Mam problem z dość wysokim tętnem przy niskich prędkościach i nie wiem z czego się to bierze.
Krótko o sobie dla wyjaśnienia sytuacji:
- biegam od marca 2011,
- kilometraż od początku 1600km (przez ostatnie kilka miesięcy regularnie 40-50km/tydzień),
- dotychas przebiegłem półmaraton na początku roku (2h) i 10 km w maju (50 minut)
- maksymalne tętno jakie kiedykolwiek zarejestrowałem to 186
- szacuje maks. na 188-189 (czyli podobnie jak ze wzoru bo mam 32 lata)
- tętno spoczynkowe, najniższe zmierzone 48, ale czasem jest np. 55
- zaczynałem z wagą 100kg (z poziomu człowieka który z trudem przebiega jeden km), teraz waże 83kg, wzrost 183cm
Problem jest następujący:
- biorąc pod uwagę fakt że dychę biegam w 50 minut, moje tempo Easy/WB1 powinno być na poziomie 6.10-6.15.
- a tymczasem dla takiego tempa moje tętno zazwyczaj wynosi ok. 150 (80%).
- żeby trzymać tętno na poziomie 70-75%% (132-140) muszę truchtać 7min/km a czasem nawet 7.15min/km.
- interwały, które wg tabel Danielsa mam biegać ok. 4:40, wykonuję bez większych problemów (subiektywnie nie czuję się zmordowany), tętno często nie przekracza 175,
A zatem jest u mnie stosunkowo duża czasowo różnica (ponad 2 minuty) pomiędzy tempem easy a tempem na 10km. Rozumiem że zazwyczaj jest to ok. minuty góra 90 sekund.
Z tego co czytam na forum większość ludzi ma raczej odwrotny problem tzn. mieszczą się wg. tabel z tempie easy a ciężej im wykonać interwały.
Z czego wynika moja przypadłość i czy jest się czym martwić? A może olać pulsometr i biegać na tempo?
Moje własne typy:
- wciąż słabo wytrenowana baza,
- ponadprzeciętna wrażliwość tętna na czynniki zewnętrzne (zdarza mi się rozpoczynać trening z tętnęm 80, ale częściej mam ok. 100),
- niedoszacowane tętno maksymalne (półmaraton przebiegłem ze średnim 173, a dychę 174).
Dodatkowy problem jaki zauważyłem to dość wolno spadające tętno po zakończeniu wysiłku. Np. podczas treningu interwałowego ciężko mi w minutę powrócić do np. 130...
Z góry dzięki za wskazówki (o ile ktoś w ogóle przeczyta ten przydługawy elaborat

Darek