Ile węglowodanów i białka?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

U mnie tak przykładowo dzisiaj wyglądało to tak:

B-W-T:
162,33 - 388,76 - 71,66
Kcal: 2883,68
Czyli procentowy udział składników wg kcal [%] - 22,96 - 54,98 - 22,06

Z czego:
I posiłek:
29,21 - 131,45 - 15,36
Kcal: 797,15

II posiłek:
30,44 - 57,35 - 27,21
Kcal: 592,90

III posiłek:
34,56 - 75,66 - 10,02
Kcal: 543,00

IV posiłek:
19,09 - 65,24 - 18,25
Kcal: 504,78

V posiłek:
49,03 - 59,06 - 0,82
Kcal: 445,85

Trening (około 20km) pomiędzy posiłkiem I i II.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, 21:20 przez maly89, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
misiek.
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

z tego co czytałem to optymalne proporcje w sportach wytrzymałościowych to 60% węgli , i po 20% tłuszczy i białka
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

misiek. pisze:z tego co czytałem to optymalne proporcje w sportach wytrzymałościowych to 60% węgli , i po 20% tłuszczy i białka

tylko trzeba rozróżnić wg mnie dni treningowe i nie treningowe :) wegle daje glukoze, czyli to co organizm spala przy np bieganiu pierwsze jako energie, chodz moze nie tyle co spala bo nie tylko to ale powiedzmy ze to jest jego baza to wytworzenia energi, a w dni nie treningowe raczej tej energii tyle nie potrzebujemy :)
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

misiek, o, gdzie czytałeś, w Mens Health? ;)
Poczytaj sobie Taubesa, tam jest ładnie opisane, jak na przestrzeni lat ewoluowały poglądy, co tuczy, co jest dobre dla sportowca, a co dla zwykłego szaraczka, i jakie dosłownie pierdoły decydowały o tym, że odwracały się trendy i zaczynano lansować powszechnie zupełnie odwrotne do obowiązujących poglądy. Przy czym nie miało to nic wspólnego z nauką.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu jestem z tobą. Słowo trend jest tu jak najbardziej na miejscu.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:misiek, o, gdzie czytałeś, w Mens Health? ;)
Poczytaj sobie Taubesa, tam jest ładnie opisane, jak na przestrzeni lat ewoluowały poglądy, co tuczy, co jest dobre dla sportowca, a co dla zwykłego szaraczka, i jakie dosłownie pierdoły decydowały o tym, że odwracały się trendy i zaczynano lansować powszechnie zupełnie odwrotne do obowiązujących poglądy. Przy czym nie miało to nic wspólnego z nauką.
Otóż to, dlatego najlepiej popróbować i znaleźć odpowiednie proporcje dla samego siebie metodą prób i błędów :)
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dużo zależy od indywidualnych predyspozycji genetycznych. Metabolizm ma tu wielkie znaczenie.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:Dużo zależy od indywidualnych predyspozycji genetycznych. Metabolizm ma tu wielkie znaczenie.
Otóż to :)
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlatego już we wczesnych klasach szkoły podstawowej można określić które dziecko ma predyspozycje do biegania , które do sportów siłowych. Podobnie jest z wagą.
Ja zawsze byłem szczupły. Cała moja rodzina jest szczupła. W średniej szkole ważyłem zaledwie 59 kg mając 180cm. Mam bardzo cienki kościec. Wiedziałem , że muszę nabrać masy mięśniowej gdyż mimo robienia bardzo dobrych wyników w biegach średnich i przełajach często łapałem kontuzje stawów skokowych. Walczyłem z tym przez kilka lat stosując wysokokaloryczną dietę , jedząc odpowiednie zioła i chodząc na siłownie. Pomogło gdyż juz na studiach ważyłem około 83 kg co dawało mi moc a co najważniejsze zapomniałem co to kontuzje.
misiek.
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:misiek, o, gdzie czytałeś, w Mens Health? ;)
Konkretnie w wadze startowej, ten trend ma z 50 lat i dalej sporo biegaczy stosuje takie proporcje, ale to co dobre dla zawodowców nie koniecznie musi być dobre dla nas amatorów. Jak najbardziej jestem za tym żeby samemu znaleźć odpowiednie proporcje dla siebie.

Jak znajdę w pdf to poczytam ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ