Ciekawostka o IZOTONIKACH ???
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
- Życiówka w maratonie: brak
Ja tam rozumiem dobrze, jak ktos umie liczyc to sobie policzy. Izotonik powinien miec okolo 5g wegli na 100ml, 100% soki zawieraja najczesciej okolo 10g/100ml tak wiec rozrobienie soku pol na pol z woda daje plyn izotoniczny. Do tego wysokozmineralizowana woda mineralna i mamy reszte skladnikow niezbednych dla organizmu + witaminy z soku. Nawet jesli proporcje nie beda calkowicie idealne (zreszta nigdy nie beda bo kazdy organizm jest jednak inny) to i tak taki plyn bardzo dobrze nawodni organizm i bedzie znacznie smaczniejszy od jakiegokolwiek izotonika.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dupczenie, płyn w odpowiedniej ilości podany też szybko się wchłania bo organizm go przyswaja szybciej...Dietetyk pisze:Chyba się nie rozumiemy.
Wiadomo, że są widełki osmolarności.
Ale izotonik ma być izotonikiem dlatego, żeby nie zalegał w żołądku tylko niemalże od razu nawadniał organizm. A żeby miał takie właściwości to stężenie i cukru, i soli musi być odpowiednie (w pewnych granicach tolerancji). Można sobie dać i cukru, i soli na oko tylko trochę się to mija z celem.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
@fantom dzięki za podanie dokładnego przepisu, co na to Dietetyk, czy proporcje się zgadzają?
F@T dziwi mnie trochę takie lekceważące podejście do izotoników.
Zwykle większość biegaczy dosyć precyzyjnie wyznacza sobie tempo na kilometr, np 5:05 a 5:15 to duża różnica?
Czyżby w przypadku napoju(diety) taka precyzja nie miała już znaczenia?
F@T dziwi mnie trochę takie lekceważące podejście do izotoników.
Zwykle większość biegaczy dosyć precyzyjnie wyznacza sobie tempo na kilometr, np 5:05 a 5:15 to duża różnica?
Czyżby w przypadku napoju(diety) taka precyzja nie miała już znaczenia?

- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Noo.. pewnie, bo jak sypniesz szczyptę cukru za dużo to Ci tempo spadnie do 5:30.... luuuuudzieeeee...
Że Jurek 'Powerade' Skarżyński wypisuje farmazony o izo to rozumiem, bo mu za to płacą, każdy zarabia jak uważa za stosowne. Ale jak czytam, że ktoś się zastanawia jaki wpływ ma stężenie bullshitu w wodzie na tempo biegu to mi słabo...
Marketingowy bullshit i hodowanie cukrzycy, nic więcej
Że Jurek 'Powerade' Skarżyński wypisuje farmazony o izo to rozumiem, bo mu za to płacą, każdy zarabia jak uważa za stosowne. Ale jak czytam, że ktoś się zastanawia jaki wpływ ma stężenie bullshitu w wodzie na tempo biegu to mi słabo...

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zupełnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.kisio pisze:Noo.. pewnie, bo jak sypniesz szczyptę cukru za dużo to Ci tempo spadnie do 5:30.... luuuuudzieeeee...
Nigdzie nie napisałem, że picie takiego czy innego napoju ma wpływ na tempo biegu typu 10sek.
Napisałem że trenujący biegacz mierzy super dokładnie swoje tempa i dozuje treningi z dokładnością do 5sek.
Jednak w przypadku jedzenia/picia(diety) okazuje się, że dokładność nie jest już potrzebna, nie ważne ile soli w napoju, ile węgli. Wystarczy zjeść 2 kilo bananów na maratonie biegnąc na życiówkę.
ad. Jurek: on pisze też farmazony, żeby biec w takim czy innym tempie(tak zarabia na życie, czyli nie słuchać/nie czytać?)
Mniej napinki proponuję.

- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Widzisz, dla mnie napinka to jest właśnie paniczna obawa przed wyjściem na trening bez superprecyzyjnie napełnionego marketingowym bullshitem izotonika 
Ja latam bez napinki na wodzie

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja latam bez napinki na picie i bez napinki na tempo, jestem konsekwentny.kisio pisze:Widzisz, dla mnie napinka to jest właśnie paniczna obawa przed wyjściem na trening bez superprecyzyjnie napełnionego marketingowym bullshitem izotonika

- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Ale ta napinka to się też wiąże z super wypasionym,samo biegającym i liczącym tysiące pierdół sprzętem.kisio pisze:Widzisz, dla mnie napinka to jest właśnie paniczna obawa przed wyjściem na trening bez superprecyzyjnie napełnionego marketingowym bullshitem izotonika
- robson1969pl
- Rozgrzewający Się
Ja tam nie odczuwam zbytniej różnicy przy izotonikach, wolę tańszą wodę 

Schudnij szybko i skutecznie. Tabletki na odchudzanie będą dla Ciebie najlepszym preparatem. Zastosuj dietę i zwalcz cellulit ze swoich nóg. Pamiętaj również abyś zadbała o zęby, gdyż są Twoją wizytówką. Odpowiednie wybielanie zębów będzie najlepszą metodą.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
można kupić niegazowaną przecież.infomsp pisze:Też o tym myślałem tylko na tych pojemnikach do plecaków napisane jest żeby nie lać gazowanych napojów. Chyba żeby to dzień wcześniej odgazować.fantom pisze:Wez sobie muszynianke albo jakas dobrze zmineralizowana wode mineralna i nie dodawaj zadnej tabletki ani soli.Achilles1989 pisze:Ja mam pytanie co do "izotoniku"własnej roboty. Parę miesięcy piję już miksturkę która składa się z : 0.7 wody duża łyżka miodu, tabletka musująca magnezu, szczypta soli, i cytryna. Czy ktoś ma więcej informacji na temat czegoś takiego. "mikstura" w smaku jest bardzo dobra, ale jak do końca działa tego nie wiem
generalnie izotoniki to wyciąganie forsy - lepsza zwykła woda mineralna.
Go Hard Or Go Home
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Woda to jeszcze większe wyciąganie forsy i wciskanie bzdur niż izotoniki - ja pijam kranówkę i biegam bez żadnej spinki.
Można w sumie pić deszczówkę jak ktoś nałapie bo marketing wodociągów miejskich o rzekomym doskonałym składzie kranówy to może też być wciskanie kitu, ale ja jestem za wygodny i zostanę przy kranówie, od dziecka ją piłem i świetnie zawsze nawadniała.
Można w sumie pić deszczówkę jak ktoś nałapie bo marketing wodociągów miejskich o rzekomym doskonałym składzie kranówy to może też być wciskanie kitu, ale ja jestem za wygodny i zostanę przy kranówie, od dziecka ją piłem i świetnie zawsze nawadniała.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
ale ja pijam mineralkę z LIDLA - to tak jak kranówa, tylko wzbogacona o bąbelki. i za te bąbelki właśnie płacę extra. wiesz, taka wartość dodana dla mnie to jest.mihumor pisze:Woda to jeszcze większe wyciąganie forsy i wciskanie bzdur niż izotoniki - ja pijam kranówkę i biegam bez żadnej spinki.
Go Hard Or Go Home
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Lubię gazowaną ale nie chce mi się jeździć do Lidla, z lenistwa zostanę przy kranówce, zimna z lodóweczki jest super.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
ja patrzę przez okno na Lidla. mam farta. mają też jakieś lidlowskie izotoniki, ale nawet w ich kierunku nie spoglądam, bo oczy bolą.mihumor pisze:Lubię gazowaną ale nie chce mi się jeździć do Lidla, z lenistwa zostanę przy kranówce, zimna z lodóweczki jest super.
Go Hard Or Go Home