Suplementacja przy dużej ilości treningów

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
morlinek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy. To mój pierwszy post mimo, że już od dłuższego czasu przeglądam forum. Zacznę od tego, że mam 20 lat, 170cm wzrostu i 63kg. Biegam od ponad roku. Moim celem jest przygotowanie się do egzaminów do PSP. Realizowałem plan treningowy przygotowujący na egzminy na 1000m i 50m z bieganie.pl. Obecnie zacząłem chodzić na siłownie w celu poprawy siły, wytrzymałości i uwidocznienia mięśni. Teraz do sedna. Na chwilę obecną co do suplementacji używałem: przed bieganiem 10g BCAA po 10g po + 50g carbo. Przed siłownia 10g BCAA + po 35g białka + 50g carbo? Oczywiście stosuję w miarę zbilansowana dietę, 0 alkoholu, mało słodyczy itd. 5 posiłków średnio co 3h.
Czy przy jest sens zastosowania np. jabłczanu kreatyny i beta-alaniny? Poprawi to moje wyniki na siłowni jak i wydolnościowe? Następnie na siłowni chce robić typową rzeźbę/wytrzymałościówkę oraz porządnie przygotować się do egzaminów biegowych?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że jakaś dobra dusza pomoże :)
plan.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trening taki standardowy widzę, chyba nawet wiem z jakiej książeczki :ble:
Uważaj tylko jak robisz martwy bo jak masz słabo rozwinięte mieśnie dolne grzbietu a przeholujesz z ciężarem to kontuzja murowana. Jak już robisz to rób w pasie i na koniec po wszystkich ćwiczeniach gdy juz masz rozgrzane mięśnie.
Kreatyna i B-A jest wskazana. Jedna wpływa na siłę , druga na wytrzymałość, tylko B-A trzeba dłużej brać bo w odróżnieniu od kretki rozkręca sie dopiero po min. 3 tygodniach a optimum osiąga po 2 miesiącach brania.
Jak będziesz robił test na 1000m to do tego zestawu dobij jeszcze proszek do pieczenia/sodę (to nie żart!) to sprawi , że cie nie postawi na ostatniej prostej.
Jak masz pytania to śmiało pisz do mnie na PW
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Osobiście jestem przeciwnikiem prochów a raczej nie jestem ich zwolennikiem. Nie napisałeś jak długo ćwiczysz. Jeśli poniżej 9 miesięcy to wg. mnie nie ma sensu brać niczego poza proteinami w małych ilościach z 30-50gr dziennie, jako uzupełnienie diety. Jeżeli powyżej to ewentualnie kreatyna ale to i tak nie zastąpi żywności. Wg. mnie zbilansuj diete, wyjdzie najzdrowiej. Prochy to przy widocznej stagnacji powinno się brać jak nie widac poprawy przy prawidłowej diecie ale to po 2-3 latach ćwiczeń.
morlinek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bieganie od lipca 2011. Z 2 miesięczną przerwą lipiec-sierpień 2012. Przez 6 miesięcy robiłem trening siłowy-łączony w domu. Drążek, poręcze, różne warianty pompek, przysiady, wyskoki idp. Od miesiąca robię w/w plan na siłowni. Siłowo też już kiedyś ćwiczyłem (1 rok) ale matura i egzaminy zabrały czas.
Co do trenowania 2/3 lata albo stagnacji i dopiero suplementacji uważam, że to dobry pomysł. Problem w tym, że do lipca muszę podciągnąć bieganie na 1000m i 50m. Bo z drążkiem i egzaminami teoretycznymi znacznie lepiej stoję. Więc rozważam każdy możliwy sposób poprawy moich wyników. W tym roku nie mogę sobie pozwolić na "odstrzał" z powodu 0,01s na 50m.
Minimum jakie muszę osiągnąć na 1000m (3:34) na 50m (7:65).
P.S nie jestem chudzielcem który zaraz ma się złamać mimo, że ważę 63kg;)
apaczo pisze:Jak będziesz robił test na 1000m to do tego zestawu dobij jeszcze proszek do pieczenia/sodę (to nie żart!) to sprawi , że cie nie postawi na ostatniej prostej.
Pierwszy raz o czymś takim słyszę. Mógłbyś coś więcej o tym napisać?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tu masz dyskusję na ten temat.
http://sportacademy.pl/smf/index.php?topic=87.0
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Normalna siłka powiedział bym dziadowsko przemyślana ale to moje zdanie, do standardowego treningu na pakera standardowy jadłospis - WC...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie jest duża ilość treningów ;) Porządna jajecznica na śniadanie i więcej Ci nie potrzeba ;)
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pewnie się nie znam ale w planie na siłownię jest ćwiczenie "wyciskanie hantli na skosie dodatnim"
co to jest skos dodatni?
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mszary pisze:pewnie się nie znam ale w planie na siłownię jest ćwiczenie "wyciskanie hantli na skosie dodatnim"
co to jest skos dodatni?
chodzi mu o to ,. że część wałki ma być złamana/ uniesiona
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mszary pisze:pewnie się nie znam ale w planie na siłownię jest ćwiczenie "wyciskanie hantli na skosie dodatnim"
co to jest skos dodatni?
Możliwe ,że mówi się tak na ławke skośną w góre (tzn głowa nad nogami) do wszelkiego rodzaju wyciskań hantli,sztang itp, są ławki skośne w dół (tzn. głowa poniżej poziomu nóg)np. do ćwiczenia mięśni brzucha) ale tylko teoretyzuje :) Może ktoś wie dokładnie ...
morlinek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

F@E pisze:Normalna siłka powiedział bym dziadowsko przemyślana ale to moje zdanie, do standardowego treningu na pakera standardowy jadłospis - WC...

pozdro
Zaproponujesz coś innego?
mszary pisze:pewnie się nie znam ale w planie na siłownię jest ćwiczenie "wyciskanie hantli na skosie dodatnim" co to jest skos dodatni?
Tak jak @apaczo napisał. Normalna ławeczka podniesiona o jakieś 35 stopni. Coś takiego tylko inna praca rąk.
Obrazek
Angażuje górną część mięśni klatki. Zamiennik wyciskania sztangi na skosie.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak robisz hantlami to jeszcze ładnie dobijesz obszar mostku, ze sztangą juz nie
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

morlinek pisze:
F@E pisze:Normalna siłka powiedział bym dziadowsko przemyślana ale to moje zdanie, do standardowego treningu na pakera standardowy jadłospis - WC...

pozdro
Zaproponujesz coś innego?
co chcesz osiągnąć?
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ