Bieganie a siłownia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Mam pytanie jakie partie miesni trzeba ćwiczyć w bieganiu tzn np.długodystansowiec no to ma dobrą kondycję,nogi wyrobione ale czy musi robić biceps itd na siłowni?czy to się przydaje?Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja cwicze na siłowni 1-2 razy w tygodniu ze sztangą i robie przysiady, rwanie, zarzut, wypady na jedna noge, bicepsów nie robie - zwłaszcza ze biegacz długodystansowy nie potrzebuje byc jak Bolt - jak zobaczysz Kenijczyków to oni niewiele mięśni maja.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:ja cwicze na siłowni 1-2 razy w tygodniu ze sztangą i robie przysiady, rwanie, zarzut, wypady na jedna noge, bicepsów nie robie - zwłaszcza ze biegacz długodystansowy nie potrzebuje byc jak Bolt - jak zobaczysz Kenijczyków to oni niewiele mięśni maja.
Opisz troche dokladniej... N.p. Jakie ciezary.

Jakie jest najlepsze cwiczenie zeby ominac te przysiady ze sztanga. 100kg mi krengoslup poprostu nie chce i strajkuje potem caly tydzien.

Dzienki z gory.
Pozd.
Rolli
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jeżeli chodzi od pasa w dół to nogi mam wyrobione poprzez rower z tym nie ma problemu,jestem chudy(58kg) i brzuch też mam w miarę wyrobiony(cwiczę na siłce) tylko mi chodzi czy robić coś na te wyższe partie
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ralli

100kg to ja nie rusze z miejsca :P
Ja ważę 65kg.
Ja robię tak:
-Półprzysiady ze sztangą 3x 8-12 razy (50kg)
- zarzut 3x 8-12 razy (40kg)
- rwanie 3x 8-12 razy (30kg)

i miedzy cwiczeniami robie różne brzuszki.

ale dla osób które nie robiły takich ćwiczeń na sztandze radze po 10kg mniej przy każdym ćwiczeniu
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

co do wyższych parti mięśni to dla długodystansowca moim zdaniem wystarczy biegac i rece rzy tym pracują dobrze :)
Ale jeżeli chcesz to zalecam piłki lekarskie zalecam różne rzuty, "pompowanie" z piłką :)
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ok dziękuje
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:Ralli

100kg to ja nie rusze z miejsca :P
Ja ważę 65kg.
Ja robię tak:
-Półprzysiady ze sztangą 3x 8-12 razy (50kg)
- zarzut 3x 8-12 razy (40kg)
- rwanie 3x 8-12 razy (30kg)

i miedzy cwiczeniami robie różne brzuszki.

ale dla osób które nie robiły takich ćwiczeń na sztandze radze po 10kg mniej przy każdym ćwiczeniu
Dzienki... Ja waze tez 69kg. No po swietach 71 ale te 2kg musza do przyszlego tygodnia byc usuniete.

Ja widze, ze trenujesz wedlug starej szkoly na wytrzymalosc, co nie musi bac wcale takie zle. Ostatnio jest zalecane MaxSila z maksymalnie 1-3 powturzeniami. Takze Mo Farah und Rupp tak trenuja.
http://www.letsrun.com/forum/flat_read. ... z2EynRNzzK
Zobacz tu (post nr.17 punkt 1.)

Rolli
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

popraw link :)

wiem ze tak trenuja ja trenuje na zaleceniach trenera i ma ponad 60 lat wiec stara szkoła :)
Tez mam czasem treningi na zgona - 2 razy zwróciłem juz posiłek podczas biegania :P
ale to juz jest podczas przygotowania 2 miesiace przed wtedy jest wycisk.

a tak zalecam trening starej szkoły jak nie trenuje sie z trenerem lub nie chce sie byc mistrzem swiata

Mo Farah zeby byc najlepszy musi biegac mocno nie mówiac ze Rupp jest biały on musi wykonac jeszcze wiecej pracy :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:popraw link :)

wiem ze tak trenuja ja trenuje na zaleceniach trenera i ma ponad 60 lat wiec stara szkoła :)
Tez mam czasem treningi na zgona - 2 razy zwróciłem juz posiłek podczas biegania :P
ale to juz jest podczas przygotowania 2 miesiace przed wtedy jest wycisk.

a tak zalecam trening starej szkoły jak nie trenuje sie z trenerem lub nie chce sie byc mistrzem swiata

Mo Farah zeby byc najlepszy musi biegac mocno nie mówiac ze Rupp jest biały on musi wykonac jeszcze wiecej pracy :)
http://www.letsrun.com/forum/flat_read. ... z2EynRNzzK
Zobacz teraz. To jest odpis z Interview z Salazar. Ten link z postu nr. 1 jakos nie funkcjonuje.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Jest takie proste ćwiczenie na górne partie. Pompki się nazywa :). Nigdy nikomu nie zaszkodziły, klaty i bicepsów nie napompowały do niebotycznych rozmiarów a wielu biegaczy je stosuje z powodzeniem. W którymś z numerów "Biegania", chyba w artykule o sile biegowej, było napisane, że jak Mo Farah zaczął treningi z Salazarem to pierwsze co mu zaaplikował Alberto to ćwiczenia typu pompki, brzuszki i ogólnie siłownia. W tym Mo miał straszne braki a to podstawa wg Salazara. To samo z ćwiczeniami na grzbiet.
Polecam pompki bo to naprawdę niedoceniony środek treningowy a rozwija dużo mięśni. Nikt mi nie powie, że biegacz nie potrzebuje silnych rąk, klatki, grzbietu bo biega się nogami. Biega się całym ciałem.
manto
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Opisz troche dokladniej... N.p. Jakie ciezary.Rolli
Ciezary do sprawa indywidualna, nie powinienes sie na nikim wzorowac. Dobierz tak ,zeby wykonac 6-15 powtorzen.
Rolli pisze: Jakie jest najlepsze cwiczenie zeby ominac te przysiady ze sztanga. 100kg mi krengoslup poprostu nie chce i strajkuje potem caly tydzien.

Rolli
Jak Cie moze po przysiadach bolec kregoslup? Masz jakas wade kregoslupa moze? Po przysiadach maja Cie bolec nogi kolego, nogi nie kregoslup czy kolana, ale miesnie nog. Jesli jest inaczej to zle je wykonujez i pewnie uzywasz za duzego ciezaru. I pamietaj najlepsze cwiczenie, zeby ominac przysiady sa.. przysiady ze sztanga. Popros kogos niech obejrzy te twoje przysiady. A jak juz jestes na silowni to sa jeszcze inne cwiczenia jak wykroki ze sztanga lub chantelkami, martwe ciagi i jak ktos wczesniej wspomnial niedoceniane pompki czy podciaganie na drazku roznymi chwytami. Z powodzeniem mozesz rowniez powioslowac na maszynie na rozgrzewke i na zakonczenie treningu.
Nie wzoruj sie na kulturystach oni maja swoj swiat, a biegacze swoj. Mam tutaj na mysli cwiczenia izolowane.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kręgosłup boli od zle wykonywania cwiczen lub przy duzym obciazeniu - przy przysiadach raczej nie ale przy rwaniu i zarzutach tak dlatego zalecam zakładania pasa dla siłaczy :)
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:kręgosłup boli od zle wykonywania cwiczen lub przy duzym obciazeniu
dokladnie, chodze na silke w szkole i w domu tez mam samorobke ;D i tez jak robilem w szkole przysiady chlopaki mi powiedzieli ze za bardzo ide ze sztanga do przodu, ale ja tego nie czulem, dopiero brat mi zrobil zdjecie jak wygladam z profilu i wiem gdzie byl problem. Tez czasami mnie bolaly plecy, teraz do przysiadu staje po prostu z szerszym roztawem nog, plecy proste i nie boli :) a ciezar to 40-50 kg :)
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja biegam 800m, 1500m, 3000m i robię taki trening jak wypisałem wyżej
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ