Pierwszy półmaraton

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

łapacz tchu pisze:rzy tej wadze i z Twoją kondycją to se możesz polecieć, ale do sklepu za rogiem po piwo
10/10 :hahaha: Możesz skoczyć po dwa, jedno dla mnie.

Odpuść pólmaraton w marcu, poszukaj półmaratonu na jesieni. W polskich warunkach klimatycznych początkującym (takim jak ty) zaleca się trenowanie "pod jesień". I to jest bardzo mądre.
A bieganie na bieżni jest inne od biegania na zewnątrz. Nic z tego półmaratonu nie będzie w marcu. A po drodze w maju/czerwcu poszukaj jakiejś 10-szki.

powodzenia. krunner.
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

I właśnie przez takie myślenie jak autora tego wątku z trasy półmaratonu karetki znacznie częściej zbierają delikwentów niż na maratonie. Wielu amatorom się wydaje, ze 21,097 to pikuś i bez kompletnego przygotowania startują nie wiedząc co ich tak naprawdę czeka. A później jest płacz i zgrzytanie zębów.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:I właśnie przez takie myślenie jak autora tego wątku z trasy półmaratonu karetki znacznie częściej zbierają delikwentów niż na maratonie. Wielu amatorom się wydaje, ze 21,097 to pikuś i bez kompletnego przygotowania startują nie wiedząc co ich tak naprawdę czeka. A później jest płacz i zgrzytanie zębów.

A wiesz co jest najlepsze? Że zdecydowana większość, która tak myśli dociera do linii mety :) Sam znam takie przypadki. Ale wielu z nich ma później dość biegania na długi okres :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:A wiesz co jest najlepsze? Że zdecydowana większość, która tak myśli dociera do linii mety :) Sam znam takie przypadki. Ale wielu z nich ma później dość biegania na długi okres :)
Ale chyba nie o to chodzi prawda :) Bieganie ma być przyjemnością a nie katorgą. Wiadomo, że dystanse 21,097 oraz 41,195 działają na wyobraźnie ale wszystko trzeba robić z głową. A ludzie rzucają się na te dystanse bez odpowiedniego przygotowania a później albo nie kończą biegu albo kończą go człapiąc lub czołgając się w stronę mety z grymasem bólu na twarzy.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 51:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może zdarzy się cud:)
Choć, patrząc nawet po sobie, widzę, że nie będzie to takie proste i zakładanie planów jak kolega założyciel wątku na poziomie raczej nie osiągalnym jest niezbyt mądre. Lepiej przecież mile się zaskoczyć (zakładając np. 2:30) niż niemile rozczarować przy 2:00. Choć ja tak jak poprzednicy uważam, że sukcesem dla Ciebie (o czym zresztą pisałem już wcześniej) będzie ukończenie - biegnąc - półmaratonu. I z tego będziesz mieć frajdę - to Ci mogę obiecać. Lecąc:) na 2:00 pewnie koło 5 km będziesz już maszerował, na 10 będziesz miał dosyć, a przy 13 zrezygnujesz...
Tak czy owak, powodzenia życzę - ale też mądrości w przygotowaniach. Pochwal się jak one wyglądają, jaki masz plan na osiągnięcie założonego celu?
zapraszam na bloga (zwykłego): www.szuranie.pl

BLOG na forum bieganie.pl:: TUTAJ
zapraszam do komentowania: TUTAJ

szuranie.pl na Facebooku: TUTAJ
Obrazek
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Jak gość solidnie się zacznie przygotowywać to przebiec przebiegnie. Ale jakim kosztem? Oczywiście nie o to przecież chodzi bo ważne jest aby bieganie sprawiało przyjemność a nie było katorgą. Bieganie po 5:40/km biorąc pod uwagę ciężar zawodnika oraz to, że zostało dwa miesiące do półmaratonu to trochę proszenie się o kontuzję i znienawidzenie biegania. Ja bym się solidnie zaczął przygotowywać do jakiejś dyszki. Dyszka jest piękna. Poczytaj ten artykuł - http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=6&id=771
Imprez tego typu jest troszkę. Powodzenia.
Insomiaa
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie rady. Zarzutami, szyderstwem się nie przejmuję.

Ktoś pytał się o postępy:
1) Ważę 5,5kg mniej.
2) Wczoraj dałem radę przebiegnąć 5km z tempem 10km/h, oprócz tego siłownia, ćwiczenia ogólno-rozwojowe i na koniec 45min orbitrek
3) trenuję tak często jak mam czas, w zeszłym z 5 razy. W tym niestety od niedzieli rano do wczoraj wieczorem miałem przerwę.
4) w weekend też łyżwy i spacery.

Plan do końca lutego to zrzucić jeszcze co najmniej 10kg i wrócić do formy aby biegać 10km przez godzinę.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ten polmaraton wg mnie wazny, lecz to czy po nim gosciu zaloguje sie i napisze "biegam, jest fajnie coraz fajniej" czy tez wymownie zamilknie.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Insomiaa pisze: 3) trenuję tak często jak mam czas

Jeśli tak to Ty nie trenujesz a po prostu sobie biegasz od czasu do czasu. Trening wymaga pewnego rygoru :) Związany jest z systematycznością i ma przynieść określone rezultaty.
Awatar użytkownika
toa
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wszyscy początkujący (w tym ja) potrzebują czasu aby na własnej skórze sie przekonać, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Może jesteś młody i Tobie się uda ale na ten moment prognozuję, że skończysz albo z kontuzją albo z bieganiem bo braknie Ci zapału - czego Ci wcale nie życzę.

Kilka rad z mojej strony:
- Pracuj nad systematycznością - to bardzo ważne
- nie szukaj wymówek (bo śnieg, bo zimno itp)
- trenuj czasem na powietrzu
- 5km w 30 minut ma się nijak do 21 km w 5:30 min/km
- biegaj wolniej a dłużej - 5km na maxa mniej Ci da niż 10 km w 75-80% HRmax
- jak się będziesz nastawiał na szybkie tracenie masy to nie osiągniesz postępów jakie zakładasz (a początkowe kg to głównie woda)
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Super, że biegasz, super że zmierzasz w stronę odpowiedniej wagi.

Ta "krytyka", która się pojawiła nie ma na celu, broń Boże, zniechęcania Cię do treningów.
Wynika w głównej mierze z troski o Ciebie, nie chodzi o to że nie dasz rady i będzie straszny zawód, dorosły facet, płakać nie będziesz :). Trenując za szybko, szczególnie przy duzej masie ciała można zrobić sobie krzywdę. Priorytetem powinno być dla Ciebie rozsądne obniżanie wagi, Twoje nogi będą szczególnie wdzięczne, a i wyniki zaczną się bardzo szybko poprawiać.

Jak ktoś pisał pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, także tego że na początku przygody z bieganiem ciężko realnie określić na jaki wynik Cię stać.

Może się uda, powodzenia.
Krzysiek
Insomiaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nadal walczę, niestety choroba mi trochę przeszkodziła w tym tygodniu i byłem tylko na siłowni w poniedziałek i dzisiaj...

Zobaczymy jak będzie dalej szło, ale na razie czuję się osłabiony.
aswalt
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51.05
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzymam za Ciebie kciuki!
Szczerze wierzę w to, że spotkamy się w jakimś październiku czy listopadzie na trasie jakiegoś półmaratonu i obaj przebiegniemy linię mety... po niecałych dwóch godzinach od startu :)
http://www.absurdum.pl - mój kawałek sieci

Waga: 125 --> 90
Insomiaa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki Wielkie :)

Jest mnie 7,5 kg mniej niż na początku (miało być -10, ale tempo chudnięcia spadło). Wczoraj w tempie konwersacyjnym (8km/h) przebiegłem 12km (czas 1h30min). Powoli widzę postępy.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Insomiaa pisze:Dzięki Wielkie :)

Jest mnie 7,5 kg mniej niż na początku (miało być -10, ale tempo chudnięcia spadło). Wczoraj w tempie konwersacyjnym (8km/h) przebiegłem 12km (czas 1h30min). Powoli widzę postępy.

No to brawo :) Ważne, że daje Ci to satysfakcję (tak przynajmniej wnioskuję). A, że waga już szybko nie spada to normalna sprawa :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ