Psie zaprzęgi

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
sleddogs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Posiadam psi zaprzęg i chciałbym się uzyskać pomoc w ich trenowaniu. Wiem że to jest troszkę dziwna prośba. Ale nie mam kogo o to prosić. Sezon wyscigów zaczyna się od listopada. Mam czas aby się przygotować. Wyścigi są na dystansie 8-10km(sprint).Potrzebuję fachowej porady jak rozpocząć treningi.Jakie dystanse. Czy na początek treningi siłowe czy szybkościowe.Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Dzięki.
PKO
Spacerowicz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Odszukaj w necie stronkę tego związku - kiedyś ją widziałem i było tam sporo. Pewnie znajdziesz tam wiele informacji i kontakty. Zresztą jeśli dobrze pamiętam to polacy należą do czołówki światowej.
spector
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from sleddogs on 1:12 pm on May 26, 2005
Posiadam psi zaprzęg i chciałbym się uzyskać pomoc w ich trenowaniu. Wiem że to jest troszkę dziwna prośba. Ale nie mam kogo o to prosić. Sezon wyscigów zaczyna się od listopada. Mam czas aby się przygotować. Wyścigi są na dystansie 8-10km(sprint).Potrzebuję fachowej porady jak rozpocząć treningi.Jakie dystanse. Czy na początek treningi siłowe czy szybkościowe.Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Dzięki.
Pies podobnie jak poczatkujacy biegacz musi przejsc
ogolne przygotowanie aby wystartowac na 10km czy
w maratonie. Na przykladzie mojego psa, ktory biega amatorsko od 3 lat (5-40km) moge powiedziec ,ze wyrazna poprawa formy psa nastapila po ok 6 mcach treningu.
Przez pierwsze 3 mce odpuscilbym wszelkie sprinty i
treningi silowe.Bez tzw. bazy pies moze nabawic sie kontuzji stawu biodrowego.Bieganie po asfalcie takze psom szkodzi.Rozgrzewka tez jest obowiazkowa.
Nalezy okresowo sprawdzac postepy psow biegnacych
naturalna predkoscia poprzez pomiar czasu pokonania tej same j trasy .
Odzywianie jest b.wazne.
Po dluzszym treningu nastepnego dnia lekki trening.
Trzeba uwaznie obserwowac jak psy zachowuja sie
danego dnia ruszajac w trase.Jezeli sa ociezale,
biegna z niechecia i ich predkosc jest nizsza niz zwykle na pierwszych 400m to nalezy zrezygnowac z intensywnego treningu, interwalow, sily.
Co do zgrania psow w zaprzegu nie moge nic powiedziec bo trenuje tylko jednego psa.
Zauwazylem,ze moj pies ma najlepsze rezultaty gdy
widac mu przynajmniej 2 zebra mimo,ze ma siersc
sr.dlugosci.
Takie sa moje uwagi.

Spector
Awatar użytkownika
sleddogs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Quote: from Spacerowicz on 8:53 pm on May 26, 2005
Odszukaj w necie stronkę tego związku - kiedyś ją widziałem i było tam sporo. Pewnie znajdziesz tam wiele informacji i kontakty. Zresztą jeśli dobrze pamiętam to polacy należą do czołówki światowej.
Dzięki za odpowiedzi.
Znam strony związane z psami zprzęgowymi i mniej więcej wiem jak je trenować. Ale chciałbym usłyszeć rady profesjonalistów w bieganiu. W zaprzęgach to właściwie Mateusz Surówka i Andrzej Wilczopolski wiedzą jak trenować psy a reszta maszerów podchodzi do tego po amatorsku. Niestety nasi mistrzowie nie dzielą się chętnie swoim doświadczeniem dlatego szukam rady tutaj. Na ten rok przyjąłem taki plan na 6 psów  : treningi zaczynamy we wrześniu , długość trasy na początek 2km z dużym obciążeniem.Trening 2 dni a nastę pnie 3 dni przerwy. Dwa dni stąd się bierze , że zawody właśnie tyle trwają i psy przyzwyczajają się do takiego wysiłku. Biegamy tak długo te 2km aż psy zaczną pokonywać całą trasę w galopie. Gdy już to się stanie wydłużamy trasę o około 500-1000m. W mojej klasie psy pokonują na zawodach 8-10km i otrzymywałem rady aby wytrenowane psy pokonywały na treningu max połowę tego odcinka.Do takiej formy planuję dojść na koniec grudnia.Czy według was ma to sens?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ