HMB a bieganie
- grodek
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Moja waga 88kg. przy wzroście 183cm. Prowadzę bardzo aktywny tryb życia. Startuje od 6.00 a kończę o 21.00. Zażywam HMB 1250mg 1 tabletka x4 na dzień. Biegam co drugi dzień po 30min. w godzinach wieczornych (20 -21). W pozostałe dni wykonuje ćwiczenia aerobowe i typowo kulturystyczne. I moje pytanie , czy HMB jest dobrym suplementem do biegania? Może przejść na BCAA?

-
- Wyga
Ja stosowałem już HMB i BCAA i wiem, że na mnie lepiej działało BCAA, bo ogólnie HMB wpływa bardziej na redukcję tkanki tłuszczowej, a słabo na regeneracje i wytrzymałość. Przy czym ja waże ok.74 kg przy wzroście 180, także u mnie może hmb miec mniejszy efekt.
BCAA czyli aminokwasy, wpływają na ogólną wydolność organizmu a także wspomagaja odbudowę białek mięsniowych.
Słowem: lepsza regeneracja i wytrzymałość mięśni u BCAA, HMB polecam przy szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej lub jako zwykłe uzupełnienie diety( hmb nie jest za drogie więc można sobie pozwolić na suplementację tym produktem bez większych kosztów).
BCAA czyli aminokwasy, wpływają na ogólną wydolność organizmu a także wspomagaja odbudowę białek mięsniowych.
Słowem: lepsza regeneracja i wytrzymałość mięśni u BCAA, HMB polecam przy szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej lub jako zwykłe uzupełnienie diety( hmb nie jest za drogie więc można sobie pozwolić na suplementację tym produktem bez większych kosztów).
-
- Zaprawiony W Bojach
A co chcesz osiągnąć bo HMB - to placebo, a BCAA ma pozytywny wpływ ale wydłużając trening o 5 min więcej osiągniesz.grodek pisze:Witam. Moja waga 88kg. przy wzroście 183cm. Prowadzę bardzo aktywny tryb życia. Startuje od 6.00 a kończę o 21.00. Zażywam HMB 1250mg 1 tabletka x4 na dzień. Biegam co drugi dzień po 30min. w godzinach wieczornych (20 -21). W pozostałe dni wykonuje ćwiczenia aerobowe i typowo kulturystyczne. I moje pytanie , czy HMB jest dobrym suplementem do biegania? Może przejść na BCAA?
-
- Dyskutant
HMB jest bardzo drogie, a w dodatku mało efektywne, słyszałem opinie od czołowego polskiego maratończyka, że na niego dobrze działa. Ja stosowałem 3mc suplementując sie zalecaną dawka i sporo przy tym trenowałem, efekty nie były nawet odrobine lepsze od tych które osiągnąłbym w takim czasie bez HMB. BCAA jest ok co potwierdzaja badania, mi pomagają w regeneracji, ale cudów też nie należy oczekiwać:)
-
- Wyga
40 zł na miesiąc to jest drogo za maksymalną suplementację HMB??, porównując do zwykłego vitargo, które daje tylko puste kalorie to róznica w cenie jest spora, bo za vitargo płaci sie około 140 zł za miesiąc
Dobre BCAA kosztuje 37 zł i ma jakieś 180 kaps.
-
- Dyskutant
Jako były startujący w zawodach kulturysta powiem Wam, że na HMB szkoda kasy. najlepsze firmy nie mają tego produktu w swojej ofercie. HMB po prostu nie działa.
-
- Wyga
Puste kalorie to ma alkohol, a Vitargo ma jak najbardziej pełnemiloszekprz pisze:40 zł na miesiąc to jest drogo za maksymalną suplementację HMB??, porównując do zwykłego vitargo, które daje tylko puste kalorie to róznica w cenie jest spora, bo za vitargo płaci sie około 140 zł za miesiąc

Też słyszałem, że HMB to ściema i nic nie daje. BCAA przed i po treningu chroni mięśnie przed katabolizmem (rozkładem), bo jak się nabiegamy, to organizm najpierw pozyskuje łatwą energię z białek mięśniowych. Dlatego po treningu BCAA i Vitargo

NO Pain ---> MORE Gain
- mszary
- Zaprawiony W Bojach
Swego czasu to - mogę śmiało powiedziec - że majątek wydałem na HMB i zażynałem się ćwiczeniami żeby coś po tym HMB zauważyć - nic nie dawało, nic nadzwyczajnego nie zauważyłem, ale mimo wszystko naiwnie co jakis czas kupowałem HMB - teraz już nie wydaję na to g...o kasy. Na redukcje tkanki tłuszczowej najlepiej CLA i zielona herbata a BCAA na regenerację po prostu.
- grodek
- Rozgrzewający Się
Mi HMB przynosi oczekiwany efekt , przynajmniej kulturystycznie. Z tego co piszecie to nijak się ma to do biegania. Czyli na kondychę BCAA? Bo jak narazie to pluje płucami
Czy macie może jakiś inny skuteczniejszy suplement?

-
- Zaprawiony W Bojach
grodek a jaki to efekt kulturystyczny przynosi - tak z ciekawości czytam bo różne firmy różne efekty podają że hmb daje?
A co do stosowania masz wiele różnych możliwości np:
- wierzysz że pomaga - to i w bieganiu będzie ten sam efekt więc do biegania też stosujesz.
- testujesz inne produkty (np prosisz kogoś żeby w ampułkę losowo wkładał rozkruszone hmb albo l-karnitynę, cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, zmieloną kredę - jeśli każdy z produktów działa tak samo wybierasz najtańszy.
A co do stosowania masz wiele różnych możliwości np:
- wierzysz że pomaga - to i w bieganiu będzie ten sam efekt więc do biegania też stosujesz.
- testujesz inne produkty (np prosisz kogoś żeby w ampułkę losowo wkładał rozkruszone hmb albo l-karnitynę, cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, zmieloną kredę - jeśli każdy z produktów działa tak samo wybierasz najtańszy.
-
- Wyga
A gdzie masz napisane ze BCAA jest na kondycję? BCAA to aminokwasy rozgalezione i działają antykatabolicznie dla twoich mięśni. Należy je stosować przed i po treningu. Ja czasami mieszam je z carbo i popijam podczas biegu. Ogólnie mówiąc jest to bardzo ważny element suplementacji, ale niech się nikt nie spodziewa ze jest to lek na zmęczenie czy masę miesniowa.grodek pisze:Mi HMB przynosi oczekiwany efekt , przynajmniej kulturystycznie. Z tego co piszecie to nijak się ma to do biegania. Czyli na kondychę BCAA? Bo jak narazie to pluje płucamiCzy macie może jakiś inny skuteczniejszy suplement?
-
- Wyga
Może bezpośrednio bcaa nie wpływa na kondyche, ale przyczynia się do zwiększenia wydolności ogólnej organizmu a tym samym wytrzymałości, poza tym działa jak ktos juz powiedział antykatabolicznie czyli przeciwdziała rozkładowi białek mięśniowych, które odpowiadają za m.in. budowę mięśni typu I czyli wolnokurczących.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Z mojego doświadczenia wynika , że HMB to przereklamowany suplement, lekko wpływa na redukcję fatu, ale są inne tańsze i skuteczniejsze suple. Natomiast BCAA jako antykatabolik w sportach wydolnościowych i kulturystyce to podstawa i warto brać.grodek pisze:Mi HMB przynosi oczekiwany efekt , przynajmniej kulturystycznie. Z tego co piszecie to nijak się ma to do biegania. Czyli na kondychę BCAA? Bo jak narazie to pluje płucamiCzy macie może jakiś inny skuteczniejszy suplement?
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.