Dzienny Jadłospis Biegacza

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Aldona pisze:
kisio pisze:Piechu a nie powinieneś na początek rozbujać swój metabolizm? Masz go raczej mocno spowolniony..
Jak można metabolizm rozbujać :niewiem:
Chetnie rady i uwagi bym poczytała, bo moja przemiana leży i kwiczy :ech:
Przyłączam się do pytania ;)
Mój eksperyment z LCHF nie trwał długo (w jakimś innym wątku o tym pisałem). Teraz obcinam w miarę możliwości i zdrowego rozsądku węglowodany. Staram się je jeść tylko rano w pierwszym posiłku.
Niestety problem z metabolizmem jest. Przede wszystkim muszę odwiedzić endokrynologa bo moja tarczyca a raczej to co z niej pozostało chyba znowu padła.
Niemniej jednak oprócz wizyty u lekarza przydałoby się jak to kisio napisał rozbujać metabolizm po tej zamule, którą sobie zafundowałem.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2013, 11:50 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
New Balance but biegowy
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Planuję usystematyzować dietę, bo mimo, że w 2012 roku osiągnąłem rewelacyjne efekty w zbijaniu wagi, wciąż jest trochę do zgubienia.
Myślę o jedzeniu takich grup pokarmów - co mam dodać, co ewentualnie wyeliminować?

śniadania / drugie śniadania: pieczywo razowe z masłem, serek wiejski, banan, jabłko, pomidory, musli na jogurcie naturalnym lub maślance - oczywiście nie na raz, tylko w różnych konfiguracjach
obiady: wołowina, kurczak, indyk; warzywa - kalafior, brokuły, szpinak, buraczki, ogórki, pomidory; bez ziemniaków, czasem ryż lub kasza gryczana
desery: gorzka czekolada, galaretki (że niby na kolana i stawy ogólnie)
kolacje: pieczywo razowe, jabłka, wędlina chuda

Wiem o konieczności takiego ustawienia pór jedzenia, żeby jeść 5 lub 6 lekkich posiłków co 2h :)
Nie ma nic o tym kiedy robisz treningi i co przed i po nich zamierzac jesc. Pieczywo jakiekolwiek na kolacje to raczej kiepski pomysl chyba ze jako uzupelnienie wegli po treningu. Galaretki sobie odpusc, napchasz sie tylko niepotrzebnymi weglami a zelatyna i tak nic ci na kolana nie pomoze.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

No tak, zapomniałem dodać - biegam głównie rano. 3 do 5 razy w tygodniu (w tym najczęściej raz na bieżni w połączeniu z siłownią), ok. 7 rano, a w weekend jak się uda. Wieczorem robię sobie zazwyczaj sesje gimnastyczne, ok. 30-45 minutowe.

A jak to jest z tą żelatyną w końcu? Mojej mamie nawet lekarz (wprawdzie eNeFZetowski, i w małej miejscowości) zalecał galaretę (ma od lat problemy z kolanami).
gieniastus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

mój doktor też mi zalecał żelatynę, dobrze wpływa na stawy a podczas biegania nadwyręża się kostki, kolana...
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Galaretka jako zabawienie dla stawów raczej na nie, ale jako deser jak najbardziej na tak. Na pewno nie zaszkodzi. Ja polecam. W wakacje jadłem praktycznie codziennie galaretkę z owocami :)
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: 6. nie piszesz nic o piciu a to bardzo ważne,.
no, mowa!

"Chopin gdyby jeszcze żył, toby pił"
pzdr
gl
pola102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzienny wydatek energetyczny

Wartość energetyczna jadłospisu powinna mniej więcej równać się wydatkowi energetycznemu. Należy odróżnić dni bez treningu od dni treningowych. Przy założeniu, iż zarówno w dni treningowe, jak i w dni bez treningu osoba poza pracą prowadzi mało aktywny tryb życia, dzienny wydatek energetyczny będzie wynosił:

* W dni bez treningu: 2500 kcal
* W dni z treningiem (8 km w tempie 5 min. 30 sek. + gimnastyka 15 min.) 3200 kcal (2500 kcal + 700 kcal na trening)

Widać więc wyraźnie, iż w dni bez treningu należy spożywać mniejszą ilość pożywienia, niż w dni z treningiem.

Posiłki w ciągu dnia

Proponowany schemat dnia:
7.00 Śniadanie (opcjonalnie 8.30 w pracy) 700 kcal
11.00 II Śniadanie 500 kcal
14.00 - 14.30 Lunch (opcjonalnie obiad) 900 kcal
17.00 - 18.00 TRENING
18.30 Posiłek po treningu 500 kcal
20.00 - 20.30 Kolacja 700 kcal
despedidas en granada - Pozdrawiam Mart1k4e
Awatar użytkownika
Aldona
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pola, z całym szacunkiem, bo patrze przez przymat tylko swojego organizmu, ale gdybym dzienie dostarczła sobie ponad 2 tys kalorii, to puchłabym w oczach.. trening to jedno, ale jeszcze trzeba wziąc pod uwagę, w jakim trybie sie pracuje - siedzącym, czy tez nie.
Yassith
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:15

Nieprzeczytany post

Te 2500 kcal to dla mezczyzny czy kobiety bo to raczej nie wszystko jedno ;)

Ogolnie strasznie duzo zarcia - biegam 80-100km tygodniowo i aby schudnac jem ok 1500 kcal dziennie.w przedziale 2000-2500 waga stoi. Mysle, ze moj organizm przystosowuje sie do mniejszych ilosci jedzenia albo deficyt jest zbyt maly aby zauwazyc roznice zwlaszcza jak w ciagu miesiaca cos nieplanowanego sie przegryzie.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Yassith pisze:Te 2500 kcal to dla mezczyzny czy kobiety bo to raczej nie wszystko jedno ;)

Ogolnie strasznie duzo zarcia - biegam 80-100km tygodniowo i aby schudnac jem ok 1500 kcal dziennie.w przedziale 2000-2500 waga stoi. Mysle, ze moj organizm przystosowuje sie do mniejszych ilosci jedzenia albo deficyt jest zbyt maly aby zauwazyc roznice zwlaszcza jak w ciagu miesiaca cos nieplanowanego sie przegryzie.
80km TYGODNIOWO i 1500 kcal dziennie ? To chyba nawet klodka na lodowce by mnie nie powstrzymala :bum:
Awatar użytkownika
Aldona
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

1500 kcal to maksymalna moja dawka energii, ale przy 22 km tygodniowo plus 2 razy fitness w tygodniu, wielkiego spadku wagi niestety nie ma..
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yassith pisze:Te 2500 kcal to dla mezczyzny czy kobiety bo to raczej nie wszystko jedno ;)

To albo bardzo mało masz do zrzucenia albo masz strasznie zwolniony metabolizm skoro 2000kcal i 80km tygodniowo nie jest wstanie zbić wagi. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że wiele zależy od organizmu.
Aldona pisze:1500 kcal to maksymalna moja dawka energii, ale przy 22 km tygodniowo plus 2 razy fitness w tygodniu, wielkiego spadku wagi niestety nie ma..
Dlatego mówi się, że w przypadku zbijania wagi liczy się konsekwencja i cierpliwość :) Im szybszy spadek tym większa szansa na jojo :)
xnicki12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja dorzuciłem jeszcze odżywki na spalanie tłuszczu. Jem dużo białka, owoce warzywa a efekty z czasem przychodzą. W ciągu tygodnia tracę około 1 kilogram.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

i pewnie wcinasz do tego mnóstwo celulozy pochodzenia drzewnego... to pewnie w tym tkwi tajemnica twojej diety :lalala:
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
Aldona
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
Aldona pisze:1500 kcal to maksymalna moja dawka energii, ale przy 22 km tygodniowo plus 2 razy fitness w tygodniu, wielkiego spadku wagi niestety nie ma..
Dlatego mówi się, że w przypadku zbijania wagi liczy się konsekwencja i cierpliwość :) Im szybszy spadek tym większa szansa na jojo :)
I tym mnie Mały bardzo na duchu podniosłeś :)
ODPOWIEDZ