Niedziałający GPS do Endomondo za granicą

dajbanana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:34
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ajuto!

Wyjechałem na nieco dłuższą chwilę za granicę i po raz pierwszy wyszedłem dzisiaj pobiegać. Niestety okazało się, że GPS w moim Samsungu Galaxy S I nie działa i Endomondo cały czas "wyszukuje satelitów".

Oczywiście mam wyłączoną opcję "Użyj danych pakietowych" co by mi internet na roamingu się nie załączył.

Jest ktoś w stanie pomóc? Z tego co czytałem w innych wątkach to GPS za granicą powinien normalnie działać...
PKO
maciejl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Restart telefonu,a potem sporo cierpliwości przy pierwszym starcie GPSa -nawet 20 minut. Ten telefon tak ma :-(
dajbanana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że tyle trzeba czekać ze względu na pierwsze łapanie GPS-a za granicą?

Bo w Polsce normalnie go używałem i wszystko było ok.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

dajbanana pisze:Rozumiem, że tyle trzeba czekać ze względu na pierwsze łapanie GPS-a za granicą?
Dla GPS-a granice zasadniczo nie istnieją natomiast aby przyspieszyć lokalizowanie satelit, urządzenie zakłada, że zostało uruchomione mniej więcej w tym samym rejonie, co ostatnio. Jeśli jesteśmy np. tysiąc km od poprzedniego miejsca, to ten algorytm zawodzi i odbiornik zaczyna skanowanie nieba od początku. To wszystko potrafi trwać całkiem sporo.
dajbanana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do granic to rzeczywiście logiczne ;)

Dzięki za info - zatem może do rana coś wyłapię!
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

No i najlepiej położyć telefon i go nie ruszać dopóki nie złapie fix'a.
Tak samo jest z zegarkami - w ruchu bardzo długo to trwa.
Po co ja biegam?
milaaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam
Z tym telefonem bez internetu nie zlapie polozenie, wlacz dane pakietowe i bedzie dzialac
Pozdrawiam Milaa
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

milaaa pisze:Witam
Z tym telefonem bez internetu nie zlapie polozenie, wlacz dane pakietowe i bedzie dzialac
Pozdrawiam Milaa
To pasjonujące! Możesz podać źródło tych rewelacji? Mam bliźniazy model, (Galaxy S Plus) i gdyby w tym, co piszesz było choć ziarnko prawdy, wiedziałbym o tym.

Bez internetu ustalenie pozycji może zająć nieco więcej czasu ze względu na brak A-GPS ale to tyle.
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

1) Bez internetu złapie satelity, tylko trochę to potrwa
2) Samsung Galaxy ma legendarnie złego GPS'a, w późniejszych modelach np. SGS2, SGS+ to poprawiono.
milaaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
milaaa pisze:Witam
Pozdrawiam Milaa
To pasjonujące! Możesz podać źródło tych rewelacji? Mam bliźniazy model, (Galaxy S Plus) i gdyby w tym, co piszesz było choć ziarnko prawdy, wiedziałbym o tym.

Bez internetu ustalenie pozycji może zająć nieco więcej czasu ze względu na brak A-GPS ale to tyle.
Witam
Mi sie nigdy nie zdazylo aby miec tyle cierpliwosci aby zlapac gps bez internetu ( moje doswiadczenia z tym modelem), fakt ze szybko odpuscilem ten tel i wymienilem na inny model,
Pozdrawiam Milaaa
P.s. Sorry za wprowadzenie w blad ale czas powyzej 2-3 minut zeby zlapac Gps z internetem wedlug mnie dyskwalifikuje telefon
dajbanana
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Spoko, spoko.

Dzięki wielkie za porady - dziś w końcu postałem sobie jakieś 15 minut na odsłoniętym moście i sygnał został złapany (wskazówka o nieruszaniu telefonem była zbawienna). Teraz już rzeczywiście z górki, przy kolejnych odpaleniach łapie sygnał w niecałą minutę.

Merci!
Awatar użytkownika
toa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Potwierdzam opinie o Gps w tym telefonie - calkowita porażka. Czasami 1-2 restarty pomagają ale też nie zawsze. Może spróbuj tego z komentarza na dole :
http://android4u.pl/porady-dla-androida ... u-galaxy-s
Mi to pomogło ale testowałem tylko na sucho bez biegania.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, 20:34 przez toa, łącznie zmieniany 2 razy.
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toa pisze:Potwierdzam opinie o Gps w tym telefonie - calkowita porażka. ......
też potwierdzam. Kilkukrotna zmiana ROMu, cuda wyczyniane ze wsparciem danymi... rezultat taki, że nigdy nie wiem kiedy mi zadziała. Czasem łapie po kilku sekundach, czasem - jak w ostatnią niedzielę - zdążyłem zrobić rozgrzewkę i dystans ok 10km zanim złapał fixa.
Zaczynam się jednak zastanawiać nad Garminem, ale te kilkaset PLN jakoś mnie wstrzymuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ