Śniadanie przed 21km

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj zrobiłem sobie próbę - na śniadanie wciągnąłem to samo co wczoraj i popiłem kawą z mlekiem. Zero problemów z funkcjonowaniem układu pokarmowego, zatem jak nie ćwiczę to mogę te naleśniki jeść i kawę pić.
Może przed treningami po prostu wrzucę jaką bułę, albo chlebek razowy z żółtym serem, bądź dżemem i popije herbatą - soków cytrusowych wole unikać bo nie jestem do nich przyzwyczajony. Ewentualnie zawsze mogę zrobić ukłon w stronę parówek, których przeczytałem wyżej.:)
PKO
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jajecznica, gotowane mieso, ryba wedzona a ostatnio sprawdzila sie tez i z puszki w sosie pomidorowym :PPP ale!!! pamietamy bez pieczywa ;)
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mszary pisze:oj maly maly :hej: zauważyłem, że zawsze polecasz owsianke, jadasz tylko owsianke.
Ja sie w sumie nie dziwie, bo jak ca. 4 miesiace temu zrobilem sobie na sniadanie pierwsza owsianke, to do dzis moze 5 razy jadlem na sniadanie cos innego :-) A pomyslec ze jako dziecko nienawidzilem tego typu dan. Zaczynam podejzewac owsianke o zawartosc jakis substancji uzalezniajacych.
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

Coś jest z tą owsianką... Ja pierwszy raz w życiu spróbowałem w listopadzie 2012- o dziwo za granicą. Były do tego jako dodatki rodzynki, orzechy włoskie i brązowy cukier. Od tego czasu nie jadłem owsianki rano lub przed południem może ze trzy razy. Recepturę wzbogaciłem o suszoną żurawinę i syrop z agawy> pycha. Na 21 k wystarczy 3/4 kubka. Aha- tak po prawdzie- zacząłem mieszać płatki owsiane z żytnimi, jęczmiennymi i orkiszowymi. O owsiance mógłbym jeszcze wiele... Kończąc- na 21 k- polecam
Awatar użytkownika
szfagir
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:49:19
Życiówka w maratonie: 04:42:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Do Smakoszy owsianki/płatków owsianych:

Czy swoje danie robicie na bazie mleka, czy może jakiś jogurt, kefir??
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety ostatnio nabawilem sie niskiej Hemoglobiny (12 gdzie norma jest 14-18) i jak wyczytalem w internecie owsianka poprzez duza zawartosc blonnika moze blokowac przyswajanie zelaza. No i nie wiem co teraz ... na razie lykam suplementy i jem dalej owsianke. Macie jakies doswiadczenia w tym temacie ?

Ale musze dodac ze generalnie zrucilem ostatnio kilka kilo dieta. Minus 500kcal dziennie i unikalem mies czerwonych.

Ja wrzucam do 0,5L mleka 50g platkow gorskich. Zagotowuje, przestudzam troche, do tego lyzka miodu i wciagam. ok. 600kcal.
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

szfagir pisze:Do Smakoszy owsianki/płatków owsianych:

Oczywiście, że na wodzie! Gotuję wodę, szczypta soli, płatki- z 10 minut, wyłączam gaz, przykrywam jeszcze na minutkę, dwie, potem do miseczki (miski!) dodatki i jazda. Najbardziej smakują, jak wszyscy w domu jeszcze śpią, Można celebrować.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yurek3 pisze:Da się jeśli masz otwarte szlaki metaboliczne na korzystanie z tłuszczu jako źródła energii
jak mowilem, wszystko sie da, roznica w jezdzie po plaskim jest natomiast w tetnach - jesli jedziesz w innej strefie masz inne przemiany. nie jestem teoretykiem, nie wnikam w to czy przy tetnach podchodzacych na podjazdach pod 90% (a przy interwalach nieraz w ostatnia strefe pod 100%) mozemy sobie 'smigac na tluszczyku' ;) inna kwestia sa srednie - przy mocnych treningach bywa ze robimy ponad 30 avs przy dystansach rzedu 100-km - ale pamietajmy ze to gory (podjazdy po nawet 400 - 500 metrow w pionie) - jezdzilem z ludzmi ktorzy sa w czolowce polski maratonow zarowno gorskich jak i szosowych i raczej nie spotykalem sie zeby ktos dlugie treningi robil na 2 bidonach i bez paliwka ;) pomijam juz ze mozna zrobic sobie tzw bombe, ale po prostu efekt treningowy moze byc odwrotny do zamierzonego (szczegolnie wlasnie jesli trenign jest w wysokich strefach)

sorka za ot, to w koncu forum biegowe :)
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lubię osiankę ugotowaną na soku jabłkowym lub anansowym.

Jak jakiś nabiał to co najwyżej łyzkę jogurtu już na owsiankę na talerzu.
A jeszcze smaczniej- polać owsiankę koglem-moglem.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a tak z ciekawosci, wyscigi tez jedzdzisz w ten sposob ?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mleko :)
mszary pisze:
maly89 pisze:Jak śniadanie to energetyczne, jak energetyczne to owsianka + dżem + orzechy + rodzynki + mleko + kawa! Innej opcji nie ma :)
oj maly maly :hej:
zauważyłem, że zawsze polecasz owsianke, jadasz tylko owsianke. Jak założyłem temat co na sniadanie oprócz owsianki to zbytnio się nie naczytałem o innych śniadaniach niż owsianka.

A szwagir wyraźnie zaznaczył, że nie chce mleka bo go pogoni.
Ja mam to samo. Nie dość że goni mnie po mleku to i po owsiance mam rewolucje. A poza tym ileż można jeść tej owsianki :lalala:
Zawsze może zrobić sobie na wodzie :D A to, że po owsiance goni to dla mnie jedna z większych zalet. Wcinam owsiankę, popijam kawą - gonię do toalety, robię swoje i nie muszę biegać z papierem toaletowym w kieszeni :) Dla mnie wizyta w toalecie przed bieganiem to obowiązek, a owsianka w tym wybitnie pomaga :)

A ile można jej jeść? U mnie jest to nieco ponad 2 kilogramy w miesiącu, więc koło 24 kilogramów rocznie. Wcinam już ponad rok czasu i mi się nie nudzi. Jak zaczyna się nieco przejadać to zmieniam dodatki :P
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze:A jeszcze smaczniej- polać owsiankę koglem-moglem.
o tym nigdy bym nie pomyślał :lalala:
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

saper pisze:Niestety ostatnio nabawilem sie niskiej Hemoglobiny (12 gdzie norma jest 14-18) i jak wyczytalem w internecie owsianka poprzez duza zawartosc blonnika moze blokowac przyswajanie zelaza. No i nie wiem co teraz ... na razie lykam suplementy i jem dalej owsianke. Macie jakies doswiadczenia w tym temacie ?
Z tym blokowaniem wchłaniania żelaza przez błonnik, to należy dodać, że chodzi o żelazo niehemowe.
Więcej tutaj: http://bit.ly/WgwPtR

Na podbicie żelaza dobre są podroby: wątroba wieprzowa, kaszanka i tym podobne frykasy :)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Jeden z najlepszych wyścigów mtb w zeszłym sezonie pojechałem po tym jak dzień przed wyścigiem zjadłem pół kilo smażonej wątróbki z cebulką. Ciekaw jestem czy to przypadek, zapamiętałem to, bo naprawdę dobrze jechałem a ta wątróbka była jedyną nietypową rzeczą w diecie.
The faster you are, the slower life goes by.
krisprince
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja zawsze przed długim bieganiem muszę zjeść kilka bulek z miodem. Nawet przed maratonem w Berlinie jadłem w hotelu swój miodek i bułeczki :). Po jajówie to bym nawet na 5 km nie wyszedł biegać, wyskoczylaby otworem gębowym już po kilkuset metrach. Owsianke muszę przetestować.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ