GRUDZIĄDZ BIEGA
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35min
- Życiówka w maratonie: 2h45min
Podbiegi - naturalna siła biegacza
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=642
Ktoś dzisiaj na naszym wspólnym treningu również poruszył temat podbiegów.Faktycznie trzeba będzie wprowadzić taką formę do naszych treningów ale to już po zawodach, które organizujemy.Mi osobiście podobają się podbiegi na Strzemięcin od strony ul.Jackowskiego , gdzie są ścieżki rowerowe. pomimo ze jest to twarda nawierzchnia to na taki rodzaj treningu może być.W koncu nie biegamy takich podbiegów co trening a możemy je wprowadzić raz na 2 tygodnie.Są jeszcze podbiegi na miękim podłożu od strony Wisły pod Strzemięcin na wysokości dawnych glinianek.Już mi się podoba ten pomysł wspólnej zabawy.A spotkać mozemy się na przykład wszyscy pod mostem.Pogadamy jeszcze o tym pomyśle na treningach.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=642
Ktoś dzisiaj na naszym wspólnym treningu również poruszył temat podbiegów.Faktycznie trzeba będzie wprowadzić taką formę do naszych treningów ale to już po zawodach, które organizujemy.Mi osobiście podobają się podbiegi na Strzemięcin od strony ul.Jackowskiego , gdzie są ścieżki rowerowe. pomimo ze jest to twarda nawierzchnia to na taki rodzaj treningu może być.W koncu nie biegamy takich podbiegów co trening a możemy je wprowadzić raz na 2 tygodnie.Są jeszcze podbiegi na miękim podłożu od strony Wisły pod Strzemięcin na wysokości dawnych glinianek.Już mi się podoba ten pomysł wspólnej zabawy.A spotkać mozemy się na przykład wszyscy pod mostem.Pogadamy jeszcze o tym pomyśle na treningach.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 05:46 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
497 aktywności = 6831,29 km,w 602:53:10 g
s
maraton:2h59',półmaraton:1h21', 10km 37'
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Jeżeli chodzi o dobrych ortopedów to ludzie sobie chwalą tych panów: Jacek Stankiewicz i Jarosław Niedźwiecki. Z tego co pamietam to Rafał z naszej grupy chwalił sobie jakiegoś ortopedę,który naprawiał mu kolano dzieki czemu może dalej z nami biegać.Jak go spotkam to sie zapytam o kogo chodzi chyba że sam napisze na forum.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 05:46 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- amator76
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 53
- Życiówka w maratonie: brak
Ja biegam pod Jackowskiego, bo mam blisko z domu, niby w mieście, ale droga przeważnie pusta, więc luzik, a fajne miejsca znaleźć można też nad Wisłą gdzieś między os. Kopernika, a Strzemięcinem.
C do lekarza, to mój koleś "robił" kolano u Nedźwiedzkiego w Świeciu i twierdzi, że to dobry fachowiec. W Grudziądzu ten ortopeda przyjmuje chyba tylko prywatnie, a normalnie w poradni to jest spora koleja.
PS. Jak tam Andrzej lista? Ile "sztuk", bo ja ciągle rozsyłam wici po okolicy.
C do lekarza, to mój koleś "robił" kolano u Nedźwiedzkiego w Świeciu i twierdzi, że to dobry fachowiec. W Grudziądzu ten ortopeda przyjmuje chyba tylko prywatnie, a normalnie w poradni to jest spora koleja.
PS. Jak tam Andrzej lista? Ile "sztuk", bo ja ciągle rozsyłam wici po okolicy.
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Lista na razie staneła na 75 zawodnikach i zawodniczek
ale to weekend i pewnie ruszy się coś od poniedziałku jak pojawimy się w regionalnych mediach.Tylko musimy pamiętać że paketów mamy tylko 100 więc kto pierwszy ten lepszy.

Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 05:48 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Witam wszystkich zagladajacych na forum nawet w niedzielę.Póki co pogoda dzisiaj ma jeszcze być ,ale z tego co słyszałem przyszły tydzień do czwartku to szału nie bedzie dlatego zaraz idę pobiegać i wy też wykorzystajcie tą pogodę.
W mieszkaniu matematyka zepsuł się kaloryfer. Matematyk wezwał hydraulika. Ten przyszedł, chwilę popukał, postukał i zreperował kaloryfer. Matematyk bardzo zadowolony z szybkiej i skutecznej usługi zapytał o cenę. Kiedy hydraulik podał cenę, matematyk złapał się za głowę:
- Panie, ale to połowa mojej pensji.
- To gdzie pan pracuje? - spytał hydraulik.
- Na uniwersytecie, jestem matematykiem.
- Eee... nie warto. Niech pan przyjdzie do nas. Sam pan widział - trzeba tylko trochę popukać, postukać, a zarobi pan 3 razy więcej niż teraz. Tylko kiedy będzie się pan zgłaszał do pracy, to niech pan poda wykształcenie podstawowe, bo u nas wyższe nie jest najlepiej widziane - poradził hydraulik.
Matematyk zrobił tak , jak mu radził hydraulik. Zadowolony, bo zarabiał teraz trzy razy więcej, postukał, popukał i nie miał żadnych problemów. Żyć nie umierać...
Ale pewnego dnia wyszło zarządzenie o podwyższaniu kwalifikacji. Matematyk musiał pójść na kurs dokształcający.
Na zajęciach prowadzący mówi:
- Zobaczmy, co pamiętacie z matematyki. Jaki jest wzór na pole powierzchni koła?
Do odpowiedzi został wywołany matematyk. Podszedł do tablicy. Niestety, zapomniał wzoru, więc zaczął go wyprowadzać. Zapisał jedną tablicę, drugą i wyszło mu: -TTr2. Ten minus mu się nie podobał, zaczął więc wszystko od początku, ale otrzymał ten sam wynik. Rozejrzał się po sali z nadzieją, że ktoś mu podpowie.
A cała grupa szepcze: "Zmień granice całkowania, zmień granice całkowania"
W mieszkaniu matematyka zepsuł się kaloryfer. Matematyk wezwał hydraulika. Ten przyszedł, chwilę popukał, postukał i zreperował kaloryfer. Matematyk bardzo zadowolony z szybkiej i skutecznej usługi zapytał o cenę. Kiedy hydraulik podał cenę, matematyk złapał się za głowę:
- Panie, ale to połowa mojej pensji.
- To gdzie pan pracuje? - spytał hydraulik.
- Na uniwersytecie, jestem matematykiem.
- Eee... nie warto. Niech pan przyjdzie do nas. Sam pan widział - trzeba tylko trochę popukać, postukać, a zarobi pan 3 razy więcej niż teraz. Tylko kiedy będzie się pan zgłaszał do pracy, to niech pan poda wykształcenie podstawowe, bo u nas wyższe nie jest najlepiej widziane - poradził hydraulik.
Matematyk zrobił tak , jak mu radził hydraulik. Zadowolony, bo zarabiał teraz trzy razy więcej, postukał, popukał i nie miał żadnych problemów. Żyć nie umierać...
Ale pewnego dnia wyszło zarządzenie o podwyższaniu kwalifikacji. Matematyk musiał pójść na kurs dokształcający.
Na zajęciach prowadzący mówi:
- Zobaczmy, co pamiętacie z matematyki. Jaki jest wzór na pole powierzchni koła?
Do odpowiedzi został wywołany matematyk. Podszedł do tablicy. Niestety, zapomniał wzoru, więc zaczął go wyprowadzać. Zapisał jedną tablicę, drugą i wyszło mu: -TTr2. Ten minus mu się nie podobał, zaczął więc wszystko od początku, ale otrzymał ten sam wynik. Rozejrzał się po sali z nadzieją, że ktoś mu podpowie.
A cała grupa szepcze: "Zmień granice całkowania, zmień granice całkowania"
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Z cyklu dieta biegacza- tym razem coś o prawidłowym nawodnieniu bo upały tuż tuż
Bilans wodny oraz znacznie dobrego nawodnienia organizmu.Najprostszą metodą sprawdzenia czy twój organizm jest właściwie nawodniony jest monitorowanie koloru i ilości twojego moczu. Jeżeli kolor moczu jet bardzo ciemny oznacza to, że powinieneś przyjmować więcej płynów. Jeżeli natomiast mocz ma kolor jasno-żółty, twój bilans wodny jest optymalny.
http://www.eufic.org/article/pl/5/22/ar ... hydration/
http://www.silaodruchu.pl/Prawidlowe-na ... znej-a2868
Bilans wodny oraz znacznie dobrego nawodnienia organizmu.Najprostszą metodą sprawdzenia czy twój organizm jest właściwie nawodniony jest monitorowanie koloru i ilości twojego moczu. Jeżeli kolor moczu jet bardzo ciemny oznacza to, że powinieneś przyjmować więcej płynów. Jeżeli natomiast mocz ma kolor jasno-żółty, twój bilans wodny jest optymalny.
http://www.eufic.org/article/pl/5/22/ar ... hydration/
http://www.silaodruchu.pl/Prawidlowe-na ... znej-a2868
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 05:48 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Wróciłem z krótkiego wybiegania jakieś 20 km ale było warto.Na trasie spotkałem ciekawego biegacza,który juz na samym początku mnie zadziwił tym że to on mnie zaczepił mówiąc nieznaną mi gwarą żebym zawrócił i zrobił z nim "piątkę"(5 km).Oczywiście nie odmawiam na takie prośby i pobiegliśmy.Po drodze porozmawiałem sobie i co się okazało mój partner biegowy okazał się ciekawym człowiekiem.Powiedział że mieszka na Śląsku i jest emerytowanym górnikiem ale jego korzenie są tu w Grudziądzu gdzie wcześniej miał rodzinę , która niestety już odeszła.Jednak lubi tutaj wracać i tym razem przyjechał do nas rowerem aż z Bieszczad i będzie tu jeszcze przez jakiś czas bo przygotowyje się do triatlonu , który ma się odbyć w Skórczu.Jest to juz zaprawiony w bojach biegacz długodystansowiec-ultras i maratończyk.Opowiedziałem mu o naszej grupie i zawodach B3P. Powiedział że postara się przyjść na nasz trening w środę i na same zawody.Dla takich ludzi jak on
zawsze mam wielki szacunek i podziw i wiem dlaczego warto biegać- właśnie po to aby poznawać biegaczy i integrować się z bracią biegową.Mam nadzieję że i wy macie podobne zdanie.Pozdrawiam Andzrej
zawsze mam wielki szacunek i podziw i wiem dlaczego warto biegać- właśnie po to aby poznawać biegaczy i integrować się z bracią biegową.Mam nadzieję że i wy macie podobne zdanie.Pozdrawiam Andzrej
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Pamiętajcie w środę po wspólnym treningu robimy spotkanie organizacyjne gdzie mósimy dopiąć szczegóły zwiazane z Biegiem Trzech Plaż
Musimy porozdzielać pakiety startowe i je posegregować,omówić zadania dla poszczególnych osób w dniu biegu...i wszystko inne co jest ważne aby impreza sie udała.Paluszki mile widziane
Musimy porozdzielać pakiety startowe i je posegregować,omówić zadania dla poszczególnych osób w dniu biegu...i wszystko inne co jest ważne aby impreza sie udała.Paluszki mile widziane

s
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Także polecam dr Niedźwieckiego, bo to doskonały specjalista i moim zdaniem najlepszy ortopeda w okolicy, a kilku lekarzy o tej specjalizacji już niestety musiałem odwiedzić
A tak przy okazji, wybiera się ktoś może na koncert Queen 7 lipca?

A tak przy okazji, wybiera się ktoś może na koncert Queen 7 lipca?
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Witam biegaczy jeżeli ktoś wybiera się na trening to uwaga bo głowę urywa. Dobra wiadomość to ta że pogoda w dniu biegu bedzie ok!
Blondynka, ruda i brunetka wygrały wycieczkę do dowolnego miejsca w kosmosie.
Brunetka chciała polecieć na księżyc, ruda na marsa, a blondynka na słońce.
Organizator wycieczki pyta się jej
- Jak chcesz tam polecieć przecież się spalisz.
- Przecież nie jestem głupia, myślałam o nocnej podróży.
Blondynka, ruda i brunetka wygrały wycieczkę do dowolnego miejsca w kosmosie.
Brunetka chciała polecieć na księżyc, ruda na marsa, a blondynka na słońce.
Organizator wycieczki pyta się jej
- Jak chcesz tam polecieć przecież się spalisz.
- Przecież nie jestem głupia, myślałam o nocnej podróży.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Z cylku dieta biegacza -Bób - zdrowa przekąska sezonu letniego
Właśnie nadszedł czas na bób. To warzywo zawiera wiele cennych składników odżywczych. Poza walorami smakowymi dostarcza białko, jest sycący i stosunkowo mało kaloryczny.
W sklepach warzywnych, na straganach, na targu można już kupić to warzywo. Bób jest zaliczany do roślin strączkowych. Zawiera w sobie nasiona w kształcie nerkowca. To one są źródłem witamin i soli mineralnych. Młody bób cechuje się jasnym zielonym kolorem i można go jeść na surowo. To co teraz jest dostępne, to dojrzała postać tego warzywa. Koniecznie trzeba go podgotować. Skórka zawiera najwięcej cennych składników odżywczych.
Najbardziej znany i jednocześnie najprostszy sposób przygotowania bobu, to ugotowanie go w lekko osolonej wodzie i podawanie z odrobiną roztopionego masła. Bób nadaje się jako dodatek do zup oraz składnik sałatek.
Bób jest bogaty w białko, węglowodany a także witaminy - przede wszystkim B1, B2, C, PP oraz prowitaminy A. Ponadto zawiera karoten, fosfor, żelazo, wapń, magnez. Bogaty jest w błonnik, który poprawia przemianę materii, przyśpiesza spalenie. Dlatego warto włączyć bób w swoją dietę. Dodatkowo ma niewiele kalorii. 100g gotowanego bobu zawiera 85 kalorii.
Bób nie zawiera cholesterolu - zalecany jest dla osób z chorobami układu krążenia.
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... niego.html
Właśnie nadszedł czas na bób. To warzywo zawiera wiele cennych składników odżywczych. Poza walorami smakowymi dostarcza białko, jest sycący i stosunkowo mało kaloryczny.
W sklepach warzywnych, na straganach, na targu można już kupić to warzywo. Bób jest zaliczany do roślin strączkowych. Zawiera w sobie nasiona w kształcie nerkowca. To one są źródłem witamin i soli mineralnych. Młody bób cechuje się jasnym zielonym kolorem i można go jeść na surowo. To co teraz jest dostępne, to dojrzała postać tego warzywa. Koniecznie trzeba go podgotować. Skórka zawiera najwięcej cennych składników odżywczych.
Najbardziej znany i jednocześnie najprostszy sposób przygotowania bobu, to ugotowanie go w lekko osolonej wodzie i podawanie z odrobiną roztopionego masła. Bób nadaje się jako dodatek do zup oraz składnik sałatek.
Bób jest bogaty w białko, węglowodany a także witaminy - przede wszystkim B1, B2, C, PP oraz prowitaminy A. Ponadto zawiera karoten, fosfor, żelazo, wapń, magnez. Bogaty jest w błonnik, który poprawia przemianę materii, przyśpiesza spalenie. Dlatego warto włączyć bób w swoją dietę. Dodatkowo ma niewiele kalorii. 100g gotowanego bobu zawiera 85 kalorii.
Bób nie zawiera cholesterolu - zalecany jest dla osób z chorobami układu krążenia.
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... niego.html
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 05:49 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
Z cyklu dieta biegacza ciąg dalszy-Sezon na arbuza czas zacząć
Wraz z nastaniem ciepłych dni, nabieramy ochoty na jeden z najbardziej wakacyjnych owoców. Arbuz nie tyko doskonale gasi pragnienie, nawadnia organizm, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Dodaje też urody.
Arbuz składa się w 92% z wody, sam w sobie ma niewiele kalorii- w 100g zaledwie 10. Polecany jest przez dietetyków, doskonale sprawdza się jako przekąska, deser, podstawa koktajlu. Jest cennym źródłem wielu witamin. Zawiera w sobie kwas foliowy, który nie tylko polecany jest kobietom w ciąży, wspomaga przyswajanie żelaza, przez co zalecany jest osobom chorym na anemię. Nie brakuje w nim także błonnika. Dzięki któremu korzystanie wpływa na przemianę materii. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Arbuz zawiera w sobie przeciwutleniacze, a dokładnie likopen. Tym samym arbuz chroni także przed nowotworami i zapobiega starzeniu się. Ciało dobrze odżywione, nawodnione i oczyszczone pięknieje!
Nie tylko w upalne letnie dni warto na stałe wprowadzić go do swojego jadłospisu.
Wraz z nastaniem ciepłych dni, nabieramy ochoty na jeden z najbardziej wakacyjnych owoców. Arbuz nie tyko doskonale gasi pragnienie, nawadnia organizm, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Dodaje też urody.
Arbuz składa się w 92% z wody, sam w sobie ma niewiele kalorii- w 100g zaledwie 10. Polecany jest przez dietetyków, doskonale sprawdza się jako przekąska, deser, podstawa koktajlu. Jest cennym źródłem wielu witamin. Zawiera w sobie kwas foliowy, który nie tylko polecany jest kobietom w ciąży, wspomaga przyswajanie żelaza, przez co zalecany jest osobom chorym na anemię. Nie brakuje w nim także błonnika. Dzięki któremu korzystanie wpływa na przemianę materii. Pomaga usuwać toksyny z organizmu. Arbuz zawiera w sobie przeciwutleniacze, a dokładnie likopen. Tym samym arbuz chroni także przed nowotworami i zapobiega starzeniu się. Ciało dobrze odżywione, nawodnione i oczyszczone pięknieje!
Nie tylko w upalne letnie dni warto na stałe wprowadzić go do swojego jadłospisu.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2012, 05:49 przez maratończyk, łącznie zmieniany 1 raz.
s
- dejw
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:03
- Kontakt:
Witam 
Pozwolę sobie przedstawić moje motto na sobotni bieg:

Pozwolę sobie przedstawić moje motto na sobotni bieg:

- dejw
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:03
- Kontakt:
Wiadomo,że dla początkującego biegacza zebranie odpowiedniego "sprzętu" to kosztowny wydatek.
Od 2.07.2012 sklep lidl przedstawia ofertę dla biegaczy.Może ktoś znajdzie coś dla siebie
http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=8s2YT9
Od 2.07.2012 sklep lidl przedstawia ofertę dla biegaczy.Może ktoś znajdzie coś dla siebie

http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=8s2YT9
- maratończyk
- Zaprawiony W Bojach
I o to chodzi w tym forum żeby pisać takie niusy jak kolega dejw i załączać ciekawe fotki zwiazane z wami samymi.Zachęcam równiez innych do pisania niech forum się rozwija
Zauważyłem w gazetce Lidla tani pulsometr jak na początek można to rozważyć oraz tanie buty do biegania.
Zauważyłem w gazetce Lidla tani pulsometr jak na początek można to rozważyć oraz tanie buty do biegania.

s