A propos "Garmin Training Center" to miałem ciekawą przygodę. Wczoraj wieczorem w GTC bawiłem się trochę profilem użytkownika. Z tego co pamiętam to dopisałem tętno spoczynkowe oraz datę urodzenia. Następnie wysłałem te ustawienia do zegarka. Wydawało się, że wszystko przebiegło ok.
Dzisiaj rano chciałem zmienić ustawienia pod wieczorny trening. Wchodzę w AUTO LAP a tam widzę "0:00km" Hmmm, trochę dziwne ale nic to: ustawiłem na "1.00km". Wcisnąłem kilka razy MODE i wróciłem do ekranu z godziną i datą. Coś jednak mnie tknęło i ponownie wszedłem w ustawienia AUTO LAP.... a tam "0:00km". No kurcze! Co jest? Zegarek ewidentnie nie zapamiętał moich zmian. To samo w AUTO PAUSE. Ustawił sobie "00:15/km" (hahaha) i w żaden sposób nie mogłem tego zmienić. To znaczy zmieniałem ale po wyjściu i ponownym wejściu w opcję moich zmian nie było.
Spróbowałem zrobić restart (MODE + ENTER) ale nic to nie dało. Dopiero po przywróceniu do ustawień fabrycznych (MODE + LIGHT + UP) i ustawieniu wszystkiego od nowa zegarek zaczął zachowywać się normalnie.
Czy ktoś z Was miał coś takiego?
Jeszcze jedno: niestety nie sprawdziłem czy zegarek też ignorował ręczne zmiany współczynnika kalibracji footpod'a (tak jak to było z AUTO LAP i AUTO PAUSE). Być może taki "stan zawieszenia" zegarka jest przyczyną problemów z kalibracją o których niektórzy z Was pisali? Wychodzi na to, że lekarstwem na to może być całkowity restart i ustawienie wszystkiego od początku
//EDIT
https://forums.garmin.com/showthread.php?t=24844
https://forums.garmin.com/showthread.php?t=24752
"Hi everyone,
I've talked to the developers of the FR60 and apparently (as suspected in this thread) this is an issue with the interfacing of the watch with Garmin Training Centre (GTC). We are working on a fix for this issue.
For now, to prevent this problem, make sure that you are NOT updating your watch’s profile from GTC. To do this, when/if GTC prompts you to select a profile, be sure to choose “Keep the user profile in my device”.
If you do happen to select the other option, you have to do a hard reset to get back the normal watch functionality. (mode+light+up)
We apologize for the inconvenience,
Lisa "