No i rekonesans zrobiony.
1. Z Mikołowa spod Liceum (czyli minimalnie dalej niż stadion) do Domu Kultury (bo to chyba jest dom kultury, jakiś ośrodek sportowy teraz tam też jest) w Łaziskach Średnich wyszło mi 4.8km, czyli przy spokojnym truchtaniu pół godzinki.
2. Za "domem kultury" ścieżynką przez lasek i wejście na Hałdę, tabliczki "tereny przemysłowe, prosimy nie wchodzić", ale zakazu nie ma. Na górę garmin policzył mi 1,03km, 80m przewyższenia, czas 7:48. Tempo spokojne, ale bez przerwy (w moim przypadku spokojne to średnie tętno 193, max 203)
3. U góry widok piękny, tylko mocno wieje, o świcie może piździeć. Rundka honorowa po szczycie ("dachu śląska") to około 500 metrów - prawie jak na stadionie

, nawierzchnia nierówna, trawiasto-kępiasta.
4. Zbieg wyszedł mi 970m, spadek wysokości 84m. Tempo nędzne ale o kolana strach.
5. Powrót widokowy przez Wierzysko, 5.5km, też prawie 80m przewyższeń. Powrót można by skrócić, albo przez Wierzysko ale potem obok Wieży Wodnej, albo identycznie jak pkt 1.
Szczegóły:
Okrążenia w
Garmin Connect
Ślad w
endomondo
Podsumowując - spokojnym tempem ze stadionu na szczyt trzeba liczyć około 40-45 minut.