HRmax

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
MacMac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55,23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Biegajac od pół roku, po pierwszym 10k, dochodzę do wniosku ze zwykła kalkulacja 220 - wiek chyba się u mnie nie sprawdza. Skoro praktycznie całe 10k (biegni W) zrobiłem na 1-1,1 HR Max.
Ze względu jednak na jakiś zwężenia w aorcie czy gdzieś tam, które kiedyś wykryto, nieco boję sie samodzielnego poszukiwania.

Myśle o próbie wysiłkowej. Jakie badania sugerujecie aby przebadac się kompleksowo w tym zakresie i przy okazji ustalić HRmax? Gdzieś konkretnie w W-wie?
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zakładam, ze lekarz Ci pozwolił na tego typu wysiłek? Są przypadki ludzi z wysokim tętnem, ja bym się na Twoim miejscu wybrał na próbę wysilkową do COMS na Wawelskiej lub Instytutu Sportu na Mlocinach (jeśli oni robią to komercyjnie, zadzwoń tam). Ze znanych mi typowo komercyjnych polecalbym tylko laboratorium z Wisły.
Ale wybralbym COMS w połączeniu z wizytą u kardiologa, dowiesz się kiedy przyjmuje Pan Hubert Krysztofiak.
MacMac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55,23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki. Nawet myślałem o CMOS, jutro tam zadzwonię.
Przy okazji porzytalem trochę Waszych wpisów i widzę że HRMax to nie wszystko :hejhej:

Muszę sie jeszcze doedukowac aby taki amatorski program sobie ułożyć. Polecasz jakąś lekturę, Waszą stronę czy lepiej z kimś pogadać?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wszystko razem, zacznij od strony.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ