bintom pisze:Biegam raczej na piętę, tak mi się wydaje, bo nigdy nie uczyłem się inaczej biegać niż mój naturalny sposób. Czy w dekathlonie poznańskim (koło auchana) jest takie urządzenie ?
"Naturalne" jest właśnie lądowanie na śródstopiu (spróbuj sobie potruchtać na boso, choćby w miejscu) ale większość osób przez mocno amortyzowane pięty zaczyna biegać inaczej. Niestety nie wiem czy w Swadzimiu jest to urządzenie, ja wypróbowałem je w Decathlonie na Franowie. Najłatwiej będzie jeśli
zadzwonisz i się spytasz (poproś/wybierz dział biegowy). Urządzenie składa się z kamizelki oraz części zakładanej na nogę, trzeba w tym trochę potruchtać i wtedy wskazuje Ci jaką masz pronację. Najlepiej jest wykonać kilka pomiarów dla pewności, np. u mnie w 3 pomiarach wyszło 2 x stopa neutralna i 1 x lekko pronująca, do tego test wodny i stare buty pokazują stopę neutralną - ergo: jestem "neutral", chociaż nie ma to aż takiego znaczenia bo biegam na śródstopiu
bintom pisze:W opisach tych butów o których piszesz 75 i 100 jest napisane, że s Iiią do miękkich nawierzchni, a w tych co pisałem link jest, że niby są do asfaltu. Czyli jak to jest? Piszą bajki?
Opisy na stronie Decathlonu są dosyć "asekuranckie" ale Ekiden 75 i 100 na pewno nadają się do biegania po drogach, chodnikach, ścieżkach rowerowych, itp. Eliofeet są dużo mniej amortyzowane (a nawet prawie wcale). Kiedy będziesz w Decathlonie, możesz sobie porównać i przymierzyć różne modele butów (nie tylko Kalenji). Pamiętaj żeby kierować się nie swoim zwykłym rozmiarem buta ale długością stopy. Do tej długości dodaj 0,5 cm (stopa przy bieganiu nieco puchnie) i sprawdzaj długość wkładki w bucie. Możesz też użyć
tego narzędzia udostępnianego przez Decathlon.