Nike LunarGlide +4 vs Adidas SuperNova Glide 4

SonnyCrockett
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja mam taki problem
Mam 3 pary butów

Asics Gel Kayano 17 - Przebiegłem w nim ok 1.100 km - Od jakiegoś czasu boli mnie w nich lewa stopa po kilku kilometrach biegania. To dziwne bo wcześniej było ok

Saucony Progrid Omni ok 300 km - buty od początku mi nie leżą. Duży ból w lewej stopie (palec u nogi i promieniuje wyżej)

Nike Structure Triax+ 13 - 1.600 km. - najlepsze moje buty. Przebiegłem w nich pólmaraton i maraton, wiele treningów szybkich i wolnych

Teraz mam dylemat. Chce kupić kolejne buty, bo tak naprawde mam tylko 1 parę w których nic mnie nie boli. Czy brać kolejne Nike Structure Triax czy próbować np. tych nowych Lunarglide?
Jestem umiarkowanym pronatorem. Czy te Lunarglidy są dla pronatórów dobre czy to tylko takie marketingowe gadanie a buty są raczej dla neutralnych?
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wszystkie buty, które wymieniłeś to buty cięzkie, mocno amortyzowane i z dużą iloscią systemów - przy kontroli pronacji często bywa tak, że jeden but leży a drugi nie chce :)
Lunarglide to but z podobnej kategorii jak Twoje dotychczasowe- z tym, że kontrola pronacji ma się odbywać nie za pomoca plastikowych usztywnień tylko dzięki odpowiednim właściwościom zastosowanej pianki. wg mnie jest duża szansa, że te buty będa dla ciebie wygodne. jeżeli boli cie paluch i stopa od wewnętrznej strony, może to oznaczać, że elementy kontrolujące pronację wywierają mocny nacisk na stopę. w Lunarach powinien być on stosunkowo nieduży.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
SonnyCrockett
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź

wygląda to tak, że nie boli mnie paluch tylko ten palec obok. Czuję ucisk i drętwienie.
Być może jest jak piszesz.
Czyli Twoim zdaniem powinienem spórbować lżejszych butów takich jak np. te Lunarglidy?
Zastanawiam sie tylko jak one będą się zachowywać przy szybszych akcentach.
Mogą być dobre na długie wybiegania w tempie easy ale przy szybszych mogą być zbyt kapciowate i pojawiać się może uczucie zapadania się w bucie.
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

SonnyCrockett, chyba nie zaszkodzi Ci spróbować. Ja niedawno przesiadłem się na Lunarglide +3. Nie ośmielę się ocenić, czy kosmiczna pianka już się dopasowała czy nie, ale zrobiłem 90km (najdłuższy bieg 16km) po asfalcie i moje koślawe Achillesy nie protestują, chociaż mam wyraźną pronację. Kapciowatości i uczucia zapadania nie doświadczyłem.
SonnyCrockett
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Platini76 niby nie zaszkodzi spróbować ale fakt jest taki, że kupiłem Saucony za 350 pln i praktycznie w tych butach nie powinienem w ogóle biegać
Teraz zastanawiam się czy wydać prawie 500 pln na te Nike bo jak się ukarze że znowu będzi coś nie tak to będzie mi niewesoło

Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze moje buty kosztowały 200 pln (tyle zapłaciłem za te Nike w Intersporcie na wyprzedaży) Za Asicsy Gel Kayano dałem 6 stów i uważam że przepłaciłem, ale to były moje pierwsze buty i nawet rozmiar źle dobrałem :)

Tak więc wszystko rozbija się o flote
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety, nie sprawdzisz dopasowania butów inaczej niż empirycznie, czyli po kilku treningach. Było już o tym, skąd się biorą ceny butów. Wybrałem model +3 zamiast +4, bo nie widzę między nimi rewolucyjnej różnicy, za to zapłaciłem 299zł zamiast 429zł.
gr2egor2
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Niedawno kupiłem lunarglidy+4 i też powiem że to najlepsze buty jakie miałem (początkowy biegacz...to moja dopiero trzecia para do biegania). Biegajac w reebokach (nie pamiętam ich nazwy) bolały mnie kolana a w nikach jak ręką odjął. Biegam ze srodstopia.
SonnyCrockett
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przymierzałem te Lunarglidy 4.
Bardzo wygodne.
Przebiegłem się po sklepie i powiedziano mi, że kostka jednak leci mi do środka :(

czyli chyba nie kupować
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Eee, nie przejmowałbym się tym. Muszą lecieć, jak nie lecą to Ci to potem wejdzie w kolana.
Teraz generalnie starcie dwóch światów :) - tych, które chcą korygować (blokować) pronację i tych które nie chcą.
darek009
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56

Nieprzeczytany post

Jeśli potrzebny but na dłuższy dystans z dobrą amortyzacją,to na pweno można polecić lunary. Na bicie życiówki
jednak się nie nadaja
Awatar użytkownika
miszza
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 02:40:14
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jestem posiadaczem Lunarow od 3 tygodni - po ponad 200 km mogę śmiało polecić Ci te buty.wygodne,dopasowane jeśli chodzi o miękkość i wagę są ok dla długodystansowców na długie wybiegania. nawet juz udało mi się je przetestować w terenie leśnym- wiadomo ze nie jest to but do trialu ale ogolnie wrażenia pozytywne.co do pięty trzyma się mocno tak jak być powinno.polecam
Grzesiekbu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj kupiłem te buty...lunarglide 4.powiedzcie czy 299 za 4 to dobra cena? Zakup w arkadii. Mówili że od dzisiaj nowa promocja na większość biegowych.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Dobra
kristo79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.57
Życiówka w maratonie: 3.05.27

Nieprzeczytany post

Mam podobny dylemat ,więc pozwolę sobie napisać tutaj ,żeby nie zakładać nowego tematu.
Potrzebuję buta na biegi 20km i dłuższe po twardej asfaltowo-brukowej nawierzchni.

W grę wchodzą :
Puma Fass 500
Nike Pegasus 27
Adidas SuperNova Glide 4
Nike LunarGlide 3/4 ? lepiej się czułem w Pegasus 27 pod względem amortyzacji.
Asics Cumulus 13 - super leżą,ale czy nie za dużo amortyzacji przez co mało dynamiczne ?
Asics Pulse 3 - też leżą b.dobrze ,warto dopłacić do Cumulusa ?

Stopa prawa neutralna -lewa chyba lekko supinująca.
Waga 72kg wzrost 177cm.

Co polecicie ?
Z mojej strony bardziej się nastawiam na Asicsy jak to wygląda w praktyce ?
Chciałbym buta wygodnego , dynamicznego ( w miarę możliwości,przy bezpiecznej amortyzacji ) biegając ze środstopia na długie wybiegania w 5.00- 5.30 min./km

Da coś radę sensownego wybrać ?
Czasem biegam po górkach..

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
animak_88
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak 46:24

Nieprzeczytany post

darek009 pisze:Jeśli potrzebny but na dłuższy dystans z dobrą amortyzacją,to na pweno można polecić lunary. Na bicie życiówki
jednak się nie nadaja

275 g - wcale nie sa takie ciezkie. A na super lekkie startowki nie kazdy sobie moze pozwolic zeby kupowac oddzielny but na biegi uliczne
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ