No to ja pokażę jak to powinno się liczyć.
Ten sposób obliczeń przytaczając sportowcy (m.in Akop Szostak - mistrz europy w kulturystyce)
Poniżej cytat:
"Krok pierwszy – ustalenie zapotrzebowania kalorycznego.
Na samym początku należy obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jakie mamy w ciągu dnia. Jak z pewnością już wiecie, kaloria jest to energia którą spalamy nie tylko podczas wysiłku, ale również podczas myślenia, zakupów, spaceru, trawienia posiłku czy nawet odpoczynku! Wszystkie te straty należy pokryć, dostarczając kalorii (energii) z pożywienia.
Podstawowym celem odżywiania dla człowieka powinno być:
- podtrzymanie podstawowych funkcji życiowych, czyli podstawowa przemiana materii PPM – BMR)
- regulację termogenezy (TEF)
- zaspokojenie wydatku energetycznego w trakcie aktywności fizycznej (TEA)
- oraz pozostałe kalorie, które spalamy podczas standardowych czynności dnia codziennego (NEAT)
Wymienione powyżej elementy, składają się na CPM (całkowita przemiana materii).
CPM = BMR + TEF + TEA + NEAT
1) BMR. – podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne (ilość kcal jaką organizm musi otrzymywać, aby podtrzymać podstawowe funkcje życiowe w pozycji leżącej):
Dla kobiet:
665.09 + [9.56 x M(kg)] + [1.85 x h(cm)] – [4.67 x W(lata)]
Dla Mężczyzn:
66.47 + [13.75 x M(kg)] + [5 x h(cm)] – [6.75 x W(lata)]
2) TEF – termiczny efekt pożywienia: BMR x 0,1 (10%)
3) Obciążenie pracą wykonywaną w ciągu:
- Niewielki wysiłek i Średni wysiłek (praca głównie siedząca, bardzo mało ruchu np. praca przy komputerze) zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0.3 – (30%). – proponuje korzystać z tej wartości.
- Duży wysiłek – zapotrzebowanie podstawowe mnożymy razy 0,5 – (50%).
4) Dla osób ćwiczących
- Osoby początkujące = 300 kcal
- Średnio zaawansowani i zaawansowani = 400 kcal
5) Aby otrzymać CPM dodajemy poszczególne punkty: 1+2+3+4=… kcal, składające się na całkowite dzienne zapotrzebowanie.
Uzyskana wartość kaloryczna jest niezbędna, aby podtrzymywać masę ciała. W zależności od celu diety powinno się ją korygować o odpowiedni współczynnik.
- W przypadku redukcji tkani tłuszczowej (odchudzanie) – od CPM odejmujemy 25% wartości energetycznej całej diety.
- W przypadku chęci zwiększenia masy ciała (budowa mięśni) – do CPM dodajemy 25% wartości energetycznej całej diety.
W taki sposób uzyskujemy ilość kalorii jaką powinniśmy dostarczyć w ciągu dnia!
Krok drugi – wyliczanie makroskładników pokarmowych w naszej diecie.
Wiemy ile spożywać kalorii, lecz z czego powinny one pochodzić? To jest naprawdę dobre pytanie. Bez zbędnego wprowadzenia postaram się Wam to rozpisać.
Białko:
Jako osoby bardzo aktywne, charakteryzujące się wysiłkiem siłowym, musimy dostarczyć z pożywienia od 2 do 2,5 grama na kilogram masy ciała pełnowartościowego białka! Powinno on pochodzić z produktów zwierzęcych (mięsa), ryb, jaj, odzywek wysokobiałkowych.
Przy obliczaniu wygląda to następująco: 2g – 2.5g x masa ciała (kg) = ….g (ilość białka) = …. kcal ( gramatura białka razy 4 kcal )
Tłuszcze:
Powinny stanowić około 20 – 30 % CPM (całkowite dzienne zapotrzebowanie).
Przy obliczaniu wygląda to następująco: CPM x 0.2 – 0.3 = = …. kcal = …..g ( ilość kalorii z tłuszczu dzielone przez9 kcal).
Węglowodany:
Stanowią one resztę kalorii!
Przy obliczaniu wygląda to następująco: CPM – kalorie z białka – kalorie z tłuszczu = X kcal (kalorie, jakie musimy dostarczyć z produktów węglowodanowych) = X g ( ilość kalorii z węglowodanów dzielone przez 4 kcal
*Ważne jest jednak, że podczas dodawania produktów węglowodanowych dojdą nam kalorie z białek oraz tłuszczy zawartych w nich. Zaliczamy je do kalorii! Lecz białka z produktów roślinnych nie wliczamy w owe 2-2.5 grama na kilogram masy ciała!
*Warzywa są również źródłem kalorii w diecie!
Krok trzeci – rozłożenie składników w poszczególnych posiłkach – układanie MENU diety.
Już wiemy, jak oblicza się każdy czynnik, ale została nam jeszcze kwestia jak to wszystko rozłożyć!
- Dziennie powinniśmy spożywać około 6 posiłków, a dodatkowo napój węglowodanowy po wysiłku.
Dlatego uzyskanie wartości odżywczej dzielimy na 6 posiłków, uwzględniając przy węglowodanach napój po treningu siłowym. Ilość białka powinna zostać rozłożone po równo, w każdy z poszczególnych posiłkach.
- Źródła pełnowartościowego białka w diecie: ryby, chude części mięsa drobiowego (np. filety z piersi indyka), wołowina chuda, białka jaj, całe jaja (lecz w mniejszej ilości) odżywki wysokobiałkowe.
- Źródła węglowodanów w diecie: płatki owsiane zwykłe oraz górskie, ryż basmati i brązowy, makaron razowy żytni z mąki typ 2000, mąka żytnia typ 2000, pieczywo razowe żytnie, kasza gryczana, otręby owsiane i żytnie, makaron z mąki orkiszowej typ 2000, mąka orkiszowa razowa typ 2000.
*najkorzystniej aby podczas układania jadłospisu, bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG) oraz produktach jak najmniej przetworzonych (czyli bazuje na żywności z pełnego ziarna).
- Źródła zdrowych tłuszczy w diecie: Oliwa z oliwek, orzechy (laskowe, włoskie, migdały), masło orzechowe, olej lniany, len, ryby, żółtka jaja (lecz tylko gotowane na miękko! ) suplementy uzupełniające omegę 3.
*ponieważ organizm ludzki jest w stanie samodzielne z syntezować nasycone kwasy tłuszczowe, należy mu przede wszystkim dostarczyć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)"
IXOF pisze:gremlina pisze:IXOF pisze:hmm
dziś sobie też gdzieś policzyłem że aby utrzymać moją wagę muszę spożywać ok 3400 kcal czyli logicznie żeby waga spadła i tłuszcz też musze tych kalori spożywać mniej to nie będzie trudne, ale na inne składniki jak np węglowodany i nie wiem jak je spożywać i kiedy..
3400 kcal ?? to chyba zrobiłeś błąd w obliczeniach albo użyłeś jakiś dziwnie błędnych wzorów.
Mi na szybko wyszło że dla utrzymania obecnej wagi powinieneś zjadać 2500kcal więc przy redukcji zacznij od około 2200kcal i patrz na efekty, później można na bieżąco korygować.
w Twojej diecie powinno znaleźć się około 100g białka (mięso wołowe, pierś z indyka, kurczaka, białko jaj, ryby, twarogi, itp), ok. 62g zdrowych tłuszczy (oliwa, orzechy, ryby m.in łosoś, ) i 225g węglowodanów (kasza gryczana, ryż brązowy, basmatti, makarony razowe, chleb pełnoziarnisty, płatki żytnie)
podziel sobie to na pięć posiłków w ciągu dnia i to dzieła
http://potreningu.pl/kalkulatory/bmr
tu policzyłem sobie zaznacząc bardzo dużo aktywność fizyczną, bo to wygląda tak,
duża aktywność fizyczna to mało bo tam jest 3-5 treningów tygodniowo a ja latam w miarę mocno 6 razy w tygodniu więc znowu bardzo duża aktywność fizyczna też jest za dużo bo niedziele mam wolną od wszystkiego

no to myślałem że spotkam się w połowie drogi i potrzeba mi ok 3200 kalori ale policzyłem to jeszcze tu
http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kalor ... 76436.html
i też wyszło okolice 3400 więc tak też napisałem...
ale i tak planuje trzymać się ok 2000 kalori dziennie, tylko nie wiem co zrobić z węglowodanami, bo mi dziś wyszło 332, tyle że na koniec dnia zjadłem budyń i o...
bez niego było by 260 węgli ale to i tak dużo, bo kolega napisał że okolice 225 węglów i nie wiem co jeść żeby do tego zejść...
dziś zjadłem 4 posiłki i były to odpowiednio:
serek waniliowy zmieszany z małą łyżką gorzkiej czekolady plus bułka
makaron z mlekiem
herbatniki (dokładnie taką paczke)
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.pl/imgres?q=herbatniki&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1440&bih=813&tbm=isch&tbnid=Da6Cz1bRvxtnqM:&imgrefurl=http://www.sachalin.pl/index.php%3Fmain_page%3Dindex%26cPath%3D16_108&docid=fFt0Zuo-5IYHhM&imgurl=http://www.sachalin.pl/images/Jutrzenka%252520Herbatniki%252520Petit%252520Beurre%252520100g_480x480.JPG&w=480&h=480&ei=EHQEUJLiOsfesgbw7K2vBg&zoom=1
no i ten nieszczęsny budyń ale więcej go nie będzie więc mam trzy posiłki i musze wymyśleć czwarty, ( nie dam rady 5 posiłków bo późno wstaje przez wakacje

) i nie wiem co tam wpleść, myślałem żeby jeść te herbatniki jako trzeci posiłek i potem gdzieś czytałem że jaja kurze są bogate w jakieś zdrowe tłuszcze itp i że są stosowane w dietach dlatego myślałem o takich trzech jajkach na kolacje i 2-3 kromki chleba

co wy na to ??