Apaczo, jakiego bcaa używasz ? proszek/tapsy ? Wydaję mi się proszek rozsądniejszy (chodzi głównie o cenę). Ile dokładnie zjadasz tego bcaa ? Często na proszkowanych produktach jest napisane że dawka dzienna to 10 gram (10 gram preparatu czy 10 gram samych białek, bo np olimpic xplode w 10 gramach produktu ma 6 gram aminokwasów (tych 3 głównych bcaa ) i jeden gram "jakiegoś aminokwasu" (przepraszam nie do końca pamiętam nazw).apaczo pisze:ja biorę 20 minut przed i 30 po treningu.Ryszard N. pisze:Miałem okazję być na sympozium które zorganizowano w Centrum Olimpijskim w Warszawie. Jeden panel dotyczył roli BCCA w treningu. W zasadzie wszystko tu powiedziano. Może tylko drobna uwaga. Jak podawał prelegeny, BCCA, przesuwa w czasie próg odczuwalnego zmęczenia, stosowane po treningu ma działanie osłonowe i regenerujące. Oczywiście, należy to zrobić do 1h po wysiłku a najlepiej bezpośrednio. Podkreślano, że nie ma absolutnego, liniowego związku pomiędzy stosowaniem BCCA. a wynikami. Zwrócono też uwagę, na szczególną rolę jednego z aminokwasów jakim jest Leucyna.
Imprezę zorganizowała firma dystrybuująca suplement ORTHANOL. Droższe trudno by było znaleźć.
Z tego co ludzie piszą na forum, to chyba nikt nie używa "tylko" 10 gram.
Czytałem też opinie że bcaa, nie można łączyć z białkami, przynajmniej jakiś tam czas po spożyciu, czy to prawda ? Jaki czas należy odczekać po zażyciu bcaa zaraz po treningu ? Rozumiem, że zażywanie bcaa z węglami jest jak najbardziej pożądane ( po treningu oczywiście ).
Przymierzam się właśnie do zakupu tego typu odżywki, głównie z powodu obciążenia treningowego , w tygodniu 3 razy trening piłki nożnej, 3 razy bieganie, raz siłka (siłownia jest "pod piłkę nożną", czyli mamy ustawionych około 12-15 stacji, ćwiczymy na maksa na jednej ( z małym obciążeniem) przez 25 sekund i przechodzi potem na kolejną).