem fast food, chociaż już nie smakuje
)ale wszystko mieszczę w dopuszczalnych max 1600 kcal. Dotychczas schudłam 14,6 kg i jeszcze 11,5 przede mną.
Jeżeli trochę to chaotyczne, to pytaj o konkrety, bardzo chętnie pomogę i poradzę jeśli będę potrafiła.