Proszę o poradę z czasami. 4.5km 22 minuty

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
rafal20004
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47.15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich....
Od ok 1.5 roku biegam sobie dla lepszego samopoczucia i żeby pozbyć się nadmiaru energii :hej:
Po upływie kilku tygodni zwiększam stopniowo trasę biegu.Obecnie zamierzam zwiększyć trasę do 6km,ale pierw mam pytanie odnośnie przebycia 4.5km tj czy przebyty przeze mnie dystans jest w dobrym czasie-22min?(nie mam z kim się skonsultować więc zwracam się do osób bardziej zaangażowanych ode mnie) Dodam też,że biegam w 0.5 kg obciążnikach.
Proszę Was o fachową ocenę.
Pozdrawiam wszystkich miłośników biegu.
PKO
JanKeS1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Czas jest najmniej istotną sprawą na treningu. Czas liczy się zawodach.
Jesteś początkującym biegaczem więc na treningu realizujesz założone cele, które powinny być oparte na samopoczuciu.
Proponuję bieganie 3-4 razy w tygodniu w tempie umożliwiającym rozmowę podczas biegu. Np. wtorek, czwartek po 5km + niedziela 7km.
Cały czas w tempie konwersacyjnym. W następnym tygodniu zwiększ dystans niedzielny do 8km. I tak aż do 10km.
Po ok. 2 miesiącach będziesz miał podstawową bazę do wprowadzenia jakiś przebieżek. O przebieżkach jest sporo informacji na forum, że już nie będę się rozpisywał. No i zdejmij te obciążniki. W tej chwili to jest najmniej potrzebny przedmiot w Twoim treningu.

4.5km w 22min to zdecydowanie za szybko jak na początkującego. Zwiększaj pokonany dystans a nie poprawiaj czasu.
rafal20004
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47.15

Nieprzeczytany post

Czas łapię,żeby porównać go do wcześniejszego treningu.Jak czas jest gorszy(bo nie zawsze mam dobre samopoczucie),to jest to dla mnie motywacją do poprawienia go i przyśpieszenia.
Wcześniej nie mogłem sobie pozwolić na tak częste treningi,ze względu gdyż biegam po terenie,na dodatek nieoświetlonym.A od razu po pracy i po zjedzeniu nie będę biegać.Teraz dzień staje się dłuższy,więc będę mógł się dostosować do rad :hej:
Co to obciążników to Masz rację -JanKeS1983- .Po co mi to?W ogóle nie wiem skąd u mnie się zrodził ten pomysł.
Teraz bez dodatkowego obciążenia będę ciut szybszy :hahaha:
Dzięki za poradę.
pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ