Komentarz do artykułu Marc Cucuzella prezentuje film "Podstawy naturalnego biegania".
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dobrze rozumiem, że możesz teraz zmienić buty na Asics Kayano i pobiec na luzie na śródstopiu?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
No Kayano akurat nie mam na podorędziu, ale jakiś czas biegałam długie wybiegania wciąż w Oberonach i samo się biegło na śródstopiu. Trailówki wciąż mam jedynie "ortopedyczne" (Salomon XA Comp), bałam się kupić takie mini zaraz po przerzuceniu na śródstopie, nie ląduje w nich na pięcie. Ze trzy tygodnie temu podczas wypadu w góry przebiegłam się nawet w butach trekingowych odpowiednich śnieżnej aurze - i tu sposób biegu podobny. A w lekkich startówkach oraz boso byłam ostatnio filmowana na okoliczność szukania przyczyn kontuzji i orzeczono brak większych różnic pomiędzy tymi dwoma opcjami (odrobinę wyższa jeszcze kadencja boso).
-
- Zaprawiony W Bojach
Na początku starałem się pobiec na śródstopiu w "ortopedycznych" i jakoś mi się udawało. Nie pamiętam już, czy dotykałem piętą podłoża. Teraz, gdy już biegam w minimalistycznych, to czuję się bardzo spięty gdy biegnę na śródstopiu w moich niskich (pod kostkę) butach trekkingowych. Do tego stopnia, że już stwierdziłem iż nie będę tego robił na siłę i ląduję delikatnie na pięcie. Właśnie zacząłem się zastanawiać, czy to nie jest bardziej kwestia sztywnej podeszwy niż wysokiej pięty. Musiałbym się przebiec w tradycyjnych butach treningowych żeby to sprawdzić. Ale jakoś szkoda mi czasu na takie męczarnie 
Aha, ostatnio przymierzałem startówkę Kalenji i była rewelacyjna ale czułem, że gdybym ją kupił to i tak przyciąłbym piętę.

Aha, ostatnio przymierzałem startówkę Kalenji i była rewelacyjna ale czułem, że gdybym ją kupił to i tak przyciąłbym piętę.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Gdy warunki skłaniają do wytoczenia ciężkiej artylerii w typie Salomonów (bo lekkie buty wszystkie mam raczej "łyse" w kwestii bieżnika, a nie zamierzam tracić zębów na pierwszym zakręcie dla idei
), to nie zastanawiam się jakoś szczególnie, jak stawiam nogę, niczego nie kontroluję na siłę bardziej niż zwykle. Biegnę i tyle - acz w lekkich, cienkich i płaskich rzeczywiście przyjemniej. Teraz oswajam nowego zwierza powoli - Vivobarefoot Evo.

- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
pewnie we wszystkim się da.strasb pisze:No Kayano akurat nie mam na podorędziu, ale jakiś czas biegałam długie wybiegania wciąż w Oberonach i samo się biegło na śródstopiu.
ale jakoś z dystansem podchodzę do zapewnień że długie wybieganie w "żelazkach" może być zrobione z dokładnie taką samą techniką jak w minimalach.
człowiek z natury rzeczy jest wygodnicki i podświadomie nawet może szukać ułatwień. zwłaszcza gdy jest mocno zmęczony.
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Pozostaje kwestia, czy na pięcie rzeczywiście wygodniej.f.lamer pisze:pewnie we wszystkim się da.strasb pisze:No Kayano akurat nie mam na podorędziu, ale jakiś czas biegałam długie wybiegania wciąż w Oberonach i samo się biegło na śródstopiu.
ale jakoś z dystansem podchodzę do zapewnień że długie wybieganie w "żelazkach" może być zrobione z dokładnie taką samą techniką jak w minimalach.
człowiek z natury rzeczy jest wygodnicki i podświadomie nawet może szukać ułatwień. zwłaszcza gdy jest mocno zmęczony.

Czy w żelazkach można biegać z taką samą techniką jak w minimalach? Ja napisałam, jakie jest moje doświadczenie. Możliwe, że dokładny punkt stylu stopy z podłożem jest trochę przesunięty w poszczególnych rodzajach butów, ale czy to rzeczywiście tak istotne? Ten punkt przesuwa się również z tempem / długością pokonywanego dystansu, ukształtowaniem terenu. A w "naturalnej" technice istotniejsze raczej lądowanie na ugiętym kolanie, bez "overstridingu", wysoka kadencja - u mnie ten nowy wzór ruchu funkcjonuje teraz niezależnie od obuwia, bo nie jest on skutkiem ustawienia stopy, tylko czymś nadrzędnym (skutkującym określonym ustawieniem stopy).
-
- Zaprawiony W Bojach
Ale jeśli mając piętę o 1 cm wyżej dalej stawiasz stopę podobnie, to najprawdopodobniej zmienia się właśnie też ten ruch nadrzędny. Ale może się mylę. Nasze spostrzeżenia pozostają odmiennestrasb pisze:... u mnie ten nowy wzór ruchu funkcjonuje teraz niezależnie od obuwia, bo nie jest on skutkiem ustawienia stopy, tylko czymś nadrzędnym (skutkującym określonym ustawieniem stopy).

Najważniejsze jest to, żeby mieć jak najwięcej frajdy z biegania. Czego niniejszym życzę

- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Zgadza sie! Wzajemnie.Kangoor5 pisze: Najważniejsze jest to, żeby mieć jak najwięcej frajdy z biegania. Czego niniejszym życzę

A i wymienic odmienne spostrzezenia czasem ciekawie.

-
- Zaprawiony W Bojach
Kolejne nagranieprzedstawia sposób przygotowania do efektywnego biegania od strony motorycznej i propriocepcji.
Filmik o zbliżonej tematyce ale z innymi ćwiczeniami. Niektóre z nich całkiem oryginalne.
Filmik o zbliżonej tematyce ale z innymi ćwiczeniami. Niektóre z nich całkiem oryginalne.