Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

vder
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mi garmin wymienił fr60 na fr70 właśnie ze względu na pasek.
New Balance but biegowy
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

vder pisze:mi garmin wymienił fr60 na fr70 właśnie ze względu na pasek.
W tym szaleństwie jest metoda. :hejhej: Może wziąć FR60 HR/FP i liczyć, że pasek będzie wadliwy i otrzymać 70? :hej:
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weź polara i licz, że ich fp będzie idealny - zresztą co to znaczy idealny?
a zresztą, gdzie jest powiedziane, że fp garmina jest taki?
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

matkon pisze: znaleźć coś w teorii idealnego to już ciężko.
Przeczytaj raz jeszcze to zdanie a potem może zmienisz ton wypowiedzi?

Pękające paski to wg mnie ogromny problem, zwłaszcza, że po okresie gwarancji nic z tym nie można zrobić. Na zagranicznych forach ten problem jest również opisywany. Tylko dlatego jeszcze nie zamówiłem FR60 z całym zestawem, bo 70 z osobno zakupionym fp wyjdzie grubo ponad 700zł. No i nie ma zestawów FR60 z 3 letnią gwarancją już.

Wiem, że za mnie nikt wyboru nie dokona i tego jestem świadomy.
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W moim pasek jest zupełnie zdrowy - pierwszy zegarek miałem rok nic się nie działo, drugi ma już ponad dwa lata i też nic się nie dzieje. Używam do biegania, pływam z nim w basenie, noszę na co dzień.

Jeszcze raz kupiłbym FR 60?
Jeżeli do funkcjonalności którą ma FR60 dołożyliby GPS to zdecydowanie tak. Jak Garmin coś takiego wypuści to mają klienta.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może to głupie pytanie, ale wie ktoś, z jakiej max odległości FR60 widzi footpoda?..Wczoraj przed grą na sali zastanawiałem się, czy udałoby mi się pomierzyć dystans, jaki przebiegam grając w kosza, a przy tym nie mogę mieć zegarka na ręce..
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

matkon pisze:
matkon pisze: znaleźć coś w teorii idealnego to już ciężko.
Przeczytaj raz jeszcze to zdanie a potem może zmienisz ton wypowiedzi?

Pękające paski to wg mnie ogromny problem, zwłaszcza, że po okresie gwarancji nic z tym nie można zrobić. Na zagranicznych forach ten problem jest również opisywany. Tylko dlatego jeszcze nie zamówiłem FR60 z całym zestawem, bo 70 z osobno zakupionym fp wyjdzie grubo ponad 700zł. No i nie ma zestawów FR60 z 3 letnią gwarancją już.

Wiem, że za mnie nikt wyboru nie dokona i tego jestem świadomy.
Ton wypowiedzi na jaki mam zmienić?

Pękające paski, ile osób ze wszystkich wypowiadających się w tym temacie posiadaczy, pisało, że miało pęknięty pasek? Oczywiście, to jest problem, tyle że rozwiązywalny nawet po okresie gwarancji, wystarczy zetknąć się z procesem reklamacyjnym w Garminie, a będzie wiadomo o co chodzi.
Nie wiem jak w innych krajach, ale w Polsce przynajmniej w przypadku pulsometrów, nie ma czegoś takiego jak wymiana części czy serwis. Od razu wymiana na nowy ( nawet po okresie gwarancji za cenę zdecydowanie niższą od rynkowej ).
Tak samo w przypadku twardych pasków HR, wymienianych bez problemu na premium.

Najłatwiej demonizować i powielać opinie, nie mając własnego doświadczenia w danej kwestii.
Swojego używam dwa lata i na pasku nie ma śladu jakiegokolwiek pęknięcia, załamania etc., a zegarek służył mi równiez podczas dużych mrozów.
P@weł pisze:Może to głupie pytanie, ale wie ktoś, z jakiej max odległości FR60 widzi footpoda?..Wczoraj przed grą na sali zastanawiałem się, czy udałoby mi się pomierzyć dystans, jaki przebiegam grając w kosza, a przy tym nie mogę mieć zegarka na ręce..
Sprawdzałem z czystej ciekawości i u mnie było to ok 2,5m w przypadku nowego zestawu z oryginalnymi bateriami. Teraz nie mam pojęcia
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

herson jestem typem człowieka, który przed zakupem długo rozważa wszystkie za i przeciw. Dlatego zwróciłem się z prośbą o pomoc. Po tym jak wspomniałem/zapytałem o RS300 otrzymałem Twoją odpowiedź, którą zinterpretowałem tak a nie inaczej. Taki urok elektronicznych wymian myśli.

Dziękuję bardzo za kolejną wypowiedź. Nie miałem nigdy nic z Garmina więc nie znam ich procedur pogwarancyjnych. Ostatecznie jednak przekonałeś mnie i zaraz zamawiam czarną 60. Oby służyła jak najdłużej i najlepiej. :oczko:
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chciałbym, żebyś opierał swój wybór tylko na mojej wypowiedzi.
Osobiście interesowałem się wspomnianym Polarem, ale wielkość FP w porównaniu do garminowego, skutecznie mnie zniechęciła.
Do GPSa jakoś nie mam zaufania, poza tym 90% tego co biegam to las, a nie do końca chciałem testować na sobie jego działanie albo nie działanie, w mniejszych lub większych gęstwinach.
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bez obaw. Tylko jeśli idzie o FR60 to przeczytałem cały wątek tutaj (jest trochę tego), recenzje w sieci (m.in. dcrainmaker). Tak jak wspomniałem - wystraszył mnie trochę ten pasek, ale w każdym zegarku może coś się zepsuć.

O Polarze myślałem, ale nie ma nigdzie info jak ten ich "byczy" fp działa. Poza tym to zrzucanie danych nie wygląda przynajmniej z opisów na user friendly. Dlatego odpuściłem. Myślałem jeszcze o sprowadzeniu czegoś z GPS (wcześniej biegałem z GPS Kalenji) ze Stanów. Jednak ani Garmin International ani sprzedawca z ebay nie potrafili dokładnie wytłumaczyć jak to będzie z gwarancją 305 refurbished. Tzn. każdy przedstawiał inną wersję więc nie chciałem ryzykować.

Tutaj powinno być wszystko ok. Jeśli faktycznie fp jest tak precyzyjny to nie będę płakał po gps i nie będę martwił się, że padnie mi bateria w zegarku, bo zapomniałem go doładować.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hihi. a będziesz biegał w jednej parze butów po równym terenie? jeśli tak to footpod będzie ok, skoro nie żal ci ścieżki GDS narysowanej na mapie... ;P

a pasek kruszeje i się łamie, w mojej 205 oczka są dawno pęknięte, na szczęście dalej trzyma.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
boodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gdzieś wyczytałem (chyba u dc rainmaker), że właśnie w terenie nie płaskim footpod jest precyzyjniejszy niż GPS - o ile skalibrowany oczywiście.
A co do zmian butów to jest w zegarku ręczna kalibracja - do jednych butów ustawiam 98,5 do drugich 98,7 i tak sobie pomykam :hej:
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy biegu pod górkę czy w dół zmieniamy krok i błąd footpoda się zwiększa. U siebie widzę to bardzo wyraźnie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla przykładu, robiłem wczoraj test dokładnosci mojego GPSu. nad Maltą w Poznaniu są oznaczenia dystansu co 250m, przy zachmurzonym niebie GPS na odcinku 2,5km nie rozjechał się nawet o 10m. test uważam za zdany :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

A ja jak ostatnio biegłem to przed przejściem podziemnym złapała mnie ulewa, więc porobiłem sobie bieg w tunelu nie martwiąc się o kontrole footpodowej odległości - skoro kolejny temat dotyczy gps vs footpod...
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
ODPOWIEDZ