Sen a regeneracja
-
- Rozgrzewający Się
To temat mało poruszany, a mnie on nurtuje. Czy to dowiedzione, że wysiłek powoduje zwiększenie zapotrzebowania na sen? Empirycznie wydaje mi się to oczywiste. Dał mi do myślenia wywiad z Alberto Salazarem, w którym stwierdził, że jego podopieczni - Mo Farah i Galen Rupp śpią po 14 godzin na dobę.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Chyba wszyscy dużo trenujący zwracają uwagę na ilość snu, przy intensywnym treningu 8 godzin plus jakaś drzemka to absolutne minimum. W czasie snu organizm najlepiej się regeneruje, więc może nie zawsze jest tak że trening zwiększa potrzebę snu, ale przy intensywnym treningu warto zadbać o porządne wysypianie się. Forma rośnie właśnie w czasie regeneracji.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:45:57
Dokładnie ! Sen przy wysiłku fizycznym to podstawa. W przypadku małej ilości snu organizm dłużej się regeneruje i (gdzieś przeczytałem) jest podatny na kontuzje oraz różnego rodzaju infekcje. Na swoim przykładzie: Z niedzieli na poniedziałek spałem 3 godz. W pracy dopadł mnie kaszel, katar i kompletnie złe samopoczucie. I co zrobiłem ? Przed snem trochę miodu i po 13 godzinach snu byłem kompletnie zdrowy 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:42
Ja jak sobie pośpię 12-14 godzin pod rząd to później trochę mi się w głowie kręciPrzed snem trochę miodu i po 13 godzinach snu byłem kompletnie zdrowy

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
A ja śpię przeważnie właśnie około 8 godzin, ale podczas tych ośmiu godzin budzę się przeważnie ze 2 razy "za potrzebą" i tak się zastanawiam czy to nie wpływa negatywnie na jakość snu/wypoczynku. Macie jakieś zdanie na ten temat?
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Dwa razy wstajesz w nocy na siku?maly89 pisze:A ja śpię przeważnie właśnie około 8 godzin, ale podczas tych ośmiu godzin budzę się przeważnie ze 2 razy "za potrzebą" i tak się zastanawiam czy to nie wpływa negatywnie na jakość snu/wypoczynku. Macie jakieś zdanie na ten temat?

Długo tak masz? To nie jest normalne w twoim wieku
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
W sumie dosyć długo. Ale ja wiem czy to jest dziwne? Dziennie wypijam 0,5l kawy, 3l zielonej herbaty i około 1-2l wody. To niby co mam z tym robić? :Dapaczo pisze:Dwa razy wstajesz w nocy na siku?maly89 pisze:A ja śpię przeważnie właśnie około 8 godzin, ale podczas tych ośmiu godzin budzę się przeważnie ze 2 razy "za potrzebą" i tak się zastanawiam czy to nie wpływa negatywnie na jakość snu/wypoczynku. Macie jakieś zdanie na ten temat?![]()
Długo tak masz? To nie jest normalne w twoim wieku
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zredukuj na tydzień kawę i zieloną herbatę i zobaczymy czy objawy ustąpią. Jeżeli nie to marsz do urologa.piotr_j pisze:No chyba, że to wszystko wypija przed samym pójściem do łóżka
kreatynę bierzesz?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie biorę. Biorę tylko Bodymax Plus i żelazo.
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Nawet w młodości gdy mi się zdarzyło wieczorkiem walnąć 10 browarków to w nocy maksymalnie raz wstawałem. Zielona herbata jest bardzo moczopędna - 3 litry dziennie tego specyfiku to sporo, do tego ma działanie wychładzające. Chłopie - ale ty masz spust, tyle płynów dziennie to ja nawet w dzień biegu maratońskiego chyba nie przyswajam. Jakbym dwa razy w nocy wstawał na siku to miałbym spore obawy w kwestii prostaty - ale to już kwestia wieku, normalne to nie jest. Ogranicz spożycie płynów a zwłaszcza zielonej popołudniami i wieczorem - chyba tyle wody nie musisz przez siebie przepuszczać, pewnie pięknie to wypłukuje różne rzeczy
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
za młody na prostate, to fakt, niech ograniczy na tydzień zieloną i kawę to zobaczymy. Ja wody wypijam dziennie około 4L a i tak po nocy nie chodzę sikumihumor pisze:Nawet w młodości gdy mi się zdarzyło wieczorkiem walnąć 10 browarków to w nocy maksymalnie raz wstawałem. Zielona herbata jest bardzo moczopędna - 3 litry dziennie tego specyfiku to sporo, do tego ma działanie wychładzające. Chłopie - ale ty masz spust, tyle płynów dziennie to ja nawet w dzień biegu maratońskiego chyba nie przyswajam. Jakbym dwa razy w nocy wstawał na siku to miałbym spore obawy w kwestii prostaty - ale to już kwestia wieku, normalne to nie jest. Ogranicz spożycie płynów a zwłaszcza zielonej popołudniami i wieczorem - chyba tyle wody nie musisz przez siebie przepuszczać, pewnie pięknie to wypłukuje różne rzeczy
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 19:31 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Kreatyna wpływa na ilość moczu ? Pytam bo koło lutego chce ją włączyć do diety siłowej.apaczo pisze:Zredukuj na tydzień kawę i zieloną herbatę i zobaczymy czy objawy ustąpią. Jeżeli nie to marsz do urologa.piotr_j pisze:No chyba, że to wszystko wypija przed samym pójściem do łóżka
kreatynę bierzesz?